Теми статей
Обрати теми

Вчитель початкових класів: чи можна зменшити навантаження?

Гаращук Ольга, завідувач відділу вищої школи і науки ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Вчительці початкових класів після декретної відпустки за рішенням керівника встановили тижневе навантаження 11 годин в 1 класі та 4 години інформатики у 5 класі. Решту годин програми першокласників розподілили між іншими вчителями. Чи правомірні такі дії?

Навчальне навантаження у ЗСО

Розподіл педагогічного навантаження у закладі загальної середньої освіти (далі — ЗСО) затверджується його керівником відповідно до вимог законодавства. Педнавантаження педпрацівника закладу освіти обсягом менше встановленої норми допускається за його письмовою згодою (ч. 5 ст. 24 Закону про середню освіту*).

* Закон України «Про повну загальну середню освіту» від 16.01.2020 № 463-IX.

Норма педнавантаження учителя початкових класів, яка відповідає тарифній ставці, становить 18 годин на тиждень (ч. 3 ст. 24 Закону про середню освіту)

Максимальний обсяг навчальної та іншої педагогічної роботи за основним місцем роботи для педагогічних працівників граничними розмірами не обмежено.

У п. 63 Інструкції № 102* встановлено, що педнавантаження між учителями та іншими педагогами розподіляється керівником за погодженням з профспілковим комітетом залежно від:

— кількості годин, передбачених навчальними планами;

— наявності відповідних педагогічних кадрів;

— інших конкретних умов, що склались у закладі.

* Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом МОН від 15.04.93 № 102.

Керівник ЗСО зобов’язаний доводити до відома педпрацівників у кінці навчального року (до надання відпустки) педагогічне навантаження в наступному навчальному році.

У випадку скорочення контингенту учнів класів, груп у ЗСО та, як наслідок, зменшенні кількості навчальних годин з відповідних предметів вчитель має бути попереджений про зміну істотних умов праці не пізніше ніж за два місяці.

Проте в період дії воєнного стану норма про таке двомісячне попередження не працює. Повідомлення працівника про зміну істотних умов праці, передбачене зазначеною ч. 3 ст. 32 КЗпП, здійснюється не пізніш як до запровадження таких умов (ч. 2 ст. 3 Закону № 2136*).

* Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX.

При встановленні вчителям навчального навантаження на новий навчальний рік необхідно зберігати зазвичай його обсяг, а також дотримуватися принципу наступності роботи, викладання предметів у класах, групах. Педпрацівникам, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною, установлюється навантаження під час тарифікації на відповідний навчальний рік у обсязі не менше ставки (пп. 6.3.1 та 6.3.2 Галузевої угоди*).

* Галузева угода між МОН та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2021 — 2025 роки, зареєстрована в Мінекономіки 18.06.2021 за № 12.

Майте на увазі: відповідно до п.п. 1.4 Галузевої угоди її положення діють безпосередньо та поширюються на працівників закладів освіти, які перебувають у сфері дії сторін цієї угоди, і є обов’язковими для включення до колективних договорів, угод нижчого рівня.

Передача уроків іншим учителям

Згідно з п. 74 Інструкції № 102 учителям початкових класів, яким з не залежних від них причин не може бути забезпечене повне тижневе навантаження, заробітна плата виплачується в розмірі не нижче місячної ставки, якщо:

— у 2 — 4 класах уроки образотворчого мистецтва, музики та співів, фізкультури передані спеціалістам;

— у 1 класах вчителі за станом здоров’я та з інших причин не можуть вести уроки фізкультури і співів;

— у 1 — 4 класах шкіл з поглибленим вивченням іноземної мови, в сільських початкових школах, коли вчителі внаслідок своєї підготовки не можуть вести уроки іноземної та інших мов.

У всіх цих випадках звільнення вчителя від проведення занять та виплата зарплати в розмірі не нижче місячної ставки з обов’язковим довантаженням до встановленої норми годин оформляється наказом директора школи з зазначенням причин та підстав звільнення від занять і робіт, якими довантажується вчитель.

Водночас п.п. 4.2.7 Галузевої угоди передбачено, що передача уроків з окремих предметів у початкових класах, зокрема іноземної мови, фізичної культури, образотворчого мистецтва, музики, інформатики можливо лише спеціалістам за наявності:

1) об’єктивних причин;

2) обов’язкової письмової згоди учителів початкових класів.

Аналогічні роз’яснення щодо умови передачі уроків іншим вчителям у початкових класах надані МОН у листі від 30.05.2013 № 1/9-383.

Крім того, метою освітньо-професійної програми «Початкова освіта», за якою здійснюється підготовка вчителів початкової школи, є опанування методиками навчання учнів початкової школи усіх освітніх галузей, визначених державним стандартом початкової освіти.

До базового навчального плану початкової освіти Державного стандарту № 87* віднесено такі освітні галузі обов’язкової інваріантної складової, як:

— мовно-літературна,

— математична,

— природнича,

— соціальна і здоров’язбережувальна,

— громадянська та історична,

— технологічна,

— інформативна,

— мистецька,

— фізкультурна.

* Державний стандарт початкової освіти, затверджений постановою КМУ від 21.02.2018 № 87(ср. ).

Вчитель 1 класу має викладати усі предмети/інтегровані курси за цими галузями знань, передбачені типовою навчальною програмою, розробленою відповідно до державного стандарту

Відповідно до Типової навчальної програми № 743* навчальне навантаження вчителя 1 класу з викладанням усіх передбачених предметів, з яких 3 години відводяться на фізичну культуру, складає 22 години на тиждень.

* Типова навчальна програма для 1 — 2 класів закладів загальної середньої освіти, затверджена наказом МОН від 12.08.2022 № 743.

З огляду на рекомендації, передбачені Державним стандартом № 87 та Типовими навчальними програмами № 743, щодо необхідності реалізації змісту освіти в сучасних умовах з використанням внутрішньопредметних і міжпредметних зв’язків, здійсненням повної або часткової інтеграції різних освітніх галузей, реалізувати такі завдання можливо саме одним учителем класу початкової школи, без передачі годин з окремих предметів іншим вчителям.

Отже, звільнення вчителя початкових класів від проведення занять з фізкультури, іноземної мови та інших предметів можливе за його обов’язковою письмовою згодою та у виключному випадку за наявності об’єктивних причин для такого звільнення. Про це обов’язково має бути зазначено у відповідному наказі керівника закладу освіти.

Висновки

  • Норма педнавантаження вчителя ЗСО на одну тарифну ставку становить 18 навчальних годин на тиждень.
  • При встановленні вчителям навантаження на новий навчальний рік необхідно зберігати зазвичай його обсяг, а також дотримуватися принципу наступності роботи.
  • Передача уроків з окремих предметів у початкових класах можлива лише за наявності об’єктивних причин та обов’язкової письмової згоди вчителя.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі