№17

Оплата праці, вересень, 2023/№ 17 Інші номери журналу ›
  • Відпустка при народженні дитини: що відображати у табелі? Працівнику, дружина якого народила дитину, надано відпустку тривалістю 14 календарних днів з 21.08.2023. Як таку відпустку відображати у табелі обліку робочого часу?
  • Лікарняні: хвороба за хворобою Захворів працівник, у якого за останні 12 календарних місяців страховий стаж становить менше 6 місяців. Лікарняні чоловіку були розраховані виходячи з розміру МЗП з розрахунку на один календарний день. Однак через деякий час після відновлення працездатності він знов занедужав. Як тепер оплатити дні тимчасової непрацездатності?
  • Сумісництво: правила та дозволи Реалізацією права на працю є укладання трудового договору. Якщо трудових договорів декілька, то один з них укладений за основним місцем роботи, а інші — за сумісництвом. Розглянемо загальні правила, обмеження і дозволи при сумісництві.
  • Сумісники: прийняття на роботу, звільнення, зміна статусу У цій статті розглянемо правила прийняття/звільнення сумісників. Та поговоримо про варіанти оформлення зміни статусу працівника з основного на сумісництво і навпаки.
  • Внутрішній сумісник: на що звернути увагу Працівник, який працює за основним місцем роботи, укладає на цьому ж підприємстві трудовий договір на роботу за сумісництвом. Таке сумісництво є внутрішнім. На які нюанси треба звернути увагу роботодавцю при внутрішньому сумісництві, розглянемо у статті.
  • Внутрішній сумісник: оплата праці, оподаткування У попередній статті ми розглянули організаційні моменти роботи за внутрішнім сумісництвом. Продовжуємо обговорювати цю тему і перейдемо до оплати праці внутрішніх сумісників та нюансів оподаткування їх доходу.
  • Стипендія докторанта: як оподатковувати? Докторант закладу вищої освіти (далі — ЗВО) отримує академічну стипендію. Як правильно оподатковується така виплата?
  • Вчитель початкових класів: чи можна зменшити навантаження? Вчительці початкових класів після декретної відпустки за рішенням керівника встановили тижневе навантаження 11 годин в 1 класі та 4 години інформатики у 5 класі. Решту годин програми першокласників розподілили між іншими вчителями. Чи правомірні такі дії?
  • Лікарняний після декретної відпустки: як визначити розрахунковий період 21.06.2023 працівниця вийшла з відпустки для догляду за дитиною до 3 років. Але вже 14.08.2023 — захворіла. Як визначити розрахунковий період для нарахування лікарняних? Це буде повний липень 2023 року чи період з 21.06.2023 по 31.07.2023?
  • Навчання за рахунок підприємства: що з оподаткуванням? Розпочався новий навчальний рік. До нас надходять запитання з приводу оплати за навчання працівників та їх дітей за рахунок підприємства, а також щодо податкових наслідків в частины ПДФО, ВЗ та ЄСВ. Тож давайте розберемось у цій темі детально.
  • Оплата навчання як благодійність Працівник отримав інвалідність. Його донька навчається у приватному закладі загальної середньої освіти. Чи може роботодавець як допомогу оплатити рік такого навчання? Які податкові наслідки з ПДФО, ВЗ та ЄСВ це матиме?
  • ПСП на дітей: коли можна за двома підставами? 03.08.2023 на підприємство прийнято працівницю, у якої є двоє дітей віком до 18 років. Одна дитина має інвалідність. Оклад працівниці становить 7400 грн. На яку податкову соціальну пільгу вона має право? Що зазначати в заяві на застосування пільги?
  • Іпотека на житло: як скористатись податковою знижкою Ми вже говорили про податкову знижку при оплаті навчання*. Проте це не єдиний вид витрат, при яких можна отримати компенсацію. Серед інших відсотки по іпотечному кредиту на житло. І сьогодні поговоримо про це детальніше.
  • ПСП за двома підставами: як відобразити у 4ДФ? Працівниця користується правом на податкову соціальну пільгу (далі — ПСП) на двох дітей до 18 років, у тому числі на дитину з інвалідністю. Як відобразити цей факт у 4ДФ?
  • Лікарняні: у розрахунковому періоді «пустий» місяць З 1 січня 2023 року правила розрахунку середньої зарплати для оплати днів тимчасової непрацездатності у разі наявності у розрахунковому періоді «пустого» місяця зазнали змін. Поступово з’явилися й роз’яснення ПФУ щодо їх застосування. Щоб «розкласти все по поличках» й нічого не переплутати, пропонуємо вам на числових прикладах розібратися в цьому питанні.
  • Щорічна основна відпустка працівника з інвалідністю Для працівників з інвалідністю чинним законодавством передбачені певні пільги та гарантії. Стосуються вони також тривалості та порядку надання щорічних основних відпусток. Що це за гарантії та на яких осіб з інвалідністю поширюються, розкажемо в сьогоднішній статті.
  • Додаткові відпустки працівників з інвалідністю Окрім особливостей надання щорічних основних відпусток (про них ми говорили у статті «Щорічна основна відпустка працівника з інвалідністю»), для працівників з інвалідністю також передбачені пільги та гарантії, що стосуються додаткових відпусток. Про них і поговоримо далі.
  • Відпустки без збереження зарплати працівників з інвалідністю Окрім щорічних відпусток (основної та додаткових), працівник з інвалідністю може скористатися також і відпусткою без збереження зарплати. Які особливості потрібно врахувати роботодавцю в такому разі, розкажемо далі.
  • Допомога до відпустки для працівників з інвалідністю Особи з інвалідністю потребують не тільки подовженого відпочинку, але й додаткової фінансової підтримки. На яку допомогу від роботодавця може розраховувати працівник з інвалідністю, що йде у відпустку, поговоримо далі.
  • Звільнення у 4ДФ та Д5: якщо забули відобразити Працівниця звільнилась за власним бажанням (ст. 38 КЗпП) 30 червня 2023 року. Але цей факт забули відобразити у додатках Д5 та 4ДФ Об’єднаного звіту. Помилку помітили у вересні 2023 року. Як правильно усе виправити?
  • Кухар із досвідом соцробітника: чи виплачувати «вислужну» надбавку? У терцентрі функціонує відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання. У ньому працює кухар. Зазначений працівник має стаж роботи на цій посаді вже більше 2 років. Також раніше він працював соціальним робітником, стаж — 4 роки і 6 місяців. Чи можна встановити йому надбавку за вислугу років?
  • Бюджетники у зоні бойових дій: умови встановлення «особливої» надбавки Кабмін установив надбавку за роботу з особливими умовами праці працівникам бюджетних установ, які безпосередньо виконують свої обов’язки на територіях активних та можливих бойових дій. Проаналізуємо, кому та за яких умов установлюється така надбавка.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі