Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про голосування за проекти за допомогою BankID

Ковшова О., економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
З приводу бюджету участі до мене як до старости громадяни часто звертаються із запитаннями, зокрема, щодо голосування за проекти за допомогою BankID. Чи безпечна така процедура та як це зробити тим мешканцям, у кого є доступ до мережі Інтернет? Чи треба їм для цього звертатись у банківське відділення, адже, як правило, відділення банків розташовані у районі?

BankID для бюджету участі є актуальним лише для голосування через мережу Інтернет та являє собою електронну ідентифікацію громадян через українські банки (ПриватБанк, Ощадбанк, «Південний»).

Щоб зарахувати голос громадянина, треба переконатись у тому, що це дійсно він. І саме верифікація BankID дозволяє це зробити. Для цього необхідно обрати опцію «Голосувати з BankID», наприклад, на платформі «Громадський простір», і система автоматично отримає разовий доступ до особистих даних (П. І. Б., місце проживання), що ідентифікує саму особу, яка хоче проголосувати за проект, та її дані. Як правило, на території України переважна більшість населених пунктів користується саме платформою «Громадський простір», на якій є голосування через BankID.

Зауважимо: BankID є дієвим способом верифікації особи у Швеції, Латвії, Фінляндії, Естонії та в деяких інших країнах.

Як правило, проголосувати за проект через BankID можна як за допомогою комп`ютера або ноутбука, так і за допомогою мобільного телефону.

Важливим є те, що система під час голосування через BankID не отримує доступу до рахунків клієнта у відповідному банку та не здатна здійснювати будь-які банківські операції. Єдине, що може BankID, — надати підтвердження ідентифікації особи, і на цьому її функція завершується. Система не здатна передавати будь-які фінансові дані користувача, який використовує BankID для голосування за бюджет участі.

Звернемо увагу на такий момент. Як правило, у Положенні про бюджет участі передбачають можливість голосування й для тих мешканців, які проживають у населеному пункті, де запроваджується проект, але місце їх реєстрації — в іншому.

Такі особи також мають можливість проголосувати за допомогою BankID. Для цього у банківському акаунті (обліковому записі) особи, незважаючи на ту обставину, що згідно з прийнятим Положенням про бюджет участі особа має право проголосувати, навіть якщо її місце реєстрації в іншому населеному пункті, доцільно все ж таки вказати адресу місця проживання у тому населеному пункті, щодо якого проводиться голосування.

Тепер щодо звернення до відділення банку. Для того, аби використовувати BankID для голосування за проекти, не треба звертатись до відділення банку. Достатньо мати електронний банківський кабінет (наприклад, Приват24, електронний кабінет Ощадбанку) або здійснити реєстрацію на сайті банку. Крім того, при виникненні проблем завжди можна звернутись на гарячу лінію відповідного банку і в телефонному режимі вирішити усі питання.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі