Теми статей
Обрати теми

Налагоджуємо взаємодію з ГО та підприємцями

Ковшова О., економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
Староста активно задіяний у вирішенні питань, пов’язаних з місцевим розвитком населеного пункту, за який він «відповідає». Серед них важливим є налагодження взаємодії з громадськими організаціями та суб`єктами підприємницької діяльності. Адже староста повинен відслідковувати проблеми громади та пропонувати варіанти їх вирішення. Тому, в першу чергу, саме розвинені громадські організації та суб`єкти підприємницької діяльності будуть сприяти всебічному розвитку громади. Про те, яким чином староста має працювати у цьому напрямку, і будемо говорити.

Проблематика

Більшість новостворених громад одразу шукають додаткові можливості для всебічного розвитку своєї громади шляхом залучення грантової допомоги. І це правильно, але поряд із цим впроваджувані реформи дають громадам можливість більше концентрувати увагу на своїх надбаннях, вдало ними користуватись задля залучення інвестицій. Дуже часто ОТГ забувають про використання ресурсів, які вже є на їх території, але знаходяться так би мовити у «сплячому» режимі. Мова йде про налагодження взаємодії між старостою та громадськими організаціями, а також фізичними особами, які здійснюють підприємницьку діяльність.

Як свідчить практика, громадські організації — дієвий сектор громадянського суспільства, який дійсно сприяє соціально-економічному та культурному прогресу території за рахунок самостійного моніторингу проблем громади, їх виявленню та вирішення за рахунок власних або залучених фінансових ресурсів.

Що стосується підприємців, то це значне джерело наповнюваності місцевого бюджету та головна складова соціально-економічного розвитку громади у цілому.

Взаємодія старости з громадськими організаціями

Перше, що необхідно зробити старості, — ознайомитись із переліком діючих громадських організації та тих, які з будь-яких причин припинили свою діяльність. Зробити це можна за допомогою Реєстру громадських об`єднань, який знаходиться за посиланням http://rgo.informjust.ua.

Зауважимо: щоб дізнатись про те, які громадські організації є на певній території, достатньо у критеріях пошуку форми, що наведена за вказаним посиланням, обрати в переліку регіон, район та населений пункт і натиснути кнопку «Пошук».

У новому вікні відкриється уся необхідна інформація з приводу:

1

діючих громадських організацій

2

тих, які перебувають у стані припинення своєї діяльності

3

тих, які припинили свою діяльність

Наголосимо на тому, що додаткова інформація, яку можна завантажити щодо тієї або іншої громадської організації (треба натиснути позначку «+»), містить також інформацію про засновників.

Особливо це важливо щодо тих громадських організацій, які припинили свою діяльність. Адже ці люди і є тим активним населенням, яке можна знову спонукати брати участь у житті громади. Якщо вони з якихось причин не бажають створювати громадську організацію, їх можна залучати для представлення інтересів вже створених громадських організацій або як волонтерів, наприклад, із впровадження бюджету участі тощо. Зауважимо: що такі особи вже мають досвід роботи у громадських організаціях та можуть ним поділитись з іншими.

Увага! Староста має постійно підтримувати налагоджені контакти з громадськими організаціями та доносити їх успіхи до громади в процесі роботи (це є успішним методом впливу на громаду та сприяє підвищенню її обізнаності та активності). Неодмінно староста має цікавитись діяльністю громадських організацій, щоб бути у курсі позитивних зрушень, які відбуваються за їх допомогою в громаді. Наприклад, український досвід роботи громадських організацій у сільський місцевості свідчить про успішну практику поліпшення якості життя на селі. Зокрема, багато з них активно проводять курси з ведення агробізнесу (тваринництво, вирощування овочів), що створює умови для відкриття молоддю власної справи в межах села. Отже, у такий спосіб можна попереджувати виїзд працездатної молоді у більш населені регіони.

В який спосіб староста може здійснювати моніторинг діяльність громадських організацій з мінімальними затратами часу? Ми вже писали про те, що старості для цього доцільно створити власну сторінку у мережі Facebook. Як правило, громадські організації мають свої сторінки у соціальних мережах, на яких розміщують інформацією про себе та про заходи, які виконують, надають оголошення про пошук волонтерів та активістів для реалізації певного заходу. Староста може в один клік стати підписником сторінки громадської організації та періодично здійснювати моніторинг її діяльності.

Увага! Нагадаємо, що староста є членом виконавчого комітету і може вносити на його розгляд пропозиції з приводу надання методологічної, консультаційної чи фінансової допомоги громадським організаціям на виконання певних заходів. Наприклад, якщо проблема, яку намагається вирішити громадська організація, є глобальною та актуальною для кожного мешканця громади, але існує багато перешкод для її вирішення, то тут необхідною є допомога місцевої влади. По суті, це гарний приклад зворотньої комунікації, коли місцева влада за сприяння старости надає громадській організації підтримку. Для останньої це є добрим стимулом для подальшої роботи у визначених її стратегією напрямах.

Громадська організація — це неймовірно цінний, важливий ресурс громади, який може дати набагато більше, ніж очікується. І, як правило, обізнаність громадських організацій щодо можливостей, які вони реально мають, дуже низький. Саме староста може підштовхувати їх до нових звершень, надаючи корисні поради, у тому числі інформацію, наприклад, з питань пошуку грантової допомоги.

Для ознайомлення пропонуємо старості основні інтернет-ресурси, на яких можна знайти грантові пропозиції для громадських організацій:

1

Ресурсний центр Гурт

https://gurt.org.ua/news/grants

2

Громадські ініціативи України

http://ngonetwork.org.ua/category/конкурси-та-гранти

3

Громадський простір

https://www.prostir.ua/category/grants

4

сайти міжнародних громадських фондів (наприклад, сайт міжнародного фонду «Відродження» (http://www.irf.ua), Агентства США з міжнародного розвитку USAID ( https://www.usaid.gov/uk/ukraine)

5

сайти міських управлінь інвестиційного розвитку (наприклад, у м. Харкові — це сайт Управління інвестиційного розвитку та іміджевих проектів Харківської міської ради — https://invest.kh.ua)

Примітка. Безліч експертів, які займаються питанням грантів, рекомендують, зокрема, громадським організаціям хоча б один раз на тиждень перевіряти інтернет-ресурси на наявність нових грантів.

Цілком очевидно, що не всі громадські організації, особливо новостворені, чітко уявляють собі, як саме будуть працювати хоча б у найближчому році. Звичайно, це через те, що у більшості з них немає розробленої стратегії. Стратегія — це системний процес, який вимагає залучення всієї команди, для того щоб громадська організація дійсно ефективно спрогнозувала та спланувала своє майбутнє відповідно до поставленої місії, стратегічних цілей та завдань громадським організаціям. Тож на цьому староста також може акцентувати увагу громадських організацій. Адже самі організації не завжди розуміють, навіщо їм потрібне стратегічне планування, та не усвідомлюють його можливостей.

Стратегія умовно відповідає на три важливих питання: Де ми зараз знаходимось? Куди хочемо рухатись? Як ми збираємось рухатись?

Стратегічне планування включає формування місії, оцінку можливостей і загроз (SWOT-аналіз), розробку поточних цілей і завдань, оцінку результатів.

До речі, обізнаність громадських організацій щодо своєї діяльності в рамках чинного законодавства, зокрема, щодо подання звітності та юридичних аспектів діяльності є також дуже низькою. Тож староста може сприяти вирішенню цих питань, зокрема ініціювати перед місцевою радою питання про надання громадським організаціям постійної консультаційної та експертної допомоги з правових та фінансових питань.

Взаємодія з суб’єктами підприємницької діяльності

Звичайно, як і у випадку з громадськими організаціями, спочатку староста має визначити, які підприємці є на його території та чим вони займаються (яка їх сфера діяльності). Це допоможе зрозуміти, які послуги, товар або роботи, які надають ці особи, є найбільш затребуваними громадою (тобто яку суспільну корисність від їх діяльності має громада). Адже саме підприємництво у селах та селищах безпосередньо обслуговує місцеве населення, забезпечує його зайнятість та є стабільним джерелом надходжень до місцевого бюджету. Як правило, за рахунок підприємництва функціонує, зокрема, роздрібна торгівля, сфера послуг, пасажирські перевезення, виробництво хлібобулочних виробів тощо.

Крім того, підприємницька діяльність безпосередньо впливає й на структуру ринку та розширення ринкових відносин населеного пункту, насамперед через зміну кількості суб’єктів ринку, підвищення кваліфікації, залучення більш широких кіл населення до системи підприємництва, сприяння розвитку конкуренції в інноваційній сфері.

Як правило, підтримка підприємництва може бути:

1

фінансово-кредитною та інвестиційною

2

ресурсною та інформаційною

3

шляхом розвитку інфраструктури

Аби розуміти як старості та підприємцям працювати в єдиному напрямку, орієнтованому на прискорення розвитку підприємництва, необхідно визначити коло першочергових та вторинних проблем, які наразі існують у громаді. За практикою, це відбувається шляхом обговорень під час зустрічей із підприємцями або за допомогою проведення круглих столів. За результатами цього староста має окреслити ті, які потребують негайного вирішення, та ініціювати їх вирішення за допомогою місцевої ради.

Звернемо увагу й на такий момент. Підприємницька діяльність у багатьох випадках передбачає оренду приміщень. Діяльність старости за сприяння місцевої влади щодо залучення підприємців має полягати, зокрема, у пошуку та підготовці приміщень комунальної власності до здачі в оренду.

Тобто староста може своєчасно та у повному обсязі інформувати підприємців про те, які саме приміщення надаються в оренду та одночасно сприяти ефективному використанню та утриманню об’єктів комунальної власності.

Як правило, перелік об’єктів комунальної власності, які надаються в оренду, затверджується рішенням ОМС та розміщується на офіційному сайті місцевої ради. Оренда таких приміщень підприємцями дозволяє їм здійснювати підприємницьку діяльність, а місцевому бюджету отримувати додаткові кошти на розвиток громади (завдяки сплаті ними орендної плати).

Староста може сприяти наданню постійної інформаційної підтримки суб’єктам підприємницької діяльності. Така підтримка може здійснюватись за рахунок впровадження заходів з надання інформаційно-довідкових та консультаційних послуг з питань права, бухгалтерського обліку, податкового та пенсійного законодавства, шляхом проведення семінарів чи тренінгів за сприяння місцевої ради.

За статистикою, переважна більшість підприємців не мають чіткого уявлення про те, якими є, зокрема, їх податкові обов’язки. Тож ефективною є як матеріально-технічна підтримка суб’єктів підприємницької діяльності та забезпечення їх актуальною інформацією з питань ведення бізнесу, так і залучення широкого кола громадськості до розв’язання наявних проблем, що стримують розвиток підприємництва та поширення інформації про діяльність суб’єктів підприємництва.

Величезну проблему наразі становить і низький рівень поінформованості підприємців про можливості індивідуального професійного розвитку за рахунок грантових чи освітніх програм. Тож старості доцільно ініціювати через місцеву раду впровадження циклу семінарів для підприємців щодо практики з написання бізнес-планів, подання грантових заявок.

До речі, дізнаватись про гранти підприємці можуть з тих самих «грантових» інтернет-ресурсів, які використовують громадські організації. Вважаємо, що староста повинен постійно сприяти підвищенню рівня обізнаності підприємців про програми, гранти, конкурси для фізичних осіб — підприємців та останні новини у сфері підприємництва. Одночасно староста може сприяти налагодженню взаємодії між підприємцями та громадськими організаціями. Зокрема, в розрізі фінансування та пошуку активів, наприклад, обладнання, приміщення та/або людського ресурсу.

За практикою, багато рад запроваджують спеціальні конкурси для створення сприятливої економічної конкуренції серед підприємців. Наприклад, щороку деякі ради визначають кращих підприємців у таких номінаціях, як «Кращий підприємець — фізична особа року», «Кращий підприємець — фізична особа» у сфері виробництва, «Кращий підприємець — фізична особа» у сфері торгівлі, «Кращий підприємець — фізична особа» у сфері обслуговування, «Кращий підприємець — благодійник» тощо. Переможців, як правило, нагороджують грамотами, дипломами та цінними подарунками. Це гарний приклад того, як місцева влада намагається заохочувати підприємців, а староста, у свою чергу, може сприяти залученню підприємців до участі у таких конкурсах.

Крім того, староста може започаткувати проведення зустрічей населення з успішними підприємцями щодо обміну позитивним досвідом ведення підприємницької діяльності. Такі зустрічі допоможуть не лише створити додаткові робочі місця (залучення до підприємницької діяльності безробітних та молоді), але й підвищувати рівень знань тих, хто вже займається підприємницькою діяльністю. Не зайвим буде сприяти залученню підприємців до участі у виставках, ярмарках та чемпіонатах, наприклад шляхом поширення інформації про дату та місце їх проведення.

І наостанок скажемо кілька слів про досвід Каховської районної ради. Для обізнаності підприємців місцева рада планує створити окрему сторінку в соціальній мережі Facebook як комунікаційного засобу для:

1

обміну інформацією між найманими працівниками стосовно умов праці та дотримання роботодавцями трудового законодавства

2

надання можливості найманим працівникам вільно висловлювати свої претензії та зауваження стосовно виконання роботодавцями своїх обов’язків у сфері трудових відносин

Примітка. Застосування такого інструменту має сприяти дотриманню підприємцями вимог чинного законодавства та поліпшенню умов праці, зменшенню кількості конфліктних ситуацій між працівником та роботодавцем.

На нашу думку, наявність такого інструменту сприятиме підприємцям у спілкуванні між собою та співпрацювати. Тому староста може допомогти активно впровадити цей інструмент у життя й у своїй громаді.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі