Теми статей
Обрати теми

Староста — провідний агент змін: досвід Новоолександрівської ОТГ

Децентралізація — це хороший шанс для об’єднаних громад потурбуватися про власний добробут, не чекаючи роками, поки про них згадають «у центрі». Значна роль у цьому процесі відводиться старостам. Яким чином староста може покращити добробут на території старостинського округу, розповідає староста Волоського старостинського округу Новоолександрівської ОТГ Дніпропетровської області Андрій Пінчук.
Пінчук Андрій керує старостинським округом, до складу якого входять чотири села: Волоське, Ракшівка, Червоний Садок та Майорка. Старостою пана Пінчука було обрано в травні 2016 року.

Про місцеві реформи

Як зазначає Андрій Пінчук, с. Волоське було дотаційним: ні на що не вистачало грошей, а проблеми наростали, як сніговий ком, причому не було найнеобхіднішого: питної води та вуличного освітлення. Село потребувало дуже швидких реформ. Звісно, будь-яка реформа дратує людей, бо це означає зміну мислення та додаткові витрати. Зміни пов’язані з супротивом населення. Однак поступово люди стають активнішими та починають розуміти кінцеву мету.

Станом на сьогодні у селі існує рада квартальних — один активний мешканець від тридцяти домогосподарств. Рада висуває ідеї по розвитку села, вирішує, на що витрачатимуться кошти у першу чергу (того року у пріоритеті були вода і асфальтування вулиць, цього року — школа), у якому порядку будуть асфальтуватися та освітлюватися вулиці, де варто розташувати сміттєві баки. Задача квартального — донести інформацію до жителів своєї вулиці, організувати людей, почути їхні думки та донести їх до влади.

Нині рада — це дієвий інструмент змін у селі.

За час децентралізації у Волоському пройшли такі реформи:

1) у сфері водопостачання — цілодобове постачання води отримують 95 % домогосподарств замість 10 %. У 2016 році самі мешканці села витратили 3 млн грн. на цю реформу. Кожне домогосподарство витратило від 2 до 8 тис. грн.;

2) у сфері поводження з твердими побутовими відходами — на вулицях з’явилися сміттєві баки, а 82 % мешканців уклали договори на вивезення побутового сміття;

3) у сфері освіти — відремонтовано школу, змінено 25 % викладачів, 100 % адміністративного складу та 80 % технічного персоналу. Будь-які внески від батьків заборонено.

Крім іншого, заасфальтовано багато доріг та з’явилося вуличне освітлення — раніше нічне село поглинала пітьма. Значна частка робіт проводилася за власні кошти громади.

У читачів може виникнути запитання: як захаращене дотаційне село так швидко трансформувалося у квітучий і багато в чому самостійний куточок області? А якщо зовсім просто — звідки гроші?

Андрій Пінчук зазначив, що єдиний бюджет громади формується з податків і зборів, які сплачують місцеві мешканці, дачники, підприємства, магазини, автозаправки. Депутатський корпус громади вирішує, яке село і на що отримає кошти.

Таким чином, сьогодні вистачає податків не тільки на те, щоб утримувати заклади освіти та здоров’я, а й на те, щоб надавати допомогу незахищеним верствам населення та успішно розвивати громаду. Отже, цього цілком вистачає, щоб потроху латати ті діри, які залишилися з часів радянської влади та 25 років незалежності, коли село просто вбивали.

Крім іншого, на великі проекти надходить допомога з державного і обласного бюджету. Наприклад, на капітальний ремонт школи, дитсадка та на будівництво головних водних магістралей у Волоському гроші виділила обласна рада.

До цього за 27 років існування дитячого садочка жодного разу не виділяли гроші на його ремонт.

Зміни починаються з дітей

У грудні у Волоському з’явився новий серйозний орган самоврядування — шкільний парламент. Вибори пройшли по-дорослому: агітація, дебати, справжні бюлетені та присяга президента школи. Діти отримали 10 тис. грн. бюджетних коштів і самостійно вирішуватимуть, на що їх витрачати.

Парламент обирають на один рік. Президентом школи було обрано дев’ятикласника, з яким працює сім міністрів. Було оголошено конкурс на герб та гімн школи з призовим фондом. Далі у пріоритеті — створення футбольної команди, для чого знадобляться форми та спортивний інвентар.

Таким чином, у дітей намагаються виховати культуру відповідальності, делегувати їм прийняття рішень. Наступного року бюджет, довірений школярам, зросте. А вибори шкільного парламенту покажуть дітям, що важливо нести відповідальність за свій вибір і за життя громади.

Я хочу, щоб волоська молодь не лише замінила мене на моїй посаді, а й пробилася в депутати та Президенти України. Такі у мене амбітні цілі.

(Андрій Пінчук)

Великому кораблю — велике плавання

На три наступних роки у селі заплановано ще багато перетворень: збудувати стадіон, облаштувати затишну набережну, створити кілька дитячих будинків сімейного типу для дітей з інших сіл та навіть інших громад тощо. Одночасно у Волоському створять каналізаційну мережу та завершать (сподіваємося, переможно) багаторічну «війну» з перевізником.

Вже станом на сьогодні розпочато брендування території, було встановлено пам’ятник волоському горіху. Крім іншого, задля створення нових високооплачуваних робочих місць та для уповільнення відтоку молоді за кордон почали процес створення виробничих сільськогосподарських кооперативів. Обрані культури: часник та волоський горіх. Крім того, триває процес створення ОСББ із групи наших сільських двоповерхівок, а сільська рада вже за ініціацією офісу старости прийняла відповідну програму підтримки ОСББ. Почали роботу з повернення у власність громади насосних станцій з технічного водопостачання та створення відповідних кооперативів. Триває детальне опрацювання питань захисту прав дітей, проводиться багато заходів з профілактики безпритульності та бездоглядності. Крім того, зважаючи на проблеми з водопостачанням та підхід, націлений на результат, громада на 2018 — 2020 роки була обрана партнером Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO, на який покладаються дуже великі надії.

Староста налаштований рішуче. Аби розвивати Волоське, він постійно розвивається сам: їздить на навчання за кордон, переймає європейський досвід роботи комунальних підприємств, разом з однодумцями апробує український та зарубіжний досвід розвитку громад.

Виходить, півтора роки тому дев’яносто відсотків мешканців Волоського проголосувало за людину, яка відчуває азарт, горить своєю справою, за людину, яка не дозволить мешканцям спати. Від самих мешканців залежить багато, але дієвий керівник зробить усе, аби направити енергію громади у потрібне русло.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі