Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про компенсацію за невикористану щорічну відпустку

Мацокін Андрій, головний редактор всеукраїнського видання «Держслужбовець» і спецвипуску «Юридичні практики»
У зв’язку з обранням на посаду старости я звільнилася з попередньої роботи в районній раді. Чи маю я право на компенсацію за невикористану щорічну відпустку, додаткову оплачувану відпустку за стаж служби і додаткову відпустку на дітей? (Полтавська обл.)

Перехід працівника на виборну посаду є однією з підстав припинення трудового договору за п. 5 ст. 36 Кодексу законів про працю України. Згідно зі ст. 24 Закону України від 15.11.1996 № 504/96-ВР «Про відпустки» (далі — Закон № 504) у разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткові відпустки працівникам, які мають дітей. У разі переведення на роботу до іншого органу за бажанням працівника компенсація за не використані ним дні щорічних відпусток повинна бути перерахована на рахунок того органу, до якого перейшов працівник (ч. 3 ст. 24 Закону № 504). Тому у цьому випадку можливі дві ситуації: отримання грошової компенсації за невикористані відпустки безпосередньо працівником; перерахування компенсації на рахунок того органу, до якого переводиться працівник.

У питанні, що розглядається, працівник, який звільняється у зв’язку з переведенням до іншого ОМС, скоріше за все, є посадовою особою. Правовідносини, пов’язані з відпустками посадових осіб, регулюються Законом України від 07.06.2001 № 2493-III «Про службу в органах місцевого самоврядування» (далі — Закон № 2493). Так, право посадової особи на одержання щорічної відпустки (30 календарних днів) та додаткової оплачуваної відпустки встановлено ст. 21 Закону № 2493. Порядок же і умови надання додаткової відпустки визначає постанова КМУ від 27.04.1994 № 250 «Про порядок і умови надання державним службовцям, посадовим особам місцевого самоврядування додаткових оплачуваних відпусток».

Спільним листом Мінпраці та Головного управління державної служби при КМУ від 27.01.1999 № 13-294 визначено, що додаткова оплачувана відпустка, яка надається посадовим особам, належить до щорічних відпусток, передбачених ст. 4 Закону № 504.

Виникнення права на додаткову оплачувану відпустку та її тривалість залежать від наявності у особи відповідного стажу служби. Тому компенсація за невикористані дні такої відпустки при звільненні залежить тільки від наявності стажу, а не від відпрацьованого таким працівником часу у відповідному робочому році.

Увага! У разі використання на попередньому місці роботи передбаченої додаткової оплачуваної відпустки за стаж чи отримання за неї компенсації, на новому місці роботи відпустка, право на яку було отримано на попередньому місці роботи, не надається.

У разі перерахування на нове місце роботи компенсації за невикористану щорічну відпустку до стажу, який дає право працівникові на щорічну основну і додаткову відпустки, включається час, за який він не використав ці відпустки за попереднім місцем роботи (ст. 9 Закону № 504). Також додамо, що на підставі ст. 10 Закону № 504 на новому місці роботи працівник має право на отримання відпустки повної тривалості до закінчення шестимісячного терміну роботи у цьому органі. Разом з тим, якщо працівник на попередньому місці роботи скористався правом на щорічну відпустку або отримав при звільненні компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки, то стаж роботи на новому місці обчислюється з дня укладення трудового договору, про що зазначено у листі Мінпраці від 15.08.2005 р. № 09-293.

Що стосується компенсації за невикористані дні додаткової відпустки працівникам, які мають дітей, то вона не може бути перерахована на рахунок органу, до якого перейшов працівник. Сума такої компенсації повинна бути виплачена безпосередньо працівникові. На це вказувало Мінпраці у своєму листі від 21.07.2010 № 215/13/116-10. Строку давності для виплати грошової компенсації за невикористані працівником дні відпустки не встановлено, тобто якщо працівник не брав щорічні та «дитячі» відпустки кілька років, під час звільнення компенсацію надають за всі роки (лист Мінпраці від 22.02.2008 № 33/13/116-08).

Отже, зазначимо: посадова особа, звільняючись у зв’язку з переходом на виборну посаду, має право на отримання компенсації за невикористані дні таких відпусток:

— щорічної основної відпустки і додаткової оплачуваної відпустки за стаж (ст. 21 Закону № 2493);

— додаткової відпустки працівникам, які мають дітей (ст. 19 Закону № 504).

Крім того, за її бажанням на нове місце роботи може бути перерахована компенсація лише за невикористані щорічні відпустки і додаткові оплачувані відпустки за стаж.

А. Мацокін, головний редактор журналу «Держслужбовець»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі