Теми статей
Обрати теми

Брендування території: а до чого тут староста?

Ковшова Олена, заступник головного редактора видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», аналітик
Кажуть, староста — це не просто посадовець, а той, хто вболіває за свою територію та представляє її унікальність. Сучасний світ змушує нас звертати увагу не лише на товарні бренди, але й на територіальну конкуренцію. Люди асоціюють цікаві місця із певною назвою та «родзинками», які на ній розташовані. Це допомагає зробити територію привабливою та виводить її на рівень високої територіальної конкуренції, яка, у першу чергу, представляє собою ринок інвестицій та робочих місць, ринок туризму, а також місце для постійного проживання людей, і у першу чергу молоді. Остання виявляє бажання залишитись та працювати на ній все життя. Саме з цих причин на бренд та імідж території старості варто звернути не лише свою увагу, а й увагу мешканців та місцевої влади.

Про брендування території (старостинського округу)

Територіальний брендинг належить до одного з інструментів соціально-економічного розвитку територій. За допомогою «бренду» тієї чи іншої території можна розвивати туристичний напрям, сформувати внутрішню та навіть регіональну розважальну індустрію, поринути у простір місцевих промислів та розвинути сферу послуг.

Варто сказати, що кожна територія (село, селище, місто, область, регіон) має свої унікальні місця або ознаки, які можна зробити привабливими. Якщо з якихось причин їх немає, їх можна створити штучним шляхом, тобто побудувати. За такими інгредієнтами громаду або певну територію (старостинський округ) можна швидко ідентифікувати, тобто впізнати. Наприклад, якась громада може славитись майстрами (наприклад, гончарне мистецтво), хтось — піснярами чи танцюристами, а в якійсь здійснюють діяльність талановиті художники.

Старостинський округ також можна розглядати як територію, на якій можна запровадити брендування. Зробити це можна за участю старости. Це допоможе розвинути округ та створити додаткові переваги для залучення інвесторів. До речі, деякі старости вже почали працювати над цим. Наприклад, питаннями брендування свого старостинського округу активно займається староста Червонодібровського старостинського округу Глибоцької ОТГ Чернівецької області, Волоського старостинського округу Новоолександрівської громади, а також старости Петриківської ОТГ Дніпропетровської області, Устилузької ОТГ Волинської області.

Отже, перш ніж це робити, старості треба розібратись із тим, що таке брендування території.

Так, процес брендингу умовно розділяють на такі етапи:

— позиціонування території — як громада себе бачить та як хоче, щоб її бачили (сприймали) інші;

— власне брендинг — визначення предметів брендування, цільової аудиторії;

— просування бренду, який може здійснювати місцева влада, бізнес і населення, у тому числі й староста, незалежно від того, хто саме спочатку був ініціатором брендингу території (Як варіант, мешканці старостинського округу можуть й самі звернутись до старости по допомогу щодо брендування).

Також старості доцільно знати про основні помилки брендування територій:

брендинг і є атрибутом бренду

не можна плутати бренд із логотипом.

Брендинг території — це створення індивідуального образу тієї чи іншої території. Це певне враження про місце в уяві туристів, інвесторів або жителів тощо, це своєрідний ярлик, який асоціюється у людей з певним регіоном і визначає його становище на ринку, тобто рейтинг серед інших.

Логотип — графічний або текстовий символ, який представляє якийсь конкретний суб’єкт або об’єкт, наприклад — компанію, організацію, приватну особу або продукт, у тому числі територію. Предметами брендування території можуть бути, наприклад, земельні чи лісові ресурси, інші географічні особливості розташування. Логотип — це малюнок, який демонструє предмет бренду та може досягатись відповідним шрифтом, колористичним вирішенням, словом-образом або літерою-образом тощо

бренд для всіх

відсутність чіткої теоретичної та стратегічної бази приводить до того, що бренд втрачає свою аудиторію. Бренд здатен існувати тільки в просторі «продукт-споживач». Інтереси різних груп споживачів можуть бути один одному протилежні. Відтак перш ніж переходити до брендування, необхідно визначити стратегію та місію брендування

стратегія бренду — це формування іміджевої ознаки

брендинг повинен бути основою інфраструктурних змін. Абстрактний імідж без жодних зрушень не зможе стати запорукою гарного іміджу території.

До речі, цілеспрямоване формування іміджу території з часом може трансформуватись у бренд. Імідж є найважливішою складовою успіху та конкурентоспроможності території, а також фактором її сталого розвитку

постійне очікування допомоги інвесторів

над удосконаленням брендингу повинна працювати саме громада, інвестори здатні лише профінансувати її ідеї, не переймаючись їх внутрішнім складом

Ідеї брендування для старостинського округу

В сучасних українських реаліях брендування території (старостинського округу) тісно пов`язується із туризмом. Це інструмент, що може стати початком комплексного розвитку території (старостинського округу) й громади. Спочатку історичні споруди чи унікальні об’єкти приваблюють туристів, а вже далі попит випереджає пропозицію й виникає глобальна потреба у розвитку інфраструктури. У результаті староста має розуміти, що саме це й збільшує зацікавленість у розвитку місцевості (старостинського округу), залучає інвестиції і покращує імідж території (старостинського округу) взагалі.

Відтак важливо розуміти, ким є турист і яке значення він має для кожного мешканця території. До громади на обговореннях староста має доносити просту істину: кошти від туризму опиняються не лише в кишені тих, хто надає послуги з харчування або проживання, ці кошти здатні переходити в інші сфери: транспорт, інфраструктуру розваг та туризму, а також у податки. Останні потрапляють до бюджету, а відтак громада отримує можливість профінансувати нові напрями за рахунок місцевого бюджету, що повторює це ж саме коло.

Староста має почати будувати якісну комунікацію між представниками влади, громади та бізнесу, щоб показати, які переваги розвитку старостинського округу відкриваються для них самих через брендування. Звичайно, наразі для більшості старостинських округів типова ситуація, коли територія має важливу історичну спадщину чи туристичні об’єкти, які дійсно здатні привернути увагу потенційного туриста, але у той же час до них неможливо зручно доїхати. Однак розвиток інфраструктури — процес комплексний, він стосується не лише туристичної галузі, а тому особливо вимагає досконалої взаємодії різних суб’єктів на ринку.

Увага! Відсутність брендування призводить до того, що територія одразу втрачає головний елемент туристичного розвитку. Зокрема, серед успішних прикладів територіального бренду можна виділити Львів. Погодьтесь, що львівська кава змушує їхати до цього міста майже кожного українця. А чим привабливий ваш старостинський округ?

До речі, наприкінці 2018 року у Львові міська рада провела презентацію робіт учасників конкурсу на найкраще брендування громадського транспорту. Зауважимо, що подібні конкурси дають змогу виявити предмети бренду, адже спілкування відбувається на рівні «громада-громада». Тобто мешканці самі запропонують готові предмети, які вони вже тривалий час сприймають як бренд. Тож староста може виступити ініціатором такого конкурсу на території старостинського округу перед місцевою владою.

Як приклад закордонного досвіду з брендування можна розглядати Польщу. Кожне польське місто активно використовує брендинг у промоції. Неодмінні індивідуальні атрибути виділяють польські міста, показують їх унікальність та креатив.

В Угорщині за основу для створення бренду взяли різноманітні фестивальні події та свята, що є досить видовищними подіями.

Увага! У той же час якщо старостам звернути увагу на досвід інших європейських країн, популярними є міста особистостей, зокрема Шекспіра, Моцарта, Ван Гога, Андерсена. Особливу увагу туристів привертають безліч «гастрономічних» міст: сирних, кавових, помідорних, шоколадних та інших. Також як предмет бренду існують навіть іграшкові міста, зокрема, Париж, який одночасно є містом закоханих.

До речі, для старост досить цікавим для вивчення є досвід американців, які не маючи багатовікової історії та великих архітектурно-історичних надбань, створюють великі туристичні центри. Такі центри є предметом брендингу.

Наостанок додамо, що сучасний турист завжди планує свою подорож за допомогою Інтернету, тому наявність бренду у певного села чи селища сприяє його популяризації. А відтак старости мають подумати над брендингом свого старостинського округу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі