Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання

Брусенцова Яна, директор Департаменту видань для публічно-правової сфери, головний редактор видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», юрист
Чи можна об’єднати два старостинських округи, якщо вони не межують, є така норма?

Дійсно, на законодавчому рівні не унормовано питання того, чи можна поєднати між собою два старостинських округи, які не межують між собою. Водночас ми розуміємо, що запитання виникло у зв’язку з необхідністю утворення старостинських округів за результатами «формування» нових територіальних громад, які пройшли перші вибори 25 жовтня 2020 року. Судячи із змісту запитання, також можна зробити висновок, що раніше в межах громади вже були утворені старостинські округи (напевно, за результатами утворення свого часу об’єднаної територіальної громади відповідно до Закону України від 05.02.2015 № 157-VIII «Про добровільне об’єднання територіальних громад») і тепер виникла необхідність переглянути структуру та формат таких округів (деякі поєднати, деякі роз’єднати тощо).

Тепер, повертаючись до питання поєднання двох раніше утворених старостинських округів, які не межують між собою. Я би заперечувала проти утворення такого округу в такому форматі і тут свою позицію обґрунтовую просто — визначенням, яке містить Закон України від 21.05.1997 № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні», а саме:

«старостинський округ — частина території об’єднаної територіальної громади, утвореної відповідно до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», на якій розташовані один або декілька населених пунктів (сіл, селищ), крім адміністративного центру об’єднаної територіальної громади, визначена сільською, селищною, міською радою з метою забезпечення представництва інтересів жителів такого населеного пункту (населених пунктів) старостою...».

Зауважу, йдеться не про частини, а про ЧАСТИНУ, на мій погляд, єдину й неподільну. Але це я так трактую цю норму.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі