№4

Радник старости, грудень, 2020/№ 4 Інші номери журналу ›
  • На що чекати та на кого сподіватись? Спонукали написати цей невеличкий матеріал ті події, які останніми місяцями, тижнями, днями відбуваються в нашій державі та в кожній окремо взятій громаді.
  • Нотаріат, реєстрація актів цивільного стану та місця проживання: чи можливо доручити старості? На сторінках нашого видання неодноразово підіймалась тема можливості покладення на старост повноважень із вчинення нотаріальних дій, реєстрації актів цивільного стану, реєстрації місця проживання. Як відомо, нещодавно відбулися законодавчі зміни щодо статусу старости, посада старости залишилася в категорії «виборних посад», але не таких, що обираються громадою, а на які особу затверджує відповідна рада за пропозицією голови ОМС. Отже, про те, чи змінилося щось у повноваженнях старости, йтиметься у нашій статті.
  • Письмове погодження старостою проєктів рішень ради та виконавчого комітету 16.07.2020 ст. 54 була викладена в новій редакції. Раніше на сторінках нашого видання ми вже розглядали повноваження старости з погодження проєктів рішень ради та виконкому. З огляду на зміни в законодавстві пропонуємо повернутися до цієї теми та розглянути її з урахуванням нових норм.
  • Виконання рішень ОМС та їх посадових осіб: участь старости Одним із повноважень старости є участь в організації виконання рішень сільської, селищної, міської ради, її виконавчого комітету, розпоряджень сільського, селищного, міського голови на території старостинського округу та у здійсненні контролю за їх виконанням (п. 5 ч. 4 ст. 54). Про реалізацію цього повноваження і поговоримо у нашій публікації.
  • Чи здійснює староста «нагляд» за бюджетними установами? Пунктом 13 ч. 1 ст. 54 передбачено, що староста, окрім чітко перелічених у наведеній статті, здійснює інші повноваження, визначені цим та іншими законами. Вказана норма закону залишилась незмінною. ОМС продовжують у положеннях про старост ради закріплювати, наприклад, обов’язки щодо здійснення контролю за розпорядком дня закладів культури, освіти, охорони здоров’я комунальної форми власності або дотриманням розпорядку дня працівниками цих установ на території відповідних населених пунктів; вжиття заходів щодо припинення виявлених порушень та притягнення порушників до відповідальності. При тому що з огляду на вимоги чинного законодавства ці обов’язки є прерогативою виключно ОМС або керівників таких закладів і до відання старост віднесені бути не можуть.
  • Староста — хто й для кого? На минулому тижні відбулись перші сесії в багатьох радах новоутворених громад. Головним напрямком діяльності органів місцевого самоврядування є забезпечення потреб мешканців всієї громади. І ось тут важливим інструментом забезпечення потреб мешканців населених пунктів громади є забезпечення ефективної діяльності старост.
  • Сприяння жителям у підготовці документів, що подаються до ОМС Одним із повноважень старости є сприяння жителям відповідного села, селища у підготовці документів, що подаються до ОМС. З огляду на те, що впровадження інституту старости мало на меті полегшення комунікації між місцевими жителями та ОМС об’єднаної територіальної громади, якісне виконання зазначеного повноваження може бути критерієм ефективності діяльності старости та мінімізуватиме негативні наслідки неякісного оформлення документів та формування повного комплекту додатків до них. Кому може сприяти староста, до яких саме органів він може допомагати складати документи та яким чином, про це і йтиметься далі. Раніше ми вже висвітлювали вказане питання на сторінках нашого видання, проте вважаємо за необхідне оновити наші рекомендації.
  • Чи має староста відповідати на запитання, що надходять від мешканців? Приводом написання статті стало звернення одного старости на сторінці видання у Фейсбуці: «Дуже часто до мене звертаються мешканці громади із запитаннями, які не знаходяться в моїй компетенції. Часто запитання стосуються, наприклад, створення громадських організацій, зокрема податкового характеру або порядку їх реєстрації. Я розумію, що громада потребує моєї допомоги, але в таких питаннях я не є експертом. З іншого боку, я розумію, що, на жаль, часто мешканцям ні до кого більше звернутись, аби їм допомогли з їх питанням, тому вони йдуть до мене як до представника ОМС. Крім того, я розумію, що деяких людей така інформація цікавить не просто так — ці люди готові бути активними, щось створювати, розвивати в громаді. Як ви вважаєте, чи маю я сприяти вирішенню їх «голоду» щодо інформації, яку запитують, чи краще (та й мені легше) відмовляти їм, оперуючи тим, що поставлені запитання не мають відношення до повноважень, які виконує староста? Крім того, маю декілька запитань, на які, сподіваюсь, редакція «Радник старости» зможе надати відповіді». Тож оскільки запитань було декілька, будемо відповідати на них у порядку черговості.
  • Нововведення щодо розділення повноваження органів влади у сфері призначення державних виплат Для кого: для старост та представників ОМС Кому: мешканцям громади
  • Граничний вік перебування на службі та статус старости Чи може особа, яка досягла 65-річного віку, претендувати на зайняття посади старости? Таке запитання надійшло від читачів — тож відповідаємо.
  • Повноваження старости через призму членства у виконавчому комітеті І хоча ст. 14 Закону про місцеве самоврядування. Ба більше, відтепер уточнено ваш статус — ви працюєте у виконкомі на постійній основі. На.. практиці це означає, що староста автоматично включений до складу виконавчого комітету відповідної ради. Чи може староста бути виключеним зі складу цього органу? Які саме повноваження належать до відома виконавчого комітету та як реально староста може вплинути на процедуру прийняття того чи іншого рішення? Давайте дізнаватися разом.
  • Гарантії діяльності старости На сторінках нашого видання ми вже писали про гарантії діяльності старост, без яких неможливе ефективне здійснення ними своїх повноважень. Звертали вашу увагу на те, що деякі з цих гарантій є загальними і нічим не відрізняються від гарантій, наданих іншим посадовим особам ОМС , а деякі відображають особливість статусу старости. Як вплинули на права старост зміни, внесені Законом України від 16.07.2020 № 805-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення виборчого законодавства» до ст. 54, розглянемо у нашій статті.
  • Засідання постійної комісії: нюанси права присутності старости Відповідно до ст. 54 староста представляє інтереси жителів відповідного села, селища у виконавчих органах сільської, селищної, міської ради, а також бере участь у пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради та засіданнях її постійних комісій та має право на гарантований виступ на їх засіданнях із питань, що стосуються інтересів жителів відповідного села, селища. Які є нюанси у реалізації цього повноваження, давайте розбиратися.
  • Староста та його участь у пленарних засіданнях ради Укотре нагадаю, що головне призначення інституту старост — це представництво та захист інтересів жителів старостинських округів в органах місцевого самоврядування. При цьому таке представництво може здійснюватися як шляхом роботи у виконавчих комітетах відповідних рад (постійних комісіях рад), так і через надану старостам можливість ініціювати розгляд на сесії ради певних питань, а також впливати на прийняття відповідною радою ОТГ рішень. Маю відзначити, як показує практика, а також результати особистого спілкування зі старостами, не всі використовують надану їм законодавством можливість. Причини різні: хтось не хоче; є й такі, які навіть не замислювалися над цим, а деякі не вважають це за можливе, оскільки або в регламенті ради не передбачена така можливість для старост, або штучно створюються перешкоди. Власне, про те, як користуватися своїм правом участі (або спробувати отримати його), і йтиметься у цьому матеріалі.
  • Актуальне запитання Чи можна об’єднати два старостинських округи, якщо вони не межують, є така норма?
  • Староста & депутат у громаді Роботи у наших старост вистачає, а найгірше в цій ситуації — те, що людські сили небезмежні, й одна посадова особа фізично не може зробити все вчасно та якісно: скласти довідку (і не одну); з’явитися на засідання виконавчого комітету; відвідати сесію ради; з’ясувати питання, чому ж не працює сьогодні будинок культури; посприяти сусідам у вирішенні земельного спору; підготувати пропозиції щодо використання майна комунальної власності... І це ще далеко не все, що робить староста. У такій ситуації пригадується одне прислів’я: «Порятунок потопаючого — справа рук самого потопаючого». А от як і кого рятувати, будемо говорити в цій статті.
  • Як старості не «згоріти» на роботі? Після місцевих виборів у жовтні старост у громаді затверджуватимуть, а не обиратимуть, як це було раніше. Й у світлі усього нового, що очікує на старост, необхідно зуміти зберегти стійкий емоційно-психологічний стан. Щоб, якщо змога, уникати ситуацій, коли все дратує або з рук падає, а робота старости на певних етапах йому взагалі буде здаватись невдячною, є кілька корисних порад. Якщо ви як староста будете хоча б іноді про них згадувати, а ще краще — дотримуватись час від часу, зможете залишитися осторонь синдрому емоційного вигорання. Як старості визначити емоційне вигорання на початкових етапах і не допустити його розвитку надалі при виконанні своїх повноважень, поговоримо у статті.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі