Теми статей
Обрати теми

Залучаємо інвесторів, шукаємо гранти: від теорії до практики

Ковшова Олена, заступник головного редактора видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», аналітик
Можливість змінити життя громади — залучити інвесторів або знайти гранти, і негайно. Якщо все зробити правильно і, що дуже важливо, — прозоро, громада отримає дійсний шанс на додаткове фінансування. Легко казати! Але це реально, якщо кожного дня докладати зусилля та вивчати нове. Отримання гранта, як і пошук інвестора, — складна робота, яку можна опанувати далеко не за одну чи дві спроби. Все приходить з досвідом, про що свідчать успіхи інших старост, які не складають руки та не докоряють долі. Вони працюють.

Чи прийде до нас інвестор? Чи впаде грант?

Перше, що має зробити староста, — провести інвентаризацію. Не в буквальному сенсі, як це робить бухгалтер. Староста має перевірити свої активи, людський потенціал, покумекати над тим, хто з представників бізнесу може допомагати (це може бути навіть підприємство, яке знаходиться на іншому кінці країни, але саме ви знаєте, чим його зацікавити). Необхідно чітко розуміти, що можна запропонувати інвестору чи грантодавцю, хто з підприємницької еліти на вашій території може допомогти (треба питати у всіх, а не вибірково, у більшості випадків допомагають саме ті, на кого ви не розраховували та не уявляли цю людину як доброго самаритянина).

Вигідні галузі для співпраці:

1

сільське господарство

2

харчова та переробна промисловість

3

ІТ-індустрія та машинобудування

4

альтернативна енергетика

5

ефективне використання природних ресурсів та туристична інфраструктура

Є чимало джерел фінансування достойних проєктів. Це і державна підтримка, зокрема Державний фонд регіонального розвитку, і власні надходження громади, і грантові кошти (наразі чимало міжнародних донорів готові вкладати не лише в децентралізацію). Хорошим є механізм державно-приватного партнерства.

Керівництво громади разом із старостою має чітко розставляти пріоритети та не просто «латати діри», а думати про перспективу. Краще мати у штаті людину (якою може виявитись саме староста) чи групу осіб, які займатимуться безпосередньо пошуком та написанням проєктів (наприклад, активні мешканці, які можуть створити громадську організацію). Погодимось, що не завжди це бал зачинених дверей, але той, хто стукає, тому відкривають як не сьогодні, так завтра. Будьте креативними.

Розповімо про те, як деякі громади шукають інвестора, і в них досить незвичні способи:

Кажуть, що інвестор має закохатися у Вас.

Пане потенційний інвесторе, так от є інформація із першоджерела: є на Донеччині одна громада, Іллінівська ОТГ. Молода (2017 р. н.), красива (526 кв. км), добра (10500 осіб), небідна (4562 грн власних доходів на 1 мешканця) та незаміжня поки що. Рік уже шукає свого інвестора. Увійшла у ТОР-30 найбагатших громад України. Не сидить, не чекає біля вікна і сльози не ллє, а їздить по всіляких заходах-тренінгах-форумах-зустрічах, виступає спікером, є пілотником та трендсеттером у реформі децентралізації. Вільно говорить англійською та є на зв’язку 24/7.

Вона, громада, — мотиватор! На неї багато хто тримає рівняння і з нею товаришують. Вона перша, хто став на шлях створення індустріального парку і вже шукає ділянку, як мінімум «грінфілд». Вона уміє освоювати кошти і жодного разу не порушила дедлайни.

Відповідальна панянка!

За перший рік дівування понад 30 інвестиційних проектів втілила і ще більше запланувала на 2018-й і підготувала проектно-кошторисні документи! Моя громада наразі оформлює інвестиційний паспорт громади, адже наречена без паспорта у РАЦС не ходить, бо не гоже так, мати каже. Слухняна та не забюрократизована. Вільна і викохана у кращих сімейних традиціях Донеччини.

Знаєте, геть не соромно ходити із плакатом — «Шукаю інвестора».

Так от, відсьогодні — Іллінівська громада кидає клич у космос задля пошуку свого інвестора! Хай знають, що така є!

Координатором і головною свахою для інвестора є заступниця голови Іллінівської об’єднаної територіальної громади із Донецької області — <...>. Її е-мейл — <...>.

Цей текст розміщено 27.02.2018 о 15:51 на офіційному сайті Іллінівської ОТГ Донецької області за посиланням: illinivska-gromada.gov.ua/news/15-51-22-27-02-2018.

Гуляйпільська територіальна громада Запорізької області пішла іншим шляхом та створила цілий ресурс для інвесторів, який можна знайти за посиланням investment.zoda.gov.ua/huliaypole. Тут інвестиційний паспорт громади — інформація про ОТГ, подана у зручному для інвесторів вигляді.

Гуляйпільська територіальна громада, як громада — учасник Інкофоруму, розробила його за підтримки U-LEAD і Запорізького Центру розвитку місцевого самоврядування. Для того щоб створити цей документ, в громаді провели аналіз вільних територій, які можна використовувати за певним призначенням, а також територій, на яких є промисловість, що частково використовується тощо.

У плані залучення інвесторів громада заявила про себе та надала інвестиційні проєкти, які може прочитати кожен, у тому числі й інвестор. Серед інвестиційних проектів на окрему увагу заслуговують:

— індустріальний парк (комплекс підприємств) на території колишньої птахофабрики «Гуляйпільська». Під його будівництво пропонується 40 гектарів сільськогосподарських земель та земель запасу. Поруч є територія під сонячну електростанцію;

— об’єкт сонячної енергетики на місці колишнього аеродрому;

— об’єкт промисловості на місці колишнього заводу лакофарбових виробів;

— підприємство по забою та переробці сільськогосподарських тварин та птиці;

— ділянка для спорудження: підприємства по заготівлі овочів та фруктів або молокопереробного малого підприємства, малих ферм, екоферм тощо. Це територія колишнього сільськогосподарського комплексу в межах села Мирне площею 18 гектарів;

— ділянка для розміщення автомобільної газозаправної станції, або складів, або консервного заводу, або переробного підприємства тощо (територія колишнього цегельного заводу площею 5,4 гектара, яка розташована в межах міста).

Інвестор повинен бачити інформацію, а не здогадуватись про те, що вона є в громаді. Треба мислити глобально, а діяти — локально.

На яких проєктах можна заробляти?

Наприклад, переробка сміття. Як би банально це не звучало, але сміття — це реальний заробіток, оскільки ця проблема не втрачає актуальності не лише у світі, але й на території України. Сміття менше не стає, а отже, необхідно з ним щось робити — переробляти.

Несанкційованих сміттєзвалищ, які ростуть, як гриби, та несуть екологічну загрозу — дуже багато, особливо неподалік сіл та селищ, а часто — в них. Тому «сміттєві» проєкти не тільки ставлять за мету привчити населення до роздільного збирання сміття, а й дозволяють створити нові робочі місця та отримати додаткові кошти на реалізацію багатьох соціальних проєктів.

Подумайте, з чим можна вийти на сучасний ринок.

Досвід тих, хто працює

1. Тлумацька ОТГ Івано-Франківської області

Тлумацька ОТГ розміщена у низовині Дністра, де проходить повітряний потік та працює з 2017 року, об’єднала місто Тлумач із селами Бортники, Братишів, Загір’я, Вікняни, Гринівці, Колінці, Королівка, Надорожна, Остриня, Прибилів, Пужники, Тарасівка. Треба сказати, що громада об’єднала не лише більш-менш спроможні, але й найбідніші села. Грошей не вистачало навіть на елементарні речі (будівництво дороги, ремонт школи та ФАПу). На території багатьох сіл не було нічого, що могло б приносити додаткові кошти громаді.

Cтароста села Прибилів Тлумацької ОТГ розпочав роботу із пошуку інвестора, до якої потім долучилось керівництво ОТГ. Спільними зусиллями на території села восени 2020 відбудеться зведення вітрової електростанції. Зауважимо, що вітряки — це інвестиції в альтернативну енергетику, що є дуже популярним напрямом за кордоном. Інвестори залюбки вкладають у це кошти.

Староста села працював у напрямі пошуку інвестора більше двох років і цей пошук дав свої результати: німецька компанія-інфестор «FEFA», що займається діяльністю у сфері вітрової енергетики, запросила ініціаторів будівництва вітряків до Німеччини та після тривалих перемовин між сторонами було підписано договір містобудівної діяльності.

Договір передбачав будівництво 12 вітряків у селі Прибилів (на спочатку перемовин йшлося про шість!). У свою чергу, інвестор також приїжджав до села, щоб оцінити варіанти розміщення станції, познайомитись із мешканцями та керівництвом. Зустріти інвестора допомогли представники бізнесу. Як свідчать факти цієї історії, староста вів переговори щодо залучення інвестицій, а от далі паперові справи вже вело керівництво ОТГ (підготували документи, винесли питання на розгляд сесії).

Будівництво вітряків — нова справа для нашої країни і саме староста був тією особою, яка налаштовувала міст взаємопорозуміння між мешканцями села та інвестором. Поїздка до Німеччини показала: вітряки не заважають людям жити, користуватись землями для вирощування аграрних культур. Вони не створюють шуму та несуть гроші. Технології не стоять на місці, і встановлення вітряків поблизу будинків мешканців не створить проблеми, які всі очікували. Крім того, інвестор має намір облаштувати дорогу до вітряків.

Будівництво вітрової станції — це додаткові доходи в місцевий бюджет. Відповідно до інвестиційного проєкту, вітрові установки матимуть потужність 5600 кВт і висоту 166 м. Оператор вітрових установок зареєструється у Тлумацькій ОТГ і сплачуватиме податки до місцевого бюджету. За угодою вітрова станція має розміститись на відстані не менш як 1000 метрів від житлових будинків, шум від турбін біля будинків не має перевищувати 45 дБ вночі. Також оператор зобов’язується сплатити компенсацію та відшкодувати збитки за втручання в природу та ландшафт. Зі свого боку, громада теж бере на себе зобов’язання: надає усі необхідні дозволи для прокладання кабелю, укріплення доріг тощо.

У перші 10 років компанія (оператор) платитиме громаді 2,5% від проданої електроенергії, а з 11-го року — по 3,5%. Також щорічно сплачуватиме відшкодування за місце розташування та будівництво1.

1 Інформація отримана з офіційного сайту Асоціації міст України за посиланням www.auc.org.ua/uspihy/tlumacka-otg-z-inozemnym-investorom-planuyut-budivnyctvo-vitrovoyi-elektrostanciyi

2. Ладижинська ОТГ Черкаської області

Завдяки старості села Колодисте розпочалась тісна та плідна співпраця керівництва ОТГ з пошуку інвестора. За результатами роботи, яка тривала десь шість місяців, вдалось залучити двох великих інвесторів, які створять робочі місця для жителів громади і наповнять її бюджет. Це ТОВ «Енерго Імпульс Україна» та ТОВ «Агропромисловий комплекс «Насташка». Запланована сума інвестицій складає більше 60 мільйонів гривень. ТОВ «Енерго Імпульс Україна» планує провести будівництво трьох сонячних електростанцій, створивши 42 робочих місця для мешканців громади.

3. Баштанська ОТГ Миколаївської області

Тут працює Інвестиційний центр об’єднаної громади — перший підрозділ новоствореної громади. Найбільше ініціатива виходить від голови громади, який вимагає від старост та від начальників управлінь вчитись займатись інвестиціями. Центр активно співпрацює з проєктом DOBRE Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), з Програмою U-LEAD, з Програмою розвитку ООН, з проєктом «Кусаноне» Посольства Японії в Україні, з Ініціативним центром сприяння активності та розвитку громадського почину «Єднання». Центр займається не лише пошуком грантів, але й розробляє програми з розвитку сільського господарства та підприємництва у селах.

Один із перспективних напрямків — залучення енергетичних інвестицій. Для цього в громаді розробили і затвердили на сесії план сталого енергетичного розвитку громади. ОТГ стала однією з 30 ОТГ України, які є учасниками проєкту GIZ «Енергоефективність у громадах II». Громада отримала технічну підтримку у створенні інтегрованих систем енергетичного менеджменту, консультативну, методичну та іншу допомогу у цьому напрямку. Зокрема, фахівці, які приїздили, зробили енергоаудит деяких бюджетних установ та вручили набір обладнання для виконання цих робіт.

Програми та гранти, які діють постійно або до 2020 року включно

З огляду на те, що кожен старостинський округ та територія ОТГ мають свої особливості, наведемо досить широкий перелік можливостей із додаткового фінансування, які наразі діють. Чи підходить вам той чи інший конкурс — вирішувати старостам, які мають всі шанси донести до кінцевих «споживачів» відповідний посил (інформацію).

Ось перелік програм та грантів, в яких можна брати участь:

Проєкт «Аграрні розписки в Україні» від Міжнародної фінансової корпорації (IFC).

Діє постійно

Проєкт «Аграрні розписки в Україні» впроваджується IFC, членом Групи Світового банку, у партнерстві зі Швейцарською Конфедерацією в Україні. Метою Проєкту є покращити доступ до фінансових ресурсів для малих та середніх сільгосптоваровиробників шляхом запуску в Україні фінансового інструменту «аграрні розписки». Основні партнери Проєкту: органи державної влади (Міністерство аграрної політики та продовольства України, Міністерство юстиції України); приватний сектор (постачальники матеріально-технічних ресурсів, банки, зернотрейдери), міжнародні організації. У результаті роботи Проєкту малі та середні сільськогосподарські товаровиробники отримають ефективний інструмент, що сприятиме залученню додаткових фінансових ресурсів за рахунок прозорості відносин із кредитором та здешевлення процедури оформлення у порівнянні з іншими інструментами.

Дізнатись деталі: www.ifc.org

Програма Європейського Союзу «Горизонт 2020», 80 млрд євро (2014 — 2020 рр.)

Програма покликана сприяти збільшенню числа передових технологій, відкриттів і перспективних розробок шляхом просування ідей з наукових лабораторій до ринку. Заснована на трьох ключових пріоритетах — передовій науці, лідерстві у промисловості та суспільних викликах — програма надає підтримку широкому спектру діяльності, від наукових досліджень до демонстраційних проєктів та інновацій, готових до виходу на ринок. Фінансування зосереджено на трьох основних розділах:

— передова наука;

— лідерство у промисловості;

— суспільні виклики.

Дізнатись деталі: ec.europa.eu/programmes/horizon2020

Грант Європейського Союзу для ОСББ на утеплення будинків. Діє постійно протягом року. До 3000 євро

Програма IQ energy призначена для підтримки проєктів, метою яких є підвищення енергоефективності житлових приміщень — одноквартирних будинків (садибних та котеджних будинків) та квартир у багатоквартирних будинках.

Позичальники за програмою IQ energy мають право отримати грант IQ energy як винагороду за успішну реалізацію проєкту енергоефективності, якщо ними були виконані грантові умови. Позичальники можуть використовувати кошти отриманого гранта на будь-які цілі на свій власний розсуд. Будь-яка фізична особа, яка має доступ до житлового приміщення в Україні та бажає поліпшити енергоефективність цього приміщення, може скористатися програмою IQ energy

Дізнатись деталі: www.iqenergy.org.ua

Програма Європейського Союзу «Креативна Європа». Діє постійно, 1,46 млрд євро

Це рамкова програма Європейської Комісії, спрямована на підтримку культурного та креативного секторів Європи. Загальні цілі програми полягають у захисті, розвитку та популяризації культурного та лінгвістичного різноманіття і зміцненні конкурентної здатності культурного та креативного секторів Європи. Програма складається з двох підпрограм:

«Культура» (31 % бюджету програми);

«Медіа» (56 % бюджету).

Також окремою статтею бюджетних витрат у рамках програми є міжсекторальний напрямок (13 % бюджету), завданням якого є забезпечення реалізації інструменту фінансового кредитування (Guarantee Facility) та підтримка мережі національних бюро програми «Креативна Європа».

Деталі: creativeeurope.in.ua

COSME — «Конкурентоспроможність підприємств малого і середнього бізнесу»

COSME — одна з ключових програм Євросоюзу, яка розрахована на період з 2014 до 2020 року та спрямована на створення сприятливих умов для розвитку малого та середнього бізнесу.

Мета:

— поліпшити доступ до ринків, зокрема всередині ЄС, а також на глобальному рівні;

— покращити доступ МСП до фінансування;

— поліпшити умови для підвищення конкурентоспроможності та стабільності підприємств ЄС;

— сприяти розвитку підприємництва та підприємницької культури.

Актуально для вітчизняного малого та середнього бізнесу, українських бізнес-асоціацій, громадських організацій, профспілок, кластерів, освітніх закладів, установ, органів державної влади та агентств регіонального розвитку.

Деталі: eu-ua.org/cosme

Гранти з організаційного розвитку ОГС, діють протягом року, до 7000 дол. США

Платформа «Маркетплейс» cd-platform.org надає підтримку організаціям громадянського суспільства (ОГС) у вигляді мінігранта. Кошти цього гранта можуть бути використані на оплату послуг тренерів, консультантів, коучів чи менторів. Послуги мають бути спрямовані на зміцнення або основних організаційних спроможностей, або отримання спеціальних навичок, які дозволяють ОГС ставати більш ефективними, незалежними та життєздатними.

Систему малих грантів (ваучерів) для організаційного розвитку організацій громадянського суспільства в Україні було започатковано міжнародною організацією Pact Inc в рамках програми UNITER. Система швидко стала популярною та отримала подальшу підтримку USAID та SIDA, а також від Проєкту USAID «Покращення послуг у сфері ВІЛ/СНІД серед представників груп найвищого ризику в Україні». З 2012 року систему малих грантів адмініструє «Єднання».

Розгляд заявок Відбірковою комісією відбувається щомісяця.

Основними завданнями цього конкурсу грантів з організаційного розвитку ОГС є:

— розвиток професійної кваліфікації ОГС;

— покращення програмної ефективності ОГС;

— підвищення впливу ОГС на місцевому рівні;

— підвищення життєздатності ОГС;

— розвиток культури організаційного розвитку ОГС.

Участь можуть брати офіційно зареєстровані громадські організації і благодійні організації/фонди, які мають статус неприбуткових, а також ініціативні групи громадян, які відповідним чином обґрунтують потребу в організаційному розвитку.

Деталі: cd-platform.org/granti

EU4Business: Мережа центрів підтримки бізнесу в Україні, 2016 — 2020, 40 млн євро

Програма спрямована на підвищення конкурентоспроможності та поліпшення доступу до фінансування для українських малих та середніх підприємств (МСП) шляхом надання консультацій та зміцнення потенціалу, а також на підготовку до фінансування від ЄБРР та інших фінансових установ.

Мета:

— створення функціональної та ефективної системи консультаційних послуг, яка охоплюватиме всю територію України;

— підвищення конкурентоспроможності МСП шляхом розвитку ділових навичок, розуміння нових ринків та застосування інновацій;

— підвищення рівня інформованості МСП про галузеві ноу-хау;

— збільшення кредитних ресурсів, доступних для МСП.

Програма сприяє створенню мережі з 15 центрів підтримки бізнесу по всій країні з метою підтримки МСП в отриманні належного фінансування та ноу-хау для розвитку бізнесу. Проєкт буде корисним для щонайменше 30 000 МСП та підприємців.

МСП, які ведуть діяльність в усіх галузях, приділяючи особливу увагу підприємствам в окремих підгалузях: сільське господарство, харчова промисловість та пакування, туризм, інновації, інформаційно-комунікаційні технології, виробництво та професійні послуги, логістика, товари народного споживання та зелена економіка.

Деталі: www.eu4business.eu/uk/programme/eu4business-merezha-centriv-pidtrymky-biznesu-v-ukrayini

Фінсько-український трастовий фонд, серпень 2021 року, 6 млн євро

Трастовий фонд забезпечує грантове фінансування для стимулювання співпраці двох країн у сферах енергоефективності та відновлюваної енергетики. Трастовий фонд фінансується Міністерством закордонних справ Фінляндії та управляється НЕФКО.

Місцевий координатор — Держенергоефективності.

Діяльність Трастового фонду буде зосереджена на таких сегментах:

1. Відновлювана енергія та виробництво енергії з відходів;

2. Виробництво електроенергії та тепла;

3. Мережі централізованого теплопостачання;

4. ІТ-рішення та розподільчі мережі;

5. Розвиток партнерських відносин у контексті програм багатосторонніх розробок та проєктів міжнародних фінансових установ

Деталі saee.gov.ua/uk/content/finland-ukraine-trust-fund

Глобальний екологічний фонд, програма «Енергоефективність у громадських будівлях, ЕСКО модель», 5 480 000 дол США, до серпня 2021 р.

Напрямки діяльності: зменшення викидів парникових газів шляхом створення сприятливого правового, нормативного і ринкового середовища та розвитку інституційного, адміністративного та технічного потенціалу, що сприятиме запровадженню енергоефективних заходів у громадських будівлях.

Проєкти, які можуть претендувати на дофінансування: енергоефективні заходи (заміна вікон/дверей, термомодернізація, заміна системи опалення, ІТП, енергоаудит тощо).

Заявники: громадські будівлі: лікарні, школи та вищі навчальні заклади, державні установи, дитсадки, сиротинці, аптеки, центри зайнятості, бібліотеки та музеї.

Деталі: energoefektivnaukraina.org.ua

Грантова допомога по проєктах людської безпеки програми «Кусаноне», щорічно

Посольство Японії в Україні. За програмою «Кусаноне» безоплатна фінансова допомога надається неурядовим організаціям, лікарням, початковим школам, науково-дослідним інститутам та іншим неприбутковим організаціям з метою здійснення проєктів розвитку цих організацій.

Наявність коштів програми «Кусаноне» у кожній окремій країні забезпечується Офіційною Допомогою Розвитку (ОДР) разом із новітніми видами співробітництва, що впливатимуть на добробут суспільства.

Усі проєкти розвитку малого масштабу мають право на фінансування за програмою «Кусаноне». Однак особлива увага приділятиметься у таких сферах:

— медична допомога;

— освіта;

— спорт;

— допомога тим, хто перебуває у складних життєвих обставинах;

— суспільний добробут;

— навколишнє середовище.

Деталі: www.ua.emb-japan.go.jp/ukr/ukraine_ua_oda_index.html

Вперед за додатковим фінансуванням!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі