№1

Радник старости, березень, 2020/№ 1 Інші номери журналу ›
  • Вибори-2020: нові правила гри! У статті ми з вами поговоримо про чергові місцеві вибори, які мають відбутися в жовтні цього року. Одразу хочемо вказати, що означене питання точно не належить до легких, оскільки нові правила, які тепер закріплені у Виборчому кодексі України, імовірніше, містять більше запитань, ніж надають відповіді на запитання, які турбують усіх суб’єктів виборчого процесу. Проте з ними вже сьогодні необхідно починати працювати, вивчати та готуватися до «перегонів» (якщо ви бачите себе як кандидата), щоб допомогти розібратися виборцям у процедурі голосування. Тож це буде перший матеріал із майбутнього циклу статей, які ми поступово будемо публікувати на сторінках нашого видання.
  • Характеристика з місця проживання Деякі ОМС покладають на старост функції зі складання та видачі характеристик на осіб, які мешкають на території відповідної територіальної громади. Тож не зайвим буде нагадати про те, яким чином збирати інформацію та як правильно складати характеристики на особу.
  • Ще раз про виконання суспільно корисних робіт Чимало статей нашого видання були присвячені питанням виконання «неплатниками» аліментів адміністративного стягнення у вигляді суспільно корисних робіт. Але до цих пір при реалізації положень Порядку виконання адміністративних стягнень у вигляді громадських робіт, виправних робіт та суспільно корисних робіт, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 19.03.2013 № 474/5, виникають проблеми та неясності. Тож пропоную поговорити про те, в яких випадках староста має контролювати порушника при виконанні суспільно корисних робіт, на яких саме об’єктах та як діяти в разі ухилення порушника від відбування робіт.
  • Залучаємо інвесторів, шукаємо гранти: від теорії до практики Можливість змінити життя громади — залучити інвесторів або знайти гранти, і негайно. Якщо все зробити правильно і, що дуже важливо, — прозоро, громада отримає дійсний шанс на додаткове фінансування. Легко казати! Але це реально, якщо кожного дня докладати зусилля та вивчати нове. Отримання гранта, як і пошук інвестора, — складна робота, яку можна опанувати далеко не за одну чи дві спроби. Все приходить з досвідом, про що свідчать успіхи інших старост, які не складають руки та не докоряють долі. Вони працюють.
  • Власність не може порушувати права третіх осіб Не розчистили дорогу, повалилось дерево, вкрали козу, посварились сусіди? І хоча ці питання не є сферою компетенції старости, проте саме ви першими дізнаєтесь про проблеми у селі/селищі. Саме вам вдається якщо не владнати ситуацію, то хоча б понизити «градус накалу» та зорієнтувати людину в частині її наступних кроків. У цій статті ми б хотіли дати вам загальний екскурс у правову природу спірних відносин, які впливають на можливість користуватись власним майном.
  • Нюанси заповнення е-декларацій: в останню мить — в останній вагон Кожного року 31 березня суб’єкти декларування йдуть до… ні — не до лазні, а до Єдиного державного реєстру декларацій. Традиція у нас така — «дотягти до останнього»! Тож для того, щоб від нас «не умчалась последняя электричка», давайте зараз з’ясуємо основні нюанси заповнення електронних декларацій, які набули чинності з 01.01.2020 р.
  • Захист честі, гідності, ділової репутації: що потрібно знати старості Шановні старости, в цій статті розглянемо одну цікаву проблемку: щодо честі, гідності та ділової репутації... публічних осіб. Розберемо її на прикладі судового рішення. Погодьтеся, позови щодо захисту честі, гідності та ділової репутації завжди були, є та, мабуть, будуть однією із найскладніших категорій справ, які розглядаються судами. Отже, почнемо...
  • Соціальне підприємництво: розвиток села силами місцевих мешканців В чисельних дослідженнях з усього світу намагаються знайти відповідь на запитання про те, чому занепадають сільські території. Роблять це в тому числі за допомогою соціологічних та психологічних підходів, що вивчають людей, які мешкають у селах. Соціальна ізоляція та самотність називаються одними з головних «хвороб» суспільства через їх негативний вплив на фізичний та психологічний стан людини, а мешканці сільських територій навіть більшою мірою оточені факторами, які можуть впливати на цей стан. В тому числі це відбувається внаслідок того, що в селі буде досить небагато місць, де люди зустрічаються один з одним і соціалізуються. Як із цим можна спробувати боротися, читайте нижче.
  • Незвичні інвестиції, які об’єднують громаду Ми, напевно, не зробимо помилку, припустивши, що кожен староста в Україні відчуває постійну нестачу коштів. Це не дивно, адже грошей ніколи не буває багато, а з вирішенням однієї проблеми з’являються більш амбітні проєкти, на які потрібно ще більше грошей. Таких історій багато. Поговоримо про це...
  • Гранти та можливості для старост Про потреби села чи селища саме староста знає найкраще. Він/вона не просто збиратиме та транслюватиме побажання місцевих мешканців щодо розвитку населеного пункту — він/вона сам живе в місцевих умовах, відчуває, які аспекти місцевого ладу потребують змін. Через це старости можуть стати успішними фандрейзерами свого населеного пункту. Але коли ти представляєш невелике село чи селище — важко претендувати на гранти міжнародних фондів самому. Більше того, для невеликої місцевості не тільки «живі» кошти можуть стати у пригоді, а й інші можливості в більш широкому сенсі.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі