Теми статей
Обрати теми

Гранти та можливості для старост

Михальська Валерія, юрисконсульт ТОВ «ФАКТОР-МЕДІА», політолог, фандрайзер і продюсер культурних та соціальних проєктів
Про потреби села чи селища саме староста знає найкраще. Він/вона не просто збиратиме та транслюватиме побажання місцевих мешканців щодо розвитку населеного пункту — він/вона сам живе в місцевих умовах, відчуває, які аспекти місцевого ладу потребують змін. Через це старости можуть стати успішними фандрейзерами свого населеного пункту. Але коли ти представляєш невелике село чи селище — важко претендувати на гранти міжнародних фондів самому. Більше того, для невеликої місцевості не тільки «живі» кошти можуть стати у пригоді, а й інші можливості в більш широкому сенсі.

Саме тому на першому етапі фандрейзингу староста може спробувати для себе невеликі гранти та можливості, які, з одного боку, маленькими кроками створюватимуть нову якість життя в населеному пункті, а з іншого боку — дадуть змогу старості отримати навички, які в майбутньому у партнерстві з ОТГ або навіть з регіональною владою дозволятимуть розробити заявку для залучення масштабних фінансових інвестицій.

Про такі невеликі гранти та можливості для старост — у цьому матеріалі.

Почнемо з чи не найголовнішого — чи є у вас в населеному пункті спроможна громадська організація?

Не секрет, що найбільша кількість грантових конкурсів серед потенційних отримувачів визначає громадські організації. Для посадової особи органу місцевого самоврядування наявність партнерської громадської організації, яка розділятиме візію старости щодо розвитку села — це must have для залучення коштів донорів та спонсорів.

Водночас будь-який донор сподіватиметься на високу спроможність організації, якій він передає свої кошти. Спроможність найкращим чином можна розглянути у двох аспектах. По-перше, громадська організація має мати реальну здатність реалізувати проєкт, на який вона шукає фінансування, а по-друге — громадська організація має мати змогу розумно управляти коштами, які вона отримає як грант.

Розвивати громадські організації в Україні свого часу зголосилися в ІСАР «Єднання». Відповідно до умов конкурсу, який ІСАР «Єднання» проводить майже на постійній основі, організація може замовити певну послугу для власного організаційного розвитку. Це може бути, наприклад, тренінг, менторська програма чи консультація з тієї тематики, за якою організація потребує підтримки.

Більше того, якщо у вас немає громадської організації, але є люди, які готові її створити — ви можете подати грант як ініціативна група, і за грантові кошти ви отримуєте можливість побудувати стійку, спроможну та збалансовану громадську організацію. Або ж ви читаєте цю статтю виключно для того, аби навчитися фандрейзингу — то замовляйте у ІСАР «Єднання» навчальну програму з фандрейзингу.

Деталі про конкурс — за посиланням http://ednannia.ua/147-anonsi/12063-pryimaiemo-zaiavky-na-konkurs-hrantiv-z-orhanizatsiinoho-rozvytku.

Нова українська школа для нового українського села

З початком реформи освіти ряд проєктів міжнародної технічної допомоги підключилися до розвитку нової якості освіти в українських школах. Разом з тим власне донорам досить важко напряму виділяти кошти для шкіл, які є комунальними установами чи закладами. Саме тому програми з підтримки початкової та середньої освіти — це зазвичай програми нематеріальної підтримки.

Одна з таких програм — програма підтримки освітніх реформ в Україні «Демократична школа». Програму реалізовує норвезька неурядова організація «Європейський центр ім. Вергеланда» у партнерстві з локальними провайдерами, в тому числі за підтримки Міністерства освіти та науки України.

«Демократична школа» працює за декількома різними напрямками. Ми обрали ті, які можуть бути найбільш цікавими для старост:

— демократизація та посилення інституційної спроможності шкіл в умовах автономії та децентралізації врядування;

— розробка нових онлайн-матеріалів для всіх вчителів України та масові відкриті онлайн-курси;

— розробка освітньої політики та забезпечення якості освіти через обміни передовим досвідом між експертами та представниками освітньої політики України, Норвегії, Грузії та Молдови;

— розвиток громадянських і соціальних компетентностей у системі підготовки вчителів в Україні за участі представників трьох ключових педагогічних вузів України.

В рамках «Демократичної школи» постійно відбуваються події для вчителів. І це, перш за все, дає вчителю можливості для обміну досвідом, нетворкінгу та відчуття свої причетності до певної спільноти. Такий проактивний вчитель буде двигуном усіх реформ в вашій місцевості, це точно.

Щоб долучитися до програми — необхідно увійти в мережу «Демократичної школи». З цією метою долучаємо посилання на контакти регіональних представників програми — https://www.schools-for-democracy.org/kontakty. Шукайте свою область — та зконтактуйте з регіональним представником з приводу умов участі у програмі.

Інші ресурси на користь громад

Найбільші перспективи для залучення фінансування на невеликі проєкти змін у малі громади, як ми вважаємо, в майбутньому матиме підтримка від соціально відповідального бізнесу. Найпростіше, звичайно, для старости залучити до змін у громаді місцевий бізнес — навіть невеликий магазин може підтримати розвиток громади закупівлею, наприклад, декількох контейнерів для сміття або книжок у місцеву школу.

Водночас, напевно, місцеві бізнесмени з високою вірогідністю скажуть, що в них немає коштів на подібну соціальну відповідальність. Тому в цьому випадку на допомогу цілком ймовірно може прийти великий бізнес національного рівня.

Одним із прикладів соціально відповідального бізнесу є компанія «Нова пошта». Крім проєктів, спрямованих на подолання наслідків війни на сході України, Нова пошта також опікується велопарковками, подарунками для дітей-сиріт. А ще Нова пошта долучилася до проєкту Фундації Дарини Жолдак з розвитку книгочитання в Україні «100 тисяч книжок для сільських бібліотек». За актуальними та новими можливостями від Нової пошти можна спостерігати за посиланням https://novaposhta.ua/social_projects.

Підтримку громад як один із ключових напрямків своєї роботи визначає Програма соціального партнерства компанії «ДТЕК». Серед проєктів Програми — проєкти соціальної активізації місцевих мешканців, проєкти, спрямовані на енергоефективність, розвиток соціально значущої інфраструктури. Детальніше почитати про пріоритети, географію та проєкти Програми можна на сайті https://spp-dtek.com.ua/uk/.

Свого часу доволі високу активність у підтримці сільгосппродукції та виробників цієї продукції в Україні здійснювала міжнародна компанія «Монсато». В 2018 році 100 відсотків акцій цієї компанії були викуплені німецькою корпорацією Bayer. Зважаючи на той факт, що обидві ці компанії демонстрували приклад соціальної відповідальності міжнародного бізнесу, сподіваємося, що коли процедура злиття повністю завершиться, програми підтримки аграрного господарства в Україні продовжаться. Тож пропонуємо слідкувати за новинами на сайті https://monsanto.com/.

Наостанок хочемо звернути вашу увагу не так навіть на бізнес, як на іменний фонд — фонд братів Кличків — KLITSCHKOFOUNDATION. Цей благодійний фонд реалізує чисельні проєкти у сфері освіти, спорту та науки. У фонді існує можливість отримати грант в рамках певного конкурсу, взяти участь у певних соціальних програмах фонду та звернутись за цільовою благодійною підтримкою. Детальніше почитати про діючі проєкти та програми фонду можна на сайті https://www.klitschkofoundation.org/projects/.

Взагалі діяльність із залучення нових ресурсів та можливостей в громади потребує постійного моніторингу та оновлення актуальної інформації. Сьогодні цей фонд працює, завтра він закрив свої конкурси. Розробляючи цей матеріал на декілька місяців раніше — ми обов’язково включили б сюди грантові програми від Українського культурного фонду як найкращу можливість підтримати культуру у невеликих населених пунктах. Втім, сьогодні можемо тільки порадити або дочекатися наступного року, або слідкувати за новинами фонду, тому що за прикладом минулого року в середині року фонд оголосив додаткові грантові конкурси.

Тож слідкуйте за новинами у цьому секторі постійно, підписуйтеся на оновлення від порталів ГУРТ та Громадський простір та пробуйте будь-яку можливість, яка здається вам перспективною!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі