Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Чи правомірна відмова уповноваженої посадової особи органу місцевого самоврядування у посвідченні довіреності на представництво інтересів громадянина в суді?

До Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький) звернулася громадянка Т. із проханням надати роз’яснення, чи правомірна відмова уповноваженої посадової особи органу місцевого самоврядування у посвідченні довіреності на представництво інтересів громадянина в суді? (Інформація станом на 07.07.2021.)

Відповідно до статті 245 Цивільного кодексу України, а також пункту 4 частини 2 статті 40 Закону України «Про нотаріат» довіреність особи, яка проживає у населеному пункті, де немає нотаріусів, може бути посвідчена уповноваженою на це посадовою особою органу місцевого самоврядування, крім довіреностей на право розпорядження нерухомим майном, довіреностей на управління і розпорядження корпоративними правами та довіреностей на користування та розпорядження транспортними засобами. Довіреності, посвідчені зазначеними посадовими особами, прирівнюються до нотаріально посвідчених.

Порядок видачі та посвідчення таких довіреностей регулюється Цивільним кодексом України (статтями 237 — 250, 1000 — 1010), Законом України «Про нотаріат» (статтями 40, 58), Порядком посвідчення заповітів і довіреностей, що прирівнюються до нотаріально посвідчених, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 15 червня 1994 року № 419.

Отже, у тому випадку, якщо Ви проживаєте у населеному пункті, де є нотаріуси (приватні або державна нотаріальна контора), відмова посадової особи органу місцевого самоврядування у посвідченні довіреності на представництво інтересів громадянина в суді є правомірною відповідно до вимог чинного законодавства України. У цьому випадку Вам необхідно звернутися до нотаріуса для вчинення даної нотаріальної дії. Якщо ж у населеному пункті, де Ви проживаєте, немає нотаріуса, то уповноважена посадова особа органу місцевого самоврядування в цьому населеному пункті у випадку Вашого звернення повинна посвідчити таку довіреність.

Інформація використана з офіційного сайту Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький), з якою можна ознайомитися за посиланням: justice-km.gov.ua/infos/view/64-zapituete---vidpovidaemo.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі