Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Чи мають старости «розносити» повістки призовникам?

Брусенцова Яна, директор Департаменту видань для публічно-правової сфери, головний редактор видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», юрист
Чи мають старости «розносити» повістки призовникам?

Відповідь варто почати із з’ясування того, чи, власне, є староста тією посадовою особою, до обов’язків якої віднесено питання вручення повісток. Можу сказати, що на практиці часто саме на старост взагалі повністю покладаються обов’язки щодо організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних у межах старостинського округу.

Нагадаю, що відповідно до ст. 34 Закону України від 25.03.1992 № 2232-XII «Про військовий обов’язок і військову службу» (далі — Закон про військовий обов’язок) персонально-первинний облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів передбачає облік відомостей щодо таких осіб за місцем їх проживання. У селах та селищах, а також у містах, де відсутні відповідні районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, здійснення такого обліку покладається на органи місцевого самоврядування.

У свою чергу, п. 24 Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних, затвердженого постановою КМУ від 07.12.2016 № 921, визначено, що з метою забезпечення персонально-первинного обліку призовників і військовозобов’язаних виконавчі органи сільських, селищних та міських рад здійснюють, зокрема:

виявлення призовників і військовозобов’язаних, які проживають на території, що обслуговується виконавчими органами сільської, селищної чи міської ради, і не перебувають у них на військовому обліку, взяття таких призовників і військовозобов’язаних на персонально-первинний облік та направлення до районних (міських) військових комісаріатів для взяття на військовий облік;

оповіщення на вимогу районних (міських) військових комісаріатів призовників і військовозобов’язаних про їх виклик до районних (міських) військових комісаріатів і забезпечення їх своєчасного прибуття;

складення і подання щороку до 1 грудня до районних (міських) військових комісаріатів списків громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць;

постійний контроль за виконанням громадянами, посадовими особами підприємств, установ та організацій, які перебувають на території відповідних населених пунктів, встановлених правил військового обліку та проведення відповідної роз’яснювальної роботи. Звернення щодо громадян, які ухиляються від виконання військового обов’язку, надсилаються до органів Національної поліції для їх розшуку, затримання і доставки до відповідних районних (міських) військових комісаріатів;

інформування районних (міських) військових комісаріатів про всіх громадян, посадових осіб підприємств, установ та організацій та власників будинків, які порушують правила військового обліку, для притягнення винних до відповідальності згідно із законом тощо.

Вище, як розумієте, я навела лише частину того, що має здійснюватися виконавчими органами місцевих рад у частині забезпечення організації та ведення означеного обліку.

За фактом, як я вже зазначала, обов’язок щодо здійснення всього вищеперерахованого покладається на старост. Тут уважно вивчайте відповідні розпорядчі документи, в яких мають деталізовано зазначатися, що саме ви маєте здійснювати в рамках ведення обліку.

Вважаємо, що все ж таки ви повністю «опікуєтеся» питаннями організації та ведення обліку. Тоді відповідь на запитання щодо того, чи мають старости вручати повістки, буде — «ТАК».

Вище зазначався, зокрема, серед обов’язків такий, як «оповіщення на вимогу районних (міських) військових комісаріатів призовників і військовозобов’язаних про їх виклик до районних (міських) військових комісаріатів і забезпечення їх своєчасного прибуття». Зазвичай це здійснюється в тому числі й шляхом вручення повісток. А от тут завжди виникають питання, як технічно правильно це робити.

Відповім, що окремого детального порядку вручення повістки, наприклад, про призов законодавством, не передбачено.

Тепер зверну вашу увагу ще на один нормативно-правовий акт: Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, затверджене постановою КМУ від 21.03.2002 № 352 (далі — Положення).

Відповідно до п. 56 Положення:

— оповіщення громадян про призов на строкову військову службу та їх прибуття на призовні дільниці здійснюється за розпорядженнями військових комісарів районних (міських) військових комісаріатів за формою згідно з додатком 17 до цього Положення;

— конкретні строки явки до призовних дільниць установлюються районними (міськими) військовими комісаріатами в повістках за формою згідно з додатком 18 до цього Положення;

— вручення повісток проводиться через відповідні органи місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ, організацій, у тому числі закладів освіти, незалежно від підпорядкування і форми власності, управителів багатоквартирних будинків, власників будинків;

— повістки громадянам можуть також вручатися безпосередньо посадовими особами районного (міського) військового комісаріату.

Розпорядження районного (міського) військового комісара розсилається відповідним органам місцевого самоврядування, керівникам підприємств, установ, організацій, у тому числі закладів освіти, управителям багатоквартирних будинків, власникам будинків.

Нижче наведу форму такого розпорядження.

img 1

Я не даремно навела цю форму повністю. Зверніть увагу, що вже в ній означено обов’язкові до виконання вами дії, які маєте вчинити в певні строки та за певних умов (наприклад, те ж саме звернення до територіальних органів Національної поліції за наявності відповідних підстав).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі