Теми статей
Обрати теми

Щодо захисту інтересів осіб з інвалідністю під час вчинення нотаріальних дій

Міністерство юстиції України
Інформаційний лист Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків)

Східне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м. Харків) (далі — міжрегіональне управління) на виконання листа Міністерства юстиції № 102552/120367-33-21/19.1.1 від 02.11.2021 повідомляє таке.

До Міністерства юстиції України надійшов лист Всеукраїнської громадської організації інвалідів «УКРАЇНСЬКЕ ТОВАРИСТВО ГЛУХИХ» (далі – ВГОІ «УТОГ») від 04.10.2021 № 01-01/293 щодо захисту інтересів осіб з інвалідністю під час вчинення нотаріальних дій.

У зазначеному листі ВГОІ «УТОГ» звертає увагу на те, що засобом спілкування осіб з вадами слуху є українська жестова мова, законодавче визначення якої наведене у статті 4 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» та статті 23 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні».

У зв’язку із наявністю випадків зловживання неосвіченістю осіб з вадами слуху при вчиненні нотаріальних дій ВГОІ «УТОГ» наголошує на тому, що вчинення нотаріальних дій для осіб з вадами слуху повинно здійснюватись виключно з наданням перекладу професійними перекладачами жестової мови, які мають відповідне посвідчення з додатком до нього, що засвідчує їх право на здійснення професійної діяльності з надання послуг перекладу в юридичній сфері між українською жестовою та словесною мовою.

Зазначені посвідчення та додатки до них видаються виключно ВГОІ «УТОГ» на певний термін, після проведення чергової атестації перекладача жестової мови відповідно до рівня його компетентності в юридичній сфері.

Крім того, ВГОІ «УТОГ» несе повну відповідальність за дії перекладачів жестової мови, які працюють у системі ВГОІ «УТОГ», та при виявленні порушень може застосовувати до них дисциплінарні стягнення.

Враховуючи зазначене, міжрегіональне управління направляє для врахування у роботі вказаний лист ВГОІ «УТОГ».

Начальник Тетяна ФІЛАТОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі