Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Староста у фотоконкурсі виграв приз 100 євро. Як потрібно ці кошти декларувати, якщо вони зайшли офіційно на зарплатну картку?

Мацокін Андрій, головний редактор всеукраїнського видання «Держслужбовець» і спецвипуску «Юридичні практики»
Староста у фотоконкурсі виграв приз 100 євро. Як потрібно ці кошти декларувати, якщо вони зайшли офіційно на зарплатну картку?

Доходи, які суб’єкт декларування або члени його сім’ї отримали протягом року чи протягом певного звітного періоду, зазначаються у будь-якому з видів декларацій (щорічна, при звільненні, після звільнення) у розділі 11 «Доходи, у тому числі подарунки».

Відповідні норми, зазначені у п. 7 ч. 1 ст. 46 Закону України від 14.10.2014 № 1700 «Про запобігання корупції», передбачають декларування отриманих доходів суб’єкта декларування або членів його сім’ї, у тому числі доходів у вигляді заробітної плати (грошового забезпечення), отриманих як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом, гонорарів, дивідендів, процентів, роялті, страхових виплат, благодійної допомоги, пенсії, доходів від відчуження цінних паперів та корпоративних прав, подарунків тощо.

НАЗК у своїх роз’ясненнях № 1 від 03.02.2021 до доходів відносить, зокрема:

— гонорари та інші виплати згідно з цивільно-правовими правочинами;

— доходи від підприємницької або незалежної професійної діяльності;

— доходи від надання майна в оренду (користування);

— виграші (призи) у лотерею чи в інші розіграші, у букмекерському парі, у парі тоталізатора;

— призи (виграші) у грошовій формі, одержані за перемогу та/або участь в аматорських спортивних змаганнях;

— пенсію;

— спадщину.

Відомості, що вносяться до декларації, зокрема про отримані призи, включають дані про вид доходу, джерело доходу та його розмір.

Винятком є доходи у вигляді подарунків. Подарунки вважаються доходом незалежно від того, у якій формі вони отримуються: у формі грошових коштів або в іншій формі.

Подарунок — це грошові кошти або інше майно, переваги, пільги, послуги, нематеріальні активи, які надають/одержують безоплатно або за ціною, нижчою мінімальної ринкової.

Це стосується також подарунків, які суб’єкт декларування отримує від члена сім’ї або навпаки.

Подарунки у формі грошових коштів зазначаються в декларації, якщо розмір таких подарунків, отриманих від однієї особи (групи осіб) сукупно протягом року перевищує 5 прожиткових мінімумів (далі — ПМ). Подарунок у формі іншій, ніж грошові кошти (наприклад, рухоме майно, транспортні засоби, нерухомість тощо), зазначається, якщо вартість одного подарунка перевищує 5 ПМ.

У разі якщо вартість подарунка суб’єкту декларування перевищує 50 ПМ, необхідно додатково вказати у блоці полів «Інформація щодо іншого правочину» розділу 14 «Видатки та правочини суб’єкта декларування» відомості про договір дарування, на підставі якого набуто право власності на це майно (подарунок).

Якщо отриманий у звітному періоді приз чи подарунок у вигляді цінного рухомого майна, транспортного засобу, нерухомого майна, нематеріального активу, цінних паперів, грошових активів чи інших об’єктів декларування перебуває у суб’єкта декларування або члена його сім’ї станом на останній день звітного періоду, такий подарунок повинен бути ще також відображений у розділах:

3 «Об’єкти нерухомості» (незалежно від вартості),

5 «Цінне рухоме майно (крім транспортних засобів)» (за умови, якщо вартість перевищує 100 ПМ),

6 «Цінне рухоме майно — транспортні засоби» (незалежно від вартості),

7 «Цінні папери» (незалежно від вартості),

12 «Грошові активи» (якщо сукупний розмір грошових активів перевищує 50 ПМ) тощо.

У декларації наступного звітного періоду, за умов, що таке майно перебуває у суб’єкта декларування або члена його сім’ї станом на останній день звітного періоду, а його вартість перевищує встановлений поріг для декларування (наприклад, 100 ПМ — для цінного рухомого майна (крім транспортних засобів), відомості про таке майно зазначаються лише у відповідному розділі декларації залежно від виду об’єкта декларування.

Зверніть увагу! У декларації зазначаються відомості про отримані доходи, включно з податками і зборами.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі