Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Щодо розрахунку середньомісячного сукупного доходу сім’ї для надання соціальних послуг: неврахування до середньомісячного сукупного доходу допомоги на поховання

Відповідно до пп. 2 п. 6 Методики обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї для надання соціальних послуг, затвердженої наказом Мінсоцполітики від 17.05.2022 № 150, не враховується до середньомісячного сукупного доходу сім’ї допомога на поховання. Поясніть, будь ласка: тут мається на увазі допомога на поховання від ФСС чи і допомога на поховання, яку виплачує роботодавець своєму працівнику у випадку смерті його родича? На допомогу на поховання, яку виплачує роботодавець своєму працівнику у випадку смерті його родича, нараховується ЄСВ та утримується ПДФО, а також така допомога потрапляє у додаток 1 та додаток 4ДФ. Але відповідно до п. 3.31 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держстату від 13.01.2004 № 5, допомога на поховання не належи до фонду заробітної плати.

Відповідь була надана Директоратом розвитку соціальних послуг та захисту прав дітей Міністерства соціальної політики (далі — Директорат) у листі від 29.09.2022.

Отже, щодо розрахунку середньомісячного сукупного доходу сім’ї для надання соціальних послуг, зокрема неврахування до середньомісячного сукупного доходу допомоги на поховання.

Методика обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї для надання соціальних послуг затверджена наказом Міністерства соціальної політики України від 17.05.2022 № 150, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 14.06.2022 за № 639/37975 (далі — Методика).

Методикою, зокрема підпунктом 2 пункту 6, визначено, що до середньомісячного сукупного доходу сім’ї отримувача соціальних послуг / фізичної особи, яка надає соціальні послуги, не враховується допомога на поховання.

Відповідно до пункту 8 Положення про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств, інших органів виконавчої влади, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.1992 № 731, нормативно-правовий акт, що подається на державну реєстрацію, має відповідати вимогам законодавства про мови та інших актів законодавства, узгоджуватися з раніше прийнятими актами і викладатися згідно з правописом та з дотриманням правил нормопроєктувальної техніки.

Під час підготовки проєкту акта дотримуються, зокрема, принципу належної ясності викладу, точності опису.

Таким чином, Методикою не визначено, що під допомогою на поховання розуміється виключно допомога, отримана від Фонду соціального страхування України.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі