Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Щодо зарахування до загального сукупного доходу сім’ї розміру призначеної пенсії

Відповідно до пп. 2 п. 5 Методики обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї для надання соціальних послуг, затвердженої наказом Мінсоцполітики від 17.05.2022 № 150, громадянам, яким призначено пенсію вперше або які звільнились з роботи в період, за який враховуються доходи, і не мають інших доходів, крім пенсії, у їхньому сукупному доході на їхній розсуд враховується дохід за цей період, визначений у загальному порядку, або розмір призначеної щомісячної пенсії.
Поясніть, будь ласка, як розуміти цей підпункт? Чи правильно, що в такому випадку особа має вибір:
— зарахувати до загального сукупного доходу сім’ї розмір призначеної пенсії;
— або зараховувати дохід за виконану роботу (до дня звільнення) та пенсію, а далі лише пенсію?

Відповідь була надана Директоратом розвитку соціальних послуг та захисту прав дітей Міністерства соціальної політики (далі — Директорат) у листі від 29.09.2022.

Отже, щодо розрахунку середньомісячного сукупного доходу сім’ї для надання соціальних послуг, зокрема, обрахунку доходу осіб, яким пенсія призначена вперше.

Методика обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї для надання соціальних послуг затверджена наказом Міністерства соціальної політики України від 17.05.2022 № 150, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 14.06.2022 за № 639/37975 (далі — Методика).

Методикою, зокрема пунктом 5, визначено вимоги, згідно з якими здійснюється урахування до середньомісячного сукупного доходу сім’ї отримувача соціальних послуг / фізичної особи, яка надає соціальні послуги, окремих видів доходів.

Так, підпунктом 2 пункту 5 Методики визначено, що громадянам, яким призначено пенсію вперше, aбo які звільнились з роботи в період, за який враховуються доходи, i не мають інших доходів, крім пенсії, у їхньому сукупному доході на їхній розсуд враховується дохід за цей період, визначений у загальному порядку, або розмір призначеної щомісячної пенсії.

Підпунктом 9 пункту 4 Методики визначено, що у разі відсутності офіційних даних про дохід отримувача соціальних послуг або працездатного члена його сім’ї, відсутності в таких осіб офіційного доходу (крім осіб, які перебувають у місцях позбавлення або обмеження волі, під домашнім арештом, до яких застосовуються заходи забезпечення кримінального провадження у вигляді відсторонення від роботи (посади), запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою; перебувають у складних життєвих обставинах, викликаних тривалою хворобою, що підтверджується висновком лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я встановленого зразка; є алко- або наркозалежними, що підтверджується висновком лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я первинного рівня на підставі довідки встановленого зразка закладу охорони здоров’я, що провадить діяльність з надання наркологічної допомоги населенню, в якому особа перебуває на диспансерному обліку; зареєстровані як безробітні в державній службі зайнятості та не отримують допомоги по безробіттю; перебувають у відпустці без збереження заробітної плати, якщо дитина потребує домашнього догляду, відповідно до пункту 3 частини першої статті 25 Закону України «Про відпустки») — середньомісячний сукупний дохід отримувача соціальних послуг дорівнює одному прожитковому мінімуму для непрацездатних осіб, установленому на кінець періоду, за який враховуються доходи, а середньомісячний сукупний дохід працездатного члена його сім’ї дорівнює мінімальній заробітній платі, встановленій на кінець періоду, за який враховуються доходи.

Таким чином, для обрахунку середньомісячного сукупного доходу особи, якій призначено пенсію вперше або яка звільнилась з роботи в період, за який враховуються доходи, i не має інших доходів, крім пенсії, за її вибором може бути враховано дохід за підпунктом 9 пункту 4 Методики або за підпунктом 2 пункту 5 Методики.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі