Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Щодо нарахування субсидії у зв’язку з передачею функцій адміністрування системи призначення житлових субсидій

Із 1 жовтня 2022 року починається поетапна передача функції адміністрування системи призначення житлових субсидій від органів соціального захисту населення до органів Пенсійного фонду України. Я отримую субсидію на оплату житлово-комунальних послуг. Мої дані, надані до УСЗН Дніпровського району м. Києва, не змінилися. Як мені стало відомо, заступник міністра соціальної політики Віталій Музиченко запевнив, що зміна механізму не матиме жодного впливу на діючих отримувачів пільг та житлових субсидій, які не змінювали місце проживання. Чи буду я отримувати субсидію і далі на зимовий період відповідно до постанови Кабінету Міністрів України про автоматичне нарахування субсидії для осіб, стан і місце проживання яких не змінилися, чи повинен знову оформити субсидію, але вже в органах Пенсійного фонду України за місцем проживання?

Відповідь була надана Директоратом адресної соціальної підтримки населення та розвитку соціального інспектування Міністерства соціальної політики в листі від 04.10.2022.

Отже…

Постановою Кабінету Міністрів України від 16.09.2022 № 1041 «Деякі питания надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива i скрапленого газу Пенсійним фондом України» (далі — постанова № 1041) передбачено передання функцій щодо призначення, нарахування i виплати житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива i скрапленого газу від органів соціального захисту населення до органів Пенсійного фонду України. При цьому протягом вересня — грудня поточного року нарахування цих видів соціальної підтримки проводитимуть органи соціального захисту населення, а виплачуватимуть органи Пенсійного фонду України.

Відповідно до норм Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848 (зі змінами), житлова субсидія призначається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону i розраховується двічі: на неопалювальний сезон (з 1 травня по 30 вересня) та на опалювальний сезон (з 1 жовтня по 30 квітня).

Таким чином, усім отримувачам, яким житлова субсидія вже призначена до квітня 2023 року, буде розраховано автоматично у жовтні 2022 року розмір субсидії на опалювальний сезон. Таким особам, за відсутності змін у складі домогосподарства та переліку отримуваних послуг, не потрібно звертатися ні до органів соціального захисту населення, ні до органів Пенсійного фонду України.

Громадяни, як i раніше, одержуватимуть виплату на свій банківський рахунок або через AT «Укрпошта».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі