Теми статей
Обрати теми

Звітність до Пенсійного фонду: «додаток 24»

Редакція ВД
Стаття

Звітність до Пенсійного фонду: «додаток 24»

 

Подання звітності до Пенсійного фонду — це святий обов'язок підприємців. Зокрема, підприємці на загальній системі рік у рік подають авансовий «додаток 24» щодо внеску «за себе». Цього року його потрібно подати не пізніше 5 травня.

Про нюанси подання звіту та порядку його заповнення йтиметься в цій статті.

Олексій КЛИМОВ, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

Закон № 1058

– Закон України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV.

Інструкція № 21-1

– Інструкція про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затверджена постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 р. № 21-1.

 

Ким і коли подається «додаток 24»

Відповідно до

підпункту 11.12 Інструкції № 21-1 фізичні особи — підприємці, крім тих, хто сплачує єдиний податок і фіксований податок, подають до органу Пенсійного фонду один раз на рік, але не пізніше 1 травня поточного року, Розрахунок авансових сум страхових внесків за формою «додатка 24» до Інструкції № 21-1 (далі — «додаток 24» ).

Отже,

таку звітність подають підприємці на загальній системі, які зобов'язані сплачувати внески до Пенсійного фонду «за себе» (за ставкою 33,2 % від чистого доходу). Згідно з Інструкцією № 21-1 сплата внесків здійснюється у вигляді авансових платежів протягом року: до 15 березня, 15 травня, 15 серпня та 15 листопада. Сума авансового платежу — 25 % річної суми страхового внеску, обчисленої від суми, визначеної податковими органами для сплати авансових сум податку з доходу фізичних осіб. Після закінчення року аванси враховуються платником при остаточному розрахунку.

Що стосується статусу платника податків на загальній системі, то зазначимо, що він присвоюється підприємцю автоматично. Отже, якщо підприємець не має на руках ні діючого

Свідоцтва про сплату єдиного податку, ні діючого фіксованого патенту, він вважається платником податків на загальних підставах (є підприємцем на загальній системі оподаткування).

Крім того, можлива й така ситуація: підприємець у I кварталі був на загальній системі оподаткування, а з II кварталу перейшов на єдиний податок. У цьому випадку ми б усе одно рекомендували подати

«додаток 24». У цьому «додатку 24» Пенсійний фонд побачить, що в періодах перебування підприємця на єдиному податку авансові платежі не сплачуватимуться. Це допоможе уникнути можливих непорозумінь. Така ж ситуація і з фіксованим патентом: якщо з початку 2008 року підприємець перебував на загальній системі, але у травні підприємець уже працює на фікспатенті, «додаток 24» усе одно краще подати.

 

Нюанси подання «додатка 24»

Порядок подання будь-якої форми звітності має деякі нюанси:

1) відповідно до

підпункту 11.15 Інструкції № 21-1 у разі, якщо останній день подання розрахунку сум страхових внесків припадає на вихідний або святковий день, останнім днем строку вважається наступний за вихідним або святковим робочий день. Оскільки останній день подання «додатка 24» — 1 травня (законодавчо затверджений святковий день), то перенесення матиме місце в будь-якому разі, зокрема, у 2008 році — на 5 травня;

2) згідно з

підпунктом 11.13 Інструкції № 21-1 розрахунок подається незалежно від стану фінансово-господарської діяльності . Це означає, що підприємцю, який перебуває на загальній системі оподаткування, незалежно від того, провадиться ним діяльність чи ні, має він доходи чи ні, у 2008 році доведеться подати до Пенсійного фонду за місцем реєстрації не пізніше 5 травня Розрахунок авансових сум страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування на 2008 рік за формою «додатка 24» до Інструкції № 21-1 («додаток 24»).

 

Як заповнити

Великою мірою в

«додатку 24» є чотири показники, щодо яких у підприємця можуть виникнути якісь запитання. Це «Кількість членів сім’ї, які беруть участь у провадженні підприємницької діяльності», «Період (квартал)», «Розрахункова сума доходу, що підлягає оподаткуванню податком з доходів фізичних осіб», «Сума страхових внесків».

«Кількість членів сім’ї, які беруть участь у провадженні підприємницької діяльності»

У цьому рядку зазначаємо не всіх поспіль членів сім’ї, які беруть участь у підприємницькій діяльності, а

тільки тих, кого зареєстровано в Пенсійному фонді платниками страхових пенсійних внесків довідка 1.

«Період (квартал)»

Зазначаємо квартали з I по IV. У п'ятому рядку цієї графи нічого не пишемо.

«Розрахункова сума доходу, що підлягає оподаткуванню податком з доходів фізичних осіб»

Фактично йдеться про суму,

виходячи з якої податківці нарахували підприємцю авансові платежі з податку з доходів на 2008 рік. Це чистий підприємницький дохід за минулий рік або, якщо такий показник невідомий (наприклад, підприємець тільки починає діяльність чи у 2007 році був або фікспатентником, або єдиноподатником, або не провадив діяльності), прогнозна величина чистого доходу на 2008 рік (прогноз робиться в декларації про доходи самим підприємцем).

Говорити, що податківці нарахували нам аванси з податку з доходів, можна, коли на нашу адресу надіслали відповідне податкове повідомлення (повідомлення-рішення). Проте податківці іноді формальної процедури не дотримуються та доводять суму авансів до підприємця, скажімо так, зручним для себе способом. На наш погляд, у цьому випадку (суму авансів доведено до відома підприємця зручним для податківців способом) краще вважати, що аванси нам нараховано.

1. Припустимо, до 5 травня авансові платежі податківцями розраховано та доведено до відома підприємця.

У такому разі ми беремо суму,

виходячи з якої податківці нарахували підприємцю авансові платежі з податку з доходів на 2008 рік, і в загальному випадку ділимо на чотири (кількість кварталів у 2008 році). Отримані суми проставляємо у відповідних рядках.

Якщо підприємець почав працювати на загальній системі з початку 2008 року і пізніше, то можливо аванси до сплати податківці розрахують йому тільки за строками сплати починаючи з II кварталу 2008 року. Якщо так і відбулося, ділимо зазначену вище суму на три. Результат заносимо до рядків, що відповідають II — IV кварталам.

Можливий варіант, коли підприємцю важко визначити суму, узяту податківцями в розрахунок авансових платежів (буває й таке). У такому разі, маючи у своєму розпорядженні величину самого

квартального «прибуткового» авансу (Х), суму для зазначення у квартальному рядку «додатка 24» (Y) можна обчислити за формулою:

Y = Х х 100 : 15,

де 15 — ставка податку з доходів фізичних осіб.

При цьому слід ураховувати, що сума авансу (Х) береться до зменшення її на суму плати за торгові патенти (якщо таке зменшення має місце). Сума Y «розноситься» в

«додатку 24» за тими кварталам, за якими повинен сплачуватися аванс.

Якщо підприємець у I кварталі був на загальній системі, а з II кварталу перейшов на єдиний або фіксований податок (вище ми рекомендували

«додаток 24» у такому випадку подавати), то в першому рядку графи, що нас цікавить, він відобразить одну четверту суми чистого доходу, виходячи з якої нараховувався аванс, у другому — четвертому рядках — прокреслення. При цьому краще до «додатка 24» додати копію Свідоцтва про сплату єдиного податку, копію фіксованого патенту (щоб було зрозуміло, чому не обчислено аванси за II — IV квартали).

Слід звернути увагу на таке

: при заповненні графи, що нас цікавить, ми не орієнтуємося ні на максимальне, ні на мінімальне обмеження щодо сплати внесків до Пенсійного фонду (мається на увазі максимальна довідка 2 і мінімальна довідка 3 суми чистого доходу, з яких сплачуються страхові пенсійні внески).

2.

Припустимо, до 5 травня авансові платежі податківцями не розраховано та не доведено до відома підприємця.

Слід розглянути два варіанти — авансові платежі у 2008 році податківцями нараховуватися:

— узагалі не будуть;

— будуть.

Приклад першого варіанта

: протягом I кварталу підприємець працював на фіксованому патенті, а на квітень патент не продовжив. Отже, опинився на загальній системі оподаткування. Але з травня підприємець планує знову перейти на фіксований патент або з III кварталу перейти на єдиний податок.

У такому разі податківці не розраховуватимуть підприємцю аванси. Як наслідок у графі «

Розрахункова сума доходу, що підлягає оподаткуванню податком з доходів фізичних осіб» підприємець ставить прокреслення. Це випливає з підпункту 5.3.2 Інструкції № 21-1:

«5.3.2. Страхові внески платники, визначені підпунктом 2.1.3 пункту 2.1 цієї Інструкції (крім тих, які обрали особливий спосіб оподаткування), сплачують за себе та членів їх сімей, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності (підпункт 2.1.4 пункту 2.1 цієї Інструкції),

якщо податковими органами провадиться нарахування авансових сум податку, протягом року до 15 березня, до 15 травня, до 15 серпня і до 15 листопада авансові платежі в розмірі 25 відсотків річної суми страхового внеску, обчисленої від суми, визначеної податковими органами для сплати авансових сум податку на доходи фізичних осіб — суб'єктів підприємницької діяльності».

У такому випадку взагалі можна взяти під сумнів необхідність подання

«додатка 24». Проте, на нашу думку, якщо до 5 травня підприємець будь-який період перебував (у 2008 році) на загальній системі, «додаток 24» навіть і з прокресленнями, але краще подати.

Приклад другого варіанта

: підприємець опинився на загальній системі оподаткування в I кварталі (до цього суб'єктом загальної системи оподаткування не був). Припустимо, підприємець не працює або найближчим часом не отримуватиме виплат від тих суб'єктів, які під час виплати йому доходу повинні утримувати з виплати податок з доходів. У такому разі затягувати з поданням декларації про доходи він може аж до 12 травня (у 2008 році 10 травня є вихідним днем). Відповідно йому буде розраховано авансові платежі, але відбудеться це вже після 5 травня.

У такому разі безпечний варіант — узяти суму прогнозного чистого доходу, яку підприємець планує зазначити в декларації про доходи як таку, що передбачається отримати у 2008 році, розділити її на число кварталів, строки сплати авансів щодо яких ще не настали, і зазначити отриманий результат у відповідних квартальних рядках

«додатка 24» .

Не зовсім безпечний, але теж має право на існування варіант — подати

«додаток 24» з прокресленнями.

 

«Сума страхових внесків»

На цей показник ми виходимо шляхом множення показника з графи

«Розрахункова сума доходу, що підлягає оподаткуванню податком з доходів фізичних осіб» на 33,2 % (ставка страхового пенсійного внеску для підприємця у 2008 році).

 

Тепер наведемо приклади заповнення

«додатка 24»

Приклад 1.

Підприємець у минулому 2007 році перебував на єдиному податку. З початку 2008 року перейшов на загальну систему (Свідоцтво про сплату єдиного податку на 2008 рік не отримав). 10 квітня 2008 року підприємець подав до податкового органу декларацію про доходи, в якій зазначив прогнозну величину чистого доходу на 2008 рік — 3000 грн. Виходячи з цієї суми податківці розрахували та довели до відома підприємця аванси з податку з доходів. До 5 травня підприємець аванси жодного разу не сплачував.

«Додаток 24»

у такому разі слід заповнити так:

 

Розрахунок авансових сум страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування на 200

8 рік

№ з/п

Період (квартал)

Розрахункова сума доходу, що підлягає оподаткуванню податком з доходів фізичних осіб

Сума страхових внесків

1

I квартал

2

II квартал

1000

332

3

III квартал

1000

332

4

IV квартал

1000

332

5

 

3000

996

<...>

 

Приклад 2.

Підприємець опинився на загальній системі оподаткування у 2008 році. У податковому органі йому повідомили, що він має сплачувати аванси в сумі 450 грн. у квартал починаючи з авансу за I квартал. Підприємець так і діє.

У такому разі визначаємо суму, виходячи з якої визначено суму авансу:

Y = 450 х 100 : 15.

Результат — 3000 грн.

Цю суму і заносимо до «додатка 24».

 

<...>

Розрахунок авансових сум страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування на 200

8  рік

№ з/п

Період (квартал)

Розрахункова сума доходу, що підлягає оподаткуванню податком з доходів фізичних осіб

Сума страхових внесків

1

I квартал

3000

996

2

II квартал

3000

996

3

III квартал

3000

996

4

IV квартал

3000

996

5

 

12000

3984

<...>

 

Приклад 3.

Підприємець у минулому 2007 році перебував на загальній системі оподаткування. Сума чистого доходу за 2007 рік, зазначена в декларації про доходи за 2007 рік, — 16000 грн. Виходячи з цієї суми податківці розрахували та довели до відома підприємця аванси з податку з доходів.

 

<...>

Розрахунок авансових сум страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування на 200

8  рік

№ з/п

Період (квартал)

Розрахункова сума доходу, що підлягає оподаткуванню податком з доходів фізичних осіб

Сума страхових внесків

1

I квартал

4000

1328

2

II квартал

4000

1328

3

III квартал

4000

1328

4

IV квартал

4000

1328

5

 

16000

5312

<...>

 

Відповідальність за неподання «додатка 24»

У цьому випадку відповідальність за неподання звітності визначено

пунктом 5 частини 9 статті 106 Закону № 1058.

За неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності

до територіальних органів Пенсійного фонду на страхувальника накладається штраф (фінансова санкція). Розмір штрафу становить 10 % від суми страхових внесків, сплачених або таких, що підлягають сплаті за відповідний звітний період, за кожний повний або неповний місяць затримання подання відомостей, звітності, але не менше 10 нмдг (не менше 170 грн.).

У разі повторного протягом року такого порушення штраф накладається в подвійному розмірі — 20 % від суми страхових внесків, сплачених або таких, що підлягають сплаті за відповідний звітний період, за кожний повний або неповний місяць затримки подання відомостей, звітності, але не менше 20 нмдг (не менше 340 грн.).

Також установлено, що виконавчі органи Пенсійного фонду накладають на

посадових осіб, які вчинили зазначені вище правопорушення, адміністративні стягнення у вигляді адмінштрафу в розмірі від 8 до 15 нмдг. Але наша позиція така: громадянина-підприємця не можна вважати посадовою особою довідка 4.

 

Висновки

Підприємцю, який перебуває на загальній системі, незалежно від того, ведеться діяльність чи ні, є доходи чи ні, потрібно подати до Пенсійного фонду за місцем реєстрації не пізніше 5 травня

Розрахунок авансових сум страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування на 2008 рік за формою «додатка 24» до Інструкції № 21-1.

У графі

«Кількість членів сім’ї...» зазначаємо не всіх поспіль членів сім’ї, які беруть участь у підприємницькій діяльності, а тільки тих, кого зареєстровано в Пенсійному фонді платниками страхових пенсійних внесків.

При заповненні

«додатка 24» не слід орієнтуватися ні на максимальне, ні на мінімальне обмеження щодо сплати внесків до Пенсійного фонду.

Довідкова інформація (довідка)

1

Докладно про використання підприємцем праці членів його сім’ї в підприємницькій діяльності взагалі та про сплату пенсійних внесків за членів сім’ї зокрема можна прочитати у «ВД», 2007, № 1, с. 23.

2

15 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, докладніше див. «ВД», 2008, № 2, с. 13.

3

Про розміри мінімальної заробітної плати у 2008 році див. у «ВД», 2008, № 2, с. 10.

4

Підтвердження того, що громадянин-підприємець не є посадовою особою, можна знайти в останньому абзаці пункту 5 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про деякі питання застосування законодавства про відповідальність за ухилення від сплати податків, зборів, інших обов'язкових платежів» від 08.10.2004 р. № 15 (див. «ВД», 2005, № 7, с. 33). Однак зазначимо, що Мін'юст має іншу точку зору щодо цього питання (лист від 03.11.2006 р. № 22-48-548).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі