Теми статей
Обрати теми

Послуги з перевезення пасажирів і вантажів: нові Ліцензійні умови та Порядок їх контролю

Редакція ВД
Стаття

Послуги з перевезення пасажирів і вантажів: нові Ліцензійні умови та Порядок їх контролю

 

Ще у 2006 році Закон про автомобільний транспорт зазнав змін, у тому числі щодо ліцензування перевезень пасажирів і вантажів. Отже, очікуваною була і поява нових Ліцензійних умов, що відповідають зазначеному Закону. Ця подія, хоч і не відразу, але все ж таки відбулася. А також з’явилося й обов’язкове доповнення до них — Порядок контролю за дотриманням Ліцензійних умов.

Про те, що нового для автомобільних перевізників містять ці документи, ми зараз і поговоримо.

Ольга ДІДЕНКО, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

Закон № 2344

Закон України «Про автомобільний транспорт» від 05.04.2001 р. № 2344-III.

Ліцензійні умови № 9/119

Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з надання послуг з перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом відповідно до видів робіт, визначених Законом України «Про автомобільний транспорт», затверджені наказом Держпідприємництва, Мінтрансу від 01.02.2008 р. № 9/119.

Порядок контролю за дотриманням Ліцензійних умов № 10/120

Порядок контролю за дотриманням Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з надання послуг з перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом відповідно до видів робіт, визначених Законом України «Про автомобільний транспорт», затверджений наказом Держпідприємництва, Мінтрансу від 01.02.2008 р. № 10/120.

Наказ № 136/985

наказ Держпідприємництва, Мінтрансу від 18.12.2003 р. № 136/985 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з надання послуг з перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом загального користування (крім надання послуг з перевезення пасажирів та їх багажу на таксі) та Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з надання послуг з перевезення пасажирів та їх багажу на таксі» (утратили чинність).

Порядок № 26/153

— Порядок контролю за дотриманням Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з надання послуг з перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом загального користування (крім надання послуг з перевезення пасажирів та їх багажу на таксі) та Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з надання послуг з перевезення пасажирів та їх багажу на таксі, затверджений наказом Держпідприємництва, Мінтрансу від 02.03.2004 р. № 26/153 (втратив чинність).

Закон про ліцензування

Закон України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» від 01.06.2000 р. № 1775-III.

Перелік № 756

Перелік документів, які додаються до заяви про видачу ліцензії для окремого виду господарської діяльності, затверджений постановою КМУ від 04.07.2001 р. № 756.

 

Нові нормативні документи для перевізників

Отже, у 2006 році в новій редакції було викладено

Закон № 2344, у зв’язку з чим змінилися і його положення щодо ліцензування перевізників довідка 1.

Новою редакцією

Закону № 2344 встановлено, що ліцензія на господарську діяльність з надання послуг з перевезення пасажирів і вантажів видаватиметься на такі види робіт (послуг):

— надання послуг з

внутрішніх перевезень пасажирів автобусами;

— надання послуг з

внутрішніх перевезень пасажирів на таксі;

— надання послуг з

внутрішніх перевезень пасажирів легковими автомобілями на замовлення;

— надання послуг з

внутрішніх перевезень вантажів вантажними автомобілями, причепами та напівпричепами;

— надання послуг з

міжнародних перевезень пасажирів автобусами;

— надання послуг з

міжнародних перевезень пасажирів на таксі;

— надання послуг з

міжнародних перевезень пасажирів легковими автомобілями на замовлення;

— надання послуг з

міжнародних перевезень вантажів вантажними автомобілями, причепами та напівпричепами.

При цьому виходило, що цей перелік не відповідав двом чинним на той час

Ліцензійним умовам, затвердженим наказом № 136/985 (для послуг з перевезення автомобільним транспортом, крім таксі, і для таксі) і, як очікувалося, цей факт повинен був призвести до деяких змін у нормативних документах, пов’язаних з ліцензуванням.

Нещодавно це сталося. Так, було скасовано старі

Ліцензійні умови (наказ № 136/985) і затверджено нові Ліцензійні умови № 9/119, в яких перелік послуг з перевезень, що ліцензуються, відповідає тому, який наведено в новій редакції Закону № 2344 (від 23.02.2006 р. № 3492-IV).

Крім того, з’явився і новий

Порядок контролю за дотриманням Ліцензійних умов № 10/120, а старий Порядок № 26/153 було скасовано.

Зазначені вище документи були зареєстровані в Мін’юсті 21 лютого 2008 року

та набули чинності 3 березня 2008 року.

 

Нюанси нових Ліцензійних умов

Положення

нових Ліцензійних умов № 9/119 повинні виконувати всі суб’єкти господарювання, які надають послуги з перевезення пасажирів і вантажів автотранспортом. Це стосується і тих, хто має діючі ліцензії, отримані на «старі» види діяльності (надання послуг з перевезення пасажирів і вантажів автотранспортом загального користування (крім перевезення пасажирів і їх багажу на таксі) і з надання послуг з перевезення пасажирів і їх багажу на таксі).

Ліцензія на міжнародні перевезення

пасажирів або вантажів надає право ліцензіату надавати послуги з внутрішніх перевезень пасажирів або вантажів (як це передбачено Законом № 2344).

Новими

Ліцензійними умовами № 9/119 для кожного виду діяльності визначено окремі організаційні, технічні або кваліфікаційні вимоги. У цілому вони містять різні норми та правила законодавства про роботу водіїв та автотранспорту і в принципі відповідають Ліцензійним умовам, що діяли раніше. Водночас є й нові нюанси, наприклад щодо кваліфікаційних умов здійснення як внутрішніх, так і міжнародних перевезень. Так, Ліцензійними умовами № 9/119 збільшено стаж роботи водіїв, які здійснюють організовані перевезення дітей, до п’яти років (раніше було 3 роки).

Органом ліцензування, як і раніше, є Головавтотрансінспекція. Територіальні органи Головавтотрансінспекції в областях, АР Крим, Києві та Севастополі забезпечують виконання функцій з підготовки документів для видачі та переоформлення ліцензій, видачі дублікатів і копій ліцензій, визнання недійсними та анулювання ліцензій і подають їх на розгляд Головавтотрансінспекції.

У нових

Ліцензійних умовах з’явилося два додатки, які будуть потрібні суб’єкту при отриманні ліцензії (пункт 1.6 Ліцензійних умов № 9/119).

Отже, для отримання ліцензії, її копії чи дубліката або в разі переоформлення ліцензії суб’єкту господарювання особисто або через уповноважений ним орган чи особу слід подати до Головавтотрансінспекції або відповідного територіального управління

заяву на отримання ліцензії за формою додатка 1 до Ліцензійних умов № 9/119.

Як відомо, для отримання ліцензії до заяви додається пакет документів. Для автоперевезень їх перелік наведено у

статті 10 Закону про ліцензування та пункті 39 Переліку № 756. Ці документи подаються за формою додатка 2 до Ліцензійних умов № 9/119.

Рішення про видачу ліцензій або відмову у видачі приймається Головавтотрансінспекцією

у строк не пізніше 30 календарних днів з дня надходження заяви про видачу ліцензії та документів, доданих до неї.

 

Порядок контролю за дотриманням Ліцензійних умов

Як уже зазначалося,

разом з новими Ліцензійними умовами було прийнято і Порядок контролю за дотриманням Ліцензійних умов № 10/120.

Зазначимо, що кардинальних змін у принципах контролю не відбулося. Проте наведемо основні моменти, які заслуговують на увагу.

Перевіряти ліцензіатів будуть органи контролю: Головавтотрансінспекція та підпорядковані їй територіальні органи; Держпідприємництва та його територіальні органи.

Перевірки поділяються на планові та позапланові. Перші проводяться

не частіше одного разу на рік, повідомлення про перевірку надсилається рекомендованим листом, телефонограмою або особисто вручається ліцензіату не менш ніж за 10 робочих днів до дня проведення перевірки. Другі проводяться на підставі надходження письмової заяви про порушення Ліцензійних умов або з метою перевірки виконання розпоряджень про усунення порушень Ліцензійних умов (не пізніше одного місяця до закінчення строку, до якого ліцензіата було зобов’язано усунути виявлені порушення). Повідомлення про перевірку при цьому не надсилається.

Для проведення перевірки голова та члени комісії пред’являють ліцензіату посвідчення на перевірку та документи, що підтверджують особу, а також роблять відповідні записи в

журналі відвідувань ліцензіата.

Під час проведення перевірки в автомобільних транспортних засобах перевіряються: наявність у водія документів, передбачених

Ліцензійними умовами № 9/119 (на транспортний засіб — свідоцтва про реєстрацію, талонів про проходження техогляду, договору про обов’язкове страхування цивільної відповідальності; у водія — національного або міжнародного посвідчення водія відповідної категорії, довідки про проходження медогляду, страхового документа, що підтверджує страхування від нещасних випадків на транспорті, журналу позмінного передрейсового та післярейсового медичних оглядів, подорожнього листа). А також перевіряється відповідність транспортного засобу технічним вимогам, установленим Ліцензійними умовами № 9/119.

 

Висновки

З 3 березня 2008 року набули чинності нові

Ліцензійні умови № 9/119 для автоперевізників, а також Порядок контролю за їх дотриманням. Відповідно старі документи, що регулювали ці питання, було скасовано.

Тепер усі суб’єкти господарювання повинні дотримуватися нових

Ліцензійних умов, навіть якщо ліцензію було отримано до набуття ними чинності.

Види діяльності у сфері автоперевезень у

Ліцензійних умовах тепер повністю відповідають Закону № 2344.

Новими

Ліцензійними умовами № 9/119 для кожного виду діяльності визначено окремі організаційні, технічні або кваліфікаційні вимоги. У цілому вони перегукуються з раніше діючими Ліцензійними умовами.

Щодо контролю ліцензіата, то до нього можуть завітати представники Головавтотрансінспекції або Держпідприємництва з плановою або позаплановою перевіркою.


Довідкова інформація (довідка)

1

Докладніше див. ВД, 2006, № 9, с. 20
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі