Теми статей
Обрати теми

Час розплати: санкції за непрацевлаштованого інваліда

Редакція ВД
Стаття

Час розплати: санкції за непрацевлаштованого інваліда

 

Ми вже неодноразово писали про працевлаштування інвалідів, зокрема про те, що підприємцям з числом працівників понад 8 осіб потрібно зареєструватися у Фонді соціального захисту інвалідів і до 1 березня подати відповідну звітність до цього Фонду.

Якщо підприємець не виконав «інвалідний» норматив, йому потрібно сплатити певну суму адміністративно-господарських санкцій, яка розраховується у Звіті про зайнятість і працевлаштування інвалідів. Сплатити її роботодавцю потрібно до 15 квітня 2008 року, інакше йому ще буде нараховано й пеню. Докладніше про це йтиметься в нашій статті.

Оксана ПІРОЖЕНКО, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

Закон № 875

— Закон України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 21.03.91 р. № 875-ХII.

Порядок № 223

— Порядок нарахування пені та її сплати, затверджений наказом Мінпраці від 15.05.2007 р. № 223.

Порядок подання звітів № 70

— Порядок подання підприємствами, установами, організаціями та фізичними особами, що використовують найману працю, звітів про зайнятість і працевлаштування інвалідів та інформації, необхідної для організації їх працевлаштування, затверджений постановою КМУ від 31.01.2007 р. № 70.

Порядок сплати санкцій № 70

Порядок сплати підприємствами, установами, організаціями та фізичними особами, що використовують найману працю, суми адміністративно-господарських санкцій та пені за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів, затверджений постановою КМУ від 31.01.2007 р. № 70.

КУпАП

Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

 

Що потрібно сплатити

Якщо

підприємець не працевлаштував інваліда, хоча був зобов'язаний це зробити, йому необхідно самостійно розрахувати та сплатити суму адміністративно-господарських санкцій (АГС) до відділення Фонду соціального захисту інвалідів (далі — Фонд) за місцем своєї реєстрації до 15 квітня року, наступного за тим, в якому відбулося порушення. Цю вимогу містить стаття 20 Закону № 875. Таким чином, останнім днем сплати штрафних санкцій до Фонду за нестворення у 2007 році робочих місць для інвалідів є 14 квітня 2008 року.

АГС установлено в розмірі середньорічної заробітної плати за кожне робоче місце, не зайняте інвалідом. При цьому, якщо на підприємстві працює від 8 до 15 осіб, сума штрафної санкції визначається в розмірі половини середньорічної заробітної плати.

Якщо підприємець добровільно не сплатить АГС і пеню (у разі прострочення), їх утримують у примусовому порядку — через суд.

Розрахунок АГС відображається у

Звіті про зайнятість і працевлаштування інвалідів довідка 1. Цю форму звітності роботодавці повинні подавати щорічно до 1 березня, тобто останній день її подання у 2008 році — 29 лютого (відповідно до Порядку подання звітів № 70).

 

Розрахунок АГС

Отже, продемонструємо на прикладі, який має вигляд розрахунок АГС і пені, якщо підприємець-роботодавець не виконав «інвалідний» норматив.

Припустимо, що

середньооблікова кількість працівників за 2007 рік становила 10 осіб довідка 2 . Нагадаємо, що в розрахунку беруть участь тільки ті працівники, для яких місце роботи в підприємця є основним (з оформленням трудової книжки) (заносимо цей показник до рядка 01 форми), підприємцю потрібно було працевлаштувати одного інваліда (рядок 03 форми), сума всієї нарахованої («грязної») заробітної плати працівників за рік 150 тис. грн. (основне місце роботи в підприємця) (у рядку 04 ставимо 150).

На підставі цих даних здійснимо розрахунок і заповнимо інші рядки форми.

 

Кількість працівників та фонд оплати праці

Назва показників

Код рядка

Фактично за рік

Середньооблікова кількість штатних працівників облікового складу (осіб)

01

10

З них: середньооблікова кількість штатних працівників, яким відповідно до чинного законодавства встановлена інвалідність (осіб)

02

Кількість інвалідів — штатних працівників, які повинні працювати на робочих місцях, створених відповідно до вимог статті 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» (осіб)

03

1

Фонд оплати праці штатних працівників (тис. грн.)

04

150

Середньорічна заробітна плата штатного працівника (грн.)

05

15000

Сума адміністративно-господарських санкцій за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів (грн.)

06

7500

 

У рядку 05 відображається середньорічна заробітна плата основного працівника, яка розраховується за формулою:

(рядок 04 х 1000) : рядок 01 = 150 х 1000 : 10 = 15000 (грн.).

У рядку 06 відображається сума АГС, яку повинен сплатити роботодавець у разі невиконання нормативу. Для роботодавців, в яких працює від 8 до 15 осіб, сума АГС дорівнює:

1 х (рядок 05 : 2) = 1 х 15000 : 2 = 7500 (грн.).

Як бачимо, доведеться сплатити чималу суму. Як уже зазначалося, граничний строк її сплати до відділень Фонду за місцем держреєстрації роботодавців —

до 15 квітня 2008 року. Причому важливо цей строк не пропустити.

 

Нарахування та сплата пені

Порушення строків сплати АГС тягне за собою

нарахування пені (стаття 20 Закону № 875).

Пеня — це штрафна санкція, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно сплаченої АГС за кожний календарний день прострочення виконання зобов'язання. Пеня обчислюється

в розмірі 120 відсотків річної облікової ставки НБУ, що діяла на момент сплати, нарахованої на повну суму недоїмки за весь її строк.

Механізм нарахування пені та її сплати наведено в

Порядку № 223.

Документами, які підтверджують невиконання «інвалідного» нормативу, можуть бути:

Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів;

— рішення суду;

— акт перевірки відділенням Фонду роботодавця.

Розрахувати пеню може як орган контролю (територіальне відділення Фонду), так і сам роботодавець (не чекаючи перевірки).

Зверніть увагу

: у пункті 2 Порядку сплати санкцій № 70 зазначено, що роботодавці повинні сплатити суму АГС до 15 квітня року, наступного за тим, в якому відбулося порушення нормативу. Відповідно виходить, що останній день сплати АГС — це 14 квітня року, наступного за тим, в якому відбулося порушення нормативу. Водночас у Порядку № 223 зазначено, що нарахування пені здійснюється з 16 квітня, тобто мається на увазі, що граничним строком сплати АГС є все ж таки 15 квітня.

І ще момент.

Порядком № 223 допускається перенесення строку сплати АГС і пені в разі, коли він припадає на вихідний (святковий) день. У такій ситуації останнім днем граничного строку сплати вважатиметься перший робочий день після вихідного (святкового) дня, а пеня нараховується починаючи з другого робочого дня після вихідного (святкового) дня.

Пеню нараховують на дату фактичного погашення суми боргу (частини боргу)

за кожний календарний день прострочення платежу. У разі часткового погашення боргу (АГС) сума такої частини визначається з урахуванням пені, нарахованої на таку частку боргу.

Пеня на пеню не нараховується.

Моментом сплати пені роботодавцем вважається:

а)

при сплаті готівкою — день унесення грошей до відповідних кас на балансовий рахунок 3510 в установах НБУ, відкритий в органах Державного казначейства, або на балансовий рахунок 2510 до установи комерційних банків;

б)

при переказі грошей поштою або через установу банку — день унесення грошей на пошту або до установи банку;

в)

при перерахуванні платежу з рахунка платника до установи банку — день списання установою банку суми платежу з рахунка платника незалежно від часу її зарахування до бюджету.

Відповідно до

пункту 3.8 Порядку № 223 пеня сплачується за рахунок чистого доходу підприємця. До витрат підприємця на загальній системі вона не потрапить.

Наведемо

приклад нарахування пені. Підприємець перерахував суму АГС 7500 грн. 21 квітня 2008 року, тобто прострочення становило 6 днів.

Припустимо, що облікова ставка НБУ протягом квітня не зміниться і 21 квітня 2008 року залишиться на сьогоднішньому рівні — 10,0 % річних.

Сума пені

= одноденний розмір пені х сума санкцій : 100 х х кількість днів прострочення.

Одноденний розмір пені у 2008 році

= ставка НБУ х 120 : 100 : 366.

Одноденний розмір пені при розрахунку округлюється до другого знака після коми в загальному порядку арифметичного округлення

.

 

Розрахунок одноденного розміру пені

№ з/п

Назва показників

Приклад розрахунку

1

Ставка Національного банку України

10,0 %

2

Кількість днів у поточному році (високосний рік)

366

3

Відсотки від ставки НБУ, законодавчо встановлені для розрахунку розміру пені

120 %

4

Розрахунковий розмір пені (10,0 х 120 : 100 : 366)

0,03 %

 

Кількість днів існування боргу — 6.

Сума пені

= 0,03 х 7500 : 100 х 6 = 13,5 (грн.).

 

Адміністративний штраф

На закінчення декілька слів ще про один момент — адмінштраф за

статтею 1881 КУпАП. Цей штраф може загрожувати підприємцю, якщо під час перевірки представники Фонду виявлять, що підприємцем:

— не виконано норматив працевлаштування інвалідів;

— не подано до Фонду

Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів.

Розмір адмінштрафу становить

від 170 до 340 грн. (від 10 до 20 нмдг) і його накладають також і на фізичних осіб, які використовують найману працю.

Протокол про адміністративне правопорушення складають співробітники Фонду, після чого його передають до суду, який і приймає остаточне рішення про накладення або скасування адмінштрафу.

 

Висновки

Фізичні особи — підприємці, які повинні були, але не виконали «інвалідний» норматив, зобов'язані розрахувати та сплатити адміністративно-господарську санкцію (АГС) у встановленому розмірі.

Її розрахунок провадиться у

Звіті про зайнятість і працевлаштування інвалідів, який подається у Фонд до 1 березня.

АГС має бути сплачено до 15 квітня року, наступного за тим, в якому відбулося порушення.

Якщо зазначений строк буде порушено, то роботодавцю потрібно буде сплатити ще й пеню.

Крім того, за невиконання нормативу або неподання звітності підприємцю загрожує адміністративний штраф у розмірі від 170 до 340 грн.


Довідкова інформація (довідка)

1

Форму Звіту про зайнятість і працевлаштування інвалідів затверджено наказом Мінпраці від 10.02.2007 р. № 42.

2

Докладніше про те, як розраховується середньооблікова кількість працівників та як визначається відповідність до «інвалідного» нормативу, див. «ВД», 2008, № 3, с. 27.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі