Теми статей
Обрати теми

Зміни до «безробітної» Інструкції

Редакція ВД
Стаття

Зміни до «безробітної» Інструкції

 

Наказом Мінпраці України від 14.02.2008 р. № 39 унесено зміни до «безробітної» Інструкції № 339. Ці зміни стосуються всіх підприємців-роботодавців. Розглянемо їх докладніше.

Анастасія ХМЕЛЕВИЧ, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

Закон № 1533

— Закон України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» від 02.03.2000 р. № 1533-III.

Інструкція № 339

— Інструкція про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, затверджена наказом Мінпраці від 18.12.2000 р. № 339.

 

Нюанси щодо працівників-пенсіонерів

Наш огляд змін почнемо з працівників-пенсіонерів. Якщо підприємець не має працівників-пенсіонерів, цей розділ статті можна залишити поза увагою.

Відповідно до

статті 5 Закону № 1533 внески до Фонду «безробіття» не утримуються із суми зарплати працівників, які отримують або мають право на призначення пенсії за віком, у тому числі на пільгових умовах, пенсії за вислугу років, а також осіб, які досягли встановленого законом пенсійного віку.

В

Інструкції № 339 тепер чітко зазначено, що буде підставою для того, щоб не утримувати «знизу» із зарплати таких працівників внески до Фонду «безробіття». Отже:

— із зарплати осіб, які досягли пенсійного віку (чоловіки — 60 років, жінки — 55 років), внески не утримуються без надання будь-яких довідок або документів, оскільки їх право на пенсію не підлягає підтвердженню;

— із зарплати осіб, які отримують пенсію за віком, у тому числі на пільгових умовах, або пенсію за вислугу років, соцвнески не утримуються з дня подання роботодавцю

заяви про звільнення від сплати страхових внесків і копії пенсійного посвідчення;

— із зарплати осіб, які мають право на пенсію за віком, у тому числі на пільгових умовах, або пенсію за вислугу років, але не звернулися за її отриманням, з дня подання роботодавцю заяви про звільнення від сплати страхових внесків і довідки органу, що призначає пенсію за місцем проживання такої особи, про наявність права на пенсію за віком або за вислугу років.

 

Узяття на облік/зняття з обліку

Раніше повідомлення про взяття на облік платником страхових внесків суб'єкту підприємництва надсилалося поштою. Змінами передбачається також

можливість вручення повідомлення про взяття на облік особисто уповноваженій посадовій особі юридичної особи або фізичній особі.

При знятті з держреєстрації платника страхових внесків Фонд у 10-денний строк з дня отримання відповідних відомостей від держреєстратора проводить документальну перевірку такого платника. Раніше,

якщо під час перевірки встановлювалася заборгованість платника, сума заборгованості відображалася в акті перевірки, до якого додавався акт звірки заборгованості. Тепер сума такої заборгованості відображатиметься в довідці довільної форми (нова редакція абзацу другого пункту 3.8 Інструкції № 339). Підтвердженням же повного розрахунку платника з Фондом, як і раніше, є Довідка про відсутність заборгованості за формою додатка 5 до Інструкції № 339.

 

Максимальне обмеження

В

Інструкції № 339 тепер зазначено, що максимальний розмір заробітної плати (чистого доходу підприємця), з якої сплачуються страхові внески, установлюється щорічно на рівні 15 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (раніше це зазначалося не в Інструкції № 339, а в Законі № 1533) .

 

Перехідні відпускні

Страхові внески на оплату щорічної відпустки, період якої більше місяця, нараховуються

окремо за кожний місяць виходячи зі ставки внеску на момент нарахування та максимального розміру зарплати для кожного з цих місяців.

Тепер

пункт 5.4 Інструкції № 339 доповнено положенням, відповідно до якого страхові внески на оплату щорічної відпустки, період якої більше одного місяця, нараховуються за ставкою, що діє на момент нарахування, окремо за кожний місяць виходячи з максимальної величини фактичних витрат страхувальника на оплату праці найманих працівників і доходу фізичних осіб, з яких сплачуються внески до Фонду, установленої законодавством у цих місяцях.

Таким чином, якщо так звані перехідні відпускні нараховуються в тих місяцях, на які вони припадають, то проблем з обкладанням сум відпускних внеском до Фонду «безробіття» не буде. А ось для випадку, коли сума перехідних відпускних нараховується вся відразу в місяці, в якому працівник іде в щорічну відпустку, саме й доповнено

Інструкцію № 339 зазначеною вище нормою.

Так, у цьому випадку при оподаткуванні відпускних має застосовуватися та ставка внеску, що діє на момент нарахування відпускних, тобто в місяці, в якому працівник іде у відпустку. При цьому для цілей визначення суми відпускних, що підлягає обкладенню внеском до Фонду «безробіття», перехідні відпускні має бути розподілено за відповідними місяцями, на які припадає перехідна відпустка. Їх сума разом із зарплатою, що припадає на відповідні місяці, має порівнюватися з максимальною величиною, що діє в кожному з місяців перехідної відпустки. Нагадаємо, що витрати на оплату праці підлягають обкладенню внесками до Фонду «безробіття» в межах максимальної величини, що дорівнює 15 прожитковим мінімумам на працездатну особу (ці показники див. у «ВД», 2008, № 2, с. 13, а також на с. 46 цього номера).

 

Заборгованість за внесками

Тепер декілька слів про порядок прийняття та вручення підприємцю

Рішення про стягнення простроченої заборгованості зі сплати страхових внесків, у тому числі донарахованих сум страхових внесків (недоїмки), пені та штрафу за формою додатка 7 до Інструкції № 339 (далі — Рішення). Таке Рішення приймається, якщо загальна сума недоїмки, пені та штрафу становить не менше 17 грн. (не менш одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян). Надсилається Рішення платнику протягом 5 робочих днів з дня його прийняття рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Якщо до дня прийняття керівником центру зайнятості

Рішення підприємець устигне самостійно сплатити всю суму виявлених під час перевірки своєчасно не сплачених або сплачених не в повному обсязі страхових сум, пені та штрафів, то узгодження розрахунку зазначених сум відбувається на підставі документів, що підтверджують сплату заборгованості, без винесення Рішення.

Щодо вручення

Рішення в оновленому пункті 7.4 Інструкції № 339 зазначено: якщо роботодавець відмовився від отримання Рішення, воно вважається врученим з дня отримання повідомлення про вручення поштового відправлення з позначкою про відмову в його отриманні. У разі якщо відділення пошти не може вручити роботодавцю Рішення через відсутність уповноважених осіб за місцем знаходження (місцем проживання) платника або зміну місця знаходження (місця проживання) без повідомлення центру зайнятості, Рішення розміщується на інформаційному стенді для роботодавців у приміщенні центру зайнятості. При цьому день розміщення такого Рішення є днем вручення його платнику.

 

Самовиправлення

Зверніть увагу на такий важливий момент: з метою заохочення роботодавців до проведення самоконтролю за сплатою страхових внесків у

пункті 6.7 Інструкції № 339 є таке положення: якщо роботодавець самостійно до початку перевірки виявив помилку, правильно донарахував страхові внески, нарахував пеню та перерахував до Фонду відповідні суми, то на такого роботодавця штраф не накладається.

 

Штраф за приховування

У разі приховування зарплати, на яку нараховуються страхові внески, на платника накладається

штраф у розмірі суми такої прихованої зарплати, а в разі повторного порушення — у трикратному розмірі такої суми. При цьому відповідно до уточнення, унесеного до пункту 9.2 Інструкції № 339, повторним порушенням, є порушення, вчинене протягом року з моменту виявлення попереднього порушення.

 

Пеня

Пункт 9.4 Інструкції № 339

доповнено підставами для ненарахування пені. У результаті маємо такі випадки ненарахування пені, якщо недоїмка стягується в судовому порядку:

— з дня винесення судом рішення про вилучення майна платника (при зверненні стягнення на суми, які мають повернути платнику інші особи);

— з моменту визнання боржника банкрутом;

— на суму недоїмки, зафіксовану в рішенні суду про її стягнення на користь центру зайнятості, що набуло законної сили;

— якщо за період від закінчення попередньої перевірки до моменту винесення судом рішення про стягнення виникає нова недоїмка.

Крім того, тепер пеня не нараховується та не накладається штраф на прострочену заборгованість зі сплати страхових внесків у разі запровадження мораторію на задоволення вимог кредиторів у зв'язку з порушенням господарським судом справи про банкрутство. Дія мораторію щодо нарахування пені та накладення штрафу на боржника припиняється з дня припинення судом провадження у справі про банкрутство.

 

Нова форма звітності

У новій редакції

викладено Розрахункову відомість про нарахування та перерахування страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (додаток 6 до пункту 6.7 Інструкції № 339). Вона подається починаючи зі звітності за I квартал 2008 року (не пізніше 21 квітня, оскільки граничний строк подання — 19 квітня — припадає на вихідний день — суботу). Нову форму ми навели в цьому номері «ВД».

Зауважимо, що зміни до

Розрахункової відомості незначні та пов'язані з відображенням сум страхових внесків, донарахованих платником у разі самостійного виявлення помилки. Раніше при самостійному виявленні помилки (якщо не йшлося про коригування показника фонду оплати праці минулих періодів протягом звітного року) суму донарахованих внесків (або, навпаки, внесків до зменшення) потрібно було відображати в рядку 5 «Донараховані суми страхових внесків». Зараз же таку суму самостійно донарахованих внесків (зі знаком «+» або «-») слід показувати в рядку 3.1 «Донараховано страхових внесків, у тому числі: самостійно платником» і відповідно її буде включено в загальний рядок 3 «Донараховано страхових внесків».

А от самостійно нарахована пеня, як і раніше, наводитиметься в рядку 8

Розрахункової відомості, який має назву «Пеня, самостійно нарахована платником». Що стосується рядка 5 в оновленій формі Розрахункової відомості, то в ній тепер відображатимуться тільки страхові внески, донараховані Фондом за актами перевірок.

 

Висновки

Раніше, якщо під час перевірки встановлювалася заборгованість платника, сума заборгованості відображалася в акті перевірки, до якого додавався акт звірки заборгованості. Тепер сума такої заборгованості відображатиметься в довідці довільної форми (нова редакція

абзацу другого пункту 3.8 Інструкції № 339). Підтвердженням же повного розрахунку платника з Фондом, як і раніше, є Довідка про відсутність заборгованості за формою додатка 5 до Інструкції № 339.

Рішення про стягнення простроченої заборгованості зі сплати страхових внесків, у тому числі донарахованих сум страхових внесків (недоїмки), пені та штрафу за формою додатка 7 до Інструкції № 339

прийматиметься, якщо загальна сума недоїмки, пені та штрафу становить не менше 17 грн. Надсилається Рішення платнику протягом п’яти робочих днів з дня його прийняття рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Якщо роботодавець самостійно до початку перевірки виявив помилку, правильно донарахував страхові внески, нарахував пеню та перерахував до Фонду відповідні суми, то на такого роботодавця штраф не накладається.

У новій редакції

викладено Розрахункову відомість про нарахування та перерахування страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (додаток 6 до пункту 6.7 Інструкції № 339). Вона подається починаючи зі звітності за I квартал 2008 року (не пізніше 21 квітня, оскільки граничний строк подання — 19 квітня — припадає на вихідний день — суботу). Нову форму ми навели в цьому номері «ВД».
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі