Теми статей
Обрати теми

Додаток 5 до декларації з ПДВ: наука розшифровувати

Редакція ВД
Стаття

Додаток 5 до декларації з ПДВ: наука розшифровувати

 

Маємо такий факт: платникам ПДВ потрібно подавати декларацію з ПДВ за новою формою, затвердженою наказом ДПАУ від 17.03.2008 р. № 159, причому для тих, у кого встановлено місячний звітний період, — починаючи зі звітності за березень, а для квартальників — за I квартал. Цим же наказом затверджено форму нового додатка 5 «Розшифровки податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів».

Додаток 5 з розшифровкою за контрагентами повинні подавати всі без винятку платники ПДВ. Докладніше про це ми зараз і поговоримо.

Катерина ВЛАДИМИРСЬКА, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

Закон про ПДВ

Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

Порядок № 166

Порядок заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість, затверджений наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166.

Наказ № 159

— наказ ДПАУ «Про внесення змін до податкової звітності з податку на додану вартість» від 17.03.2008 р. № 159.

Розпорядження № 262

— розпорядження Кабінету Міністрів України «Про заходи щодо вдосконалення системи адміністрування податку на додану вартість» від 06.02.2008 р. № 262-р.

 

Від задуму до втілення

Про те, що незабаром може з'явитися нова форма декларації з ПДВ, було відомо ще два місяці тому з

розпорядження № 262. Відповідно до цього ж розпорядження з великою ймовірністю можна було припустити, що обов'язок подавати розшифровки податкового кредиту та податкових зобов'язань у розрізі контрагентів за звітний період усе ж таки буде запроваджено на офіційному рівні. Так воно й сталося. Тепер платникам ПДВ додасться чимало роботи!!! Наказ № 159 затверджено та зареєстровано в Мін'юсті.

 

Кому більше роботи?

Надання податковому органу інформації з розшифровкою за контрагентами, за ідеєю, має відбуватися в електронному вигляді. Так,

розпорядженням № 262 передбачено, що ДПАУ розмістить на своєму офіційному веб-сайті програму ведення обліку розшифровки та забезпечить її безоплатне розповсюдження. А ще ДПАУ має забезпечити криптографічний і технічний захист інформації, наданої платникам податку та підсилити контроль за дотриманням вимог щодо її конфіденційності. Однак станом на сьогодні плани щодо подання додатка 5 виключно в електронному вигляді ще не реалізовано.

Таким чином,

подавати цей додаток платник податків має право як у паперовому варіанті (за бажанням — з копією на магнітному носії), так і в електронному вигляді. Змусити подавати його тільки в електронному вигляді податківці поки що не мають законних підстав.

Цікаво уявити, як надану в паперовому вигляді інформацію податківці вноситимуть до бази даних, оскільки це тонни паперів, величезна кількість людино-годин — робота, скажімо так, гіпероб'ємна.

 

Про самий додаток 5

Тепер докладніше про те, як заповнювати

додаток 5.

Розшифровка за контрагентами подається і до декларації з ПДВ, і до уточнюючого розрахунку.

1. Загальні правила заповнення.

Форма додатка 5 складається з двох розділів: Розділу I. Податкові зобов'язання — до нього вноситься інформація про податкові зобов'язання (підсумок Розділу I додатка 5 має збігатися з показником ряд. 1 декларації з ПДВ) і Розділу II. Податковий кредит — до нього відповідно вноситься інформація про податковий кредит (підсумок цього розділу має збігатися з ряд. 10.1 декларації з ПДВ).

За формою

додатка 5 вимагається подавати розшифровку податкових зобов'язань і податкового кредиту за всіма контрагентами. При цьому якщо протягом періоду платник ПДВ мав декілька поставок одному покупцю, то в Розділі I потрібно заповнити тільки один рядок із зазначенням загальної суми поставок цьому покупцю за період. Те ж саме стосується й Розділу II (з урахуванням винятків, про які йтиметься далі).

Таким чином, до

додатка 5 не повинні переноситися всі поспіль рядки з Реєстру отриманих і виданих податкових накладних. Необхідно вибрати операції в розрізі контрагентів (покупців і постачальників) — для одного контрагента — один рядок.

У рядках

Розділу I (1, 2, 3, 4, 5 тощо) аж до ряд. «Інші» потрібно відображати інформацію про податкові зобов'язання за податковими накладними, виписаними покупцям — платникам ПДВ. Усі інші операції, що відображаються в ряд. 1 декларації, потраплять до ряд. «Інші».

2. Рядок «Інші» Розділу I.

У цьому рядку, зокрема, зазначаються податкові зобов'язання, які платник ПДВ нараховує:

— у разі якщо основні виробничі фонди або невиробничі фонди ліквідуються за його самостійним рішенням, безоплатно передаються особі, не зареєстрованій платником податку, у разі переведення основних фондів до складу невиробничих фондів;

— дотримуючись норм

абзацу п'ятого підпункту 7.4.1 Закону про ПДВ, наприклад, коли товари було придбано або виготовлено з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності (було відображено податковий кредит), а надалі такі товари (послуги) починають використовуватися в операціях, які не є об'єктами оподаткування (стаття 3 Закону про ПДВ) або звільняються від оподаткування (стаття 5 Закону про ПДВ) — у цьому випадку такі товари вважаються проданими за звичайною ціною;

— при безоплатній передачі;

— які виникають при продажу товарів у роздріб неплатникам ПДВ, а також платникам ПДВ, яким не видавалася податкова накладна (видано чек РРО);

— будь-які інші

продажі неплатникам ПДВ, оподатковувані за ставкою 20 % (у тому числі послуги, надані нерезиденту з місцем поставки на митній території України).

Тепер про те, що не потрапить до

Розділу I додатка 5, — експортні поставки та інші поставки, оподатковувані за ставкою 0 % (оскільки відображаються не в ряд. 1, а в ряд. 2 декларації); послуги, отримані від нерезидента, з місцем поставки на митній території України (зобов'язання щодо них відображаються в ряд. 7 декларації); зобов'язання за податковим векселем (ряд. 6 декларації); коригування минулих періодів (ряд. 8 декларації), пільговані операції.

3. Роздріб.

Суб'єкт підприємництва — платник ПДВ, який займається роздрібною торгівлею, повинен інформацію про податкові зобов'язання, нараховані в результаті продажу в роздріб (при продажу кінцевим споживачам — неплатникам ПДВ, які виникають при продажу товарів у роздріб неплатникам ПДВ, а також платникам ПДВ, яким не видавалася податкова накладна (видано чек РРО)), заносити до додатка 5 одним рядком. Як уже зазначалося, це треба зробити в ряд. «Інші» Розділу I.

Інформацію про податкові зобов'язання при продажу товарів платникам ПДВ, яким видавалася податкова накладна, роздрібні продавці повинні подавати в розрізі контрагентів в окремих порядкових рядках

Розділу I.

4. Особливості заповнення Розділу II додатка 5.

У першій частині Розділу II, тобто в рядках Розділу II (1, 2, 3, 4, 5 тощо) аж до ряд. «Усього за місяць (квартал) (рядок 10.1 декларації), у тому числі:» слід відображати інформацію про податковий кредит за податковими накладними, отриманими від продавців — платників ПДВ.

Не зовсім зрозуміло, чи потрібно в цих рядках наводити інформацію про податковий кредит, відображений не за податковими накладними, а за іншими документами, що надають право на податковий кредит (чеками РРО тощо), отриманими від продавців — платників ПДВ. Можливо, податківці дозволять не відображати цю інформацію.

Вище зазначалося, що

додаток 5 заповнюється таким чином, що на кожного контрагента виділяється один рядок. Однак при заповненні Розділу II може статися так, що на одного продавця потрібно буде заповнити декілька рядків. Це слід зробити в тому разі, якщо, наприклад, у квітні було отримано від того ж самого постачальника одну податкову накладну, датовану березнем, а другу — квітнем. Річ у тім, що в Розділі II є графа 3 «Період виписки податкових накладних, інших документів, що дають право на податковий кредит». Ураховуючи те, що в цій графі слід зазначати період, за який виписано податкову накладну, для такого постачальника потрібно буде виділити два рядка в Розділі II додатка 5.

Тепер про те, яка інформація не потрапить

до першої частини Розділу II додатка 5. Там не зазначатимуться:

— суми з

імпортного ПДВ;

— інформація про податковий кредит за

послугами, отриманими від нерезидентів на митній території України, щодо яких податкові зобов'язання було відображено в попередньому періоді;

— суми ПДВ за товарами, що використовуються в діяльності, не пов'язаній з господарською, або пільгованій діяльності;

— коригування минулих періодів.

У

другій частині Розділу II додатка 5 відображається інформація про операції, які не надають права на податковий кредит (ряд. 10.2 + ряд. 14 декларації).

5. Комісія.

Тепер докладніше про заповнення додатка 5 у випадку, якщо платник ПДВ займається комісійною торгівлею.

1) Комісія на купівлю

. У межах договору комісії на купівлю в комісіонера — платника ПДВ на дату передачі комітенту придбаного для нього товару виникають податкові зобов'язання з ПДВ. При цьому в Розділі I додатка 5 комісіонеру потрібно буде заповнити спеціальний рядок «передача товарів (послуг) комісіонером/повіреним на умовах, передбачених п. 4.7 ст. 4 Закону (без суми комісійної винагороди)». Інформацію про податковий кредит, що виник у комісіонера на дату перерахування коштів продавцю товару, потрібно відобразити в одному з порядкових рядків Розділу II. Зверніть увагу: рядок «проведення розрахунків комісіонером/повіреним за товари (послуги) на умовах, передбачених п. 4.7 ст. 4 Закону» Розділу II у цьому випадку комісіонером заповнюватися не повинен.

Що стосується комітента, то інформацію про податковий кредит, який виник у нього в межах договору комісії на дату отримання товару від комісіонера, він також повинен буде відобразити в одному з порядкових рядків

Розділу II, але ніяк не в спеціальному рядку «проведення розрахунків комісіонером/повіреним за товари (послуги) на умовах, передбачених п. 4.7 ст. 4 Закону».

2) Комісія на продаж

. У межах договору комісії на продаж у комісіонера виникає податковий кредит на дату перерахування коштів комітенту за проданий комісіонером товар. При цьому заповнюється рядок «проведення розрахунків комісіонером/повіреним за товари (послуги) на умовах, передбачених п. 4.7 ст. 4 Закону» Розділу II.

Інформація про податкові зобов'язання, які виникають у комісіонера при продажу в межах договору комісії товарів, відображається в одному з порядкових рядків

Розділу I. Зверніть увагу: рядок «передача товарів (послуг) комісіонером/повіреним на умовах, передбачених п. 4.7 ст. 4 Закону (без суми комісійної винагороди)» Розділу I у цьому випадку не повинен заповнюватися.

У свою чергу, комітент інформацію про податкові зобов'язання, які виникають у нього в межах договору комісії на дату перерахування коштів комісіонером за проданий товар, повинен відображати в одному з порядкових рядків

Розділу I (спеціальний «комісійний» рядок цього Розділу комітентом не заповнюється).

3)

Що стосується податкових зобов
’язань на суму комісійної винагороди, то вони зазначаються комісіонером в порядковому рядку Розділу I.

6. Якщо подається уточнююча декларація з ПДВ.

Як уже зазначалося, у разі подання уточнюючих розрахунків, в яких проводиться коригування податкових зобов'язань та/або податкового кредиту, також слід подавати додаток 5 на суму уточнення (нова редакція пункту 4.2 Порядку № 166). При цьому не зовсім зрозуміло, про які періоди, що виправляються, ідеться. Найімовірніше, ця норма стосується в тому числі й періодів до набуття чинності наказом № 159. Отже, якщо платник ПДВ подаватиме уточнюючий розрахунок, наприклад, за грудень минулого року, він повинен буде подавати й додаток 5 на суму уточнення. І звичайно ж, додаток 5 повинні подавати також ті платники, які провадять уточнення за періоди починаючи з березня (I кварталу) 2008 року.

На закінчення зауважимо, що на момент підготовки номера до друку не існує жодних офіційних роз'яснень представників податкових органів з питань заповнення

додатка 5 (тільки усні коментарі податківців). Тому всі запитання, що виникли, платнику податків краще «уладнати» зі своїм інспектором.

Нову форму

декларації з ПДВ і форму додатка 5 ми навели в цьому номері «ВД».

 

Висновки

Форма

додатка 5 складається з двох розділів: Розділу I. Податкові зобов'язання — до нього вноситься інформація про податкові зобов'язання (підсумок Розділу I додатка 5 має збігатися з показником ряд. 1 декларації з ПДВ) і Розділу II. Податковий кредит — до нього відповідно вноситься інформація про податковий кредит (підсумок цього розділу має збігатися з ряд. 10.1 декларації з ПДВ).

Якщо протягом періоду платник ПДВ мав декілька поставок одному покупцю, то в

Розділі I потрібно заповнити тільки один рядок із зазначенням загальної суми поставок цьому покупцю за період. Те ж саме стосується й Розділу II (з урахуванням наведених винятків).

У рядках

Розділу I (1, 2, 3, 4, 5 тощо) аж до ряд. «Інші» потрібно відображати інформацію про податкові зобов'язання за податковими накладними, виписаними покупцям — платникам пдв. Усі інші операції, що відображаються в ряд. 1 декларації, потраплять до ряд. «Інші».

У першій частині

Розділу II , тобто в рядках Розділу II (1, 2, 3, 4, 5 тощо) аж до ряд. «Усього за місяць (квартал) (рядок 10.1 декларації), у тому числі:» слід відображати інформацію про податковий кредит за податковими накладними, отриманими від продавців — платників ПДВ.

При заповненні

Розділу II може статися так, що на одного продавця потрібно буде заповнити декілька рядків.

У разі подання уточнюючих розрахунків, в яких проводиться коригування податкових зобов'язань та/або податкового кредиту, також слід подавати

додаток 5 на суму уточнення.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі