Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Що загрожує єдиноподатнику в разі ведення незареєстрованої Книги обліку доходів і витрат (ф. № 10)?

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Що загрожує єдиноподатнику в разі ведення незареєстрованої Книги обліку доходів і витрат (ф. № 10)?

 

ЗАПИТАННЯ. Приватний підприємець зареєструвався у 2006 році та працював на єдиному податку, не застосовуючи ні РРО, ні КОРО з РК. Книгу обліку доходів і витрат він вів, однак у податковій інспекції її не зареєстрував. Під час перевірки у березні 2008 року інспектор, виявивши цей факт, повідомив, що на підприємця буде накладено штраф за несвоєчасне оприбуткування готівки в п'ятикратному розмірі. Чи має рацію інспектор?

 

ВІДПОВІДЬ.

На жаль, інспектор має рацію. Подивимося, чи може підприємець у цій ситуації хоч якось полегшити свою долю?

Отже, станом на березень 2008 року маємо таку картину:

1.

Оприбуткувати готівку підприємець міг тільки записавши її до Книги обліку доходів і витрат (Книга ф. № 10). Це зазначено в пункті 1.2 Положення № 637 документ 1: «…оприбуткування готівкипроведення підприємствами та підприємцями обліку готівки в касі на повну суму її фактичного надходження в касовій книзі, книзі обліку доходів і витрат, книзі обліку розрахункових операцій». Зауважимо, що книгу обліку розрахункових операцій (КОРО) єдиноподатник не використовував, а касову книгу підприємці взагалі не ведуть (пункт 4.2 Положення № 637), тому залишається тільки Книга ф. № 10.

2.

Книга ф. № 10 обов'язково «нумерується, прошнуровується та скріплюється печаткою державної податкової адміністрації і затверджується підписом Голови або заступника Голови податкової адміністрації під час узяття суб'єкта підприємницької діяльності на облік у державній податковій адміністрації як платника податків» (лист ДПАУ від 05.11.97 р. № 17-0117/10-8886). Як бачимо, зареєструвати Книгу ф. № 10 «заднім числом» ніяк не вийде. А незареєстрована Книга не є Книгою ф. № 10, оскільки не відповідає зазначеним вимогам. Фактично це звичайний папірець, який не має статусу документа.

Як не парадоксально, але

виходить, що Книги ф. № 10 у підприємця взагалі не було. Отже, готівкова виручка, яку він отримував, ніде не оприбутковувалась. Звідси — штраф за несвоєчасне оприбуткування готівки в п'ятикратному розмірі неоприбуткованих сум (стаття 1 Указу № 436 документ 2)!

Однак існує один дуже важливий момент.

Через те, що штрафи, визначені Указом № 436, є адміністративно-господарськими санкціями, строк їх застосування обмежено статтею 250 ГКУ документ 3 і становить 6 місяців з дня виявлення порушення, але не пізніше ніж через один рік з дня вчинення порушення (лист НБУ від 10.08.2007 р. № 11-113/3036-8220).

Таким чином, інспектор може оштрафувати підприємця за неоприбуткування тільки тієї виручки, яка надходила

протягом одного року до виявлення порушення, тобто починаючи з березня 2007 року, з дотриманням таких умов:

якщо інспектор устигне оформити рішення про стягнення санкції протягом шести місяців з моменту перевірки;

якщо виручку отримано готівкою (виручка, що надходила на рахунок у банку, не є готівковою, і оприбутковувати її не потрібно).

Що стосується

готівкової виручки, отриманої до березня 2007 року, то за її неоприбуткування інспектор у будь-якому разі не має права накладати п'ятикратний штраф (з урахуванням норми статті 250 ГКУ).

І ще один нюанс

: теоретично підприємцю також може загрожувати адмінштраф за статтею 1642 КУпАП документ 4 за порушення правил ведення касових операцій, однак на практиці податківці не мають права його застосовувати (докладніше див. «ВД», 2008, № 5, с. 9).

А от

адмінштраф за статтею 1641 КУпАП за відсутність або неналежне ведення обліку доходів і витрат податківці можуть накласти в розмірі від 51 до 136 грн. (від 3 до 8 нмдг). Причому такий штраф накладається один раз за весь період з початку порушення до моменту його виявлення, оскільки таке правопорушення є триваючим (лист Мін'юсту від 17.07.2007 р. № 22-14-493).

Розшифровка нормативних посилань (документ)

1

Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637.

2

Указ Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм регулювання обігу готівки» від 12.06.95 р. № 436/95.

3

Господарський кодекс України від 16.01.2003 р. № 436-IV.

4

Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі