Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Відповідальність за неподання підприємцем звітності до Пенсійного фонду «за себе» (додатка 25)

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Відповідальність за неподання підприємцем звітності до Пенсійного фонду «за себе» (додатка 25)

 

ЗАПИТАННЯ. Фізична особа — підприємець на загальній системі не подав своєчасно (до 1 квітня) звітність до Пенсійного фонду щодо внесків «за себе» (додаток 25). Чи загрожують йому тепер якісь штрафні санкції за прострочення подання звіту?

 

ВІДПОВІДЬ. Як випливає із запитання, підприємець на загальній системі не подав у строк обов'язкову звітність до Пенсійного фонду, а саме: «Розрахунок суми страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за 200_ рік» за формою додатка 25 до Інструкції № 21-1 документ 1 (далі — додаток 25).

Нагадаємо, у 2008 році його повинні подати підприємці, які перебували на загальній системі оподаткування протягом усього 2007 року або частини року. Незалежно від того, провадилася якась діяльність підприємцем чи ні, вважається, що він був підприємцем — платником податків на загальних підставах.

Відповідно до

пункту 11.12 Інструкції № 21-1 додаток 25 у 2008 році має бути подано до 1 квітня. Якщо ж граничний строк пропущено, то до підприємця буде застосовано штрафні санкції, передбачені законодавством.

Так, за неподання,

несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою або з недостовірними відомостями на страхувальника накладається штраф (фінансова санкція). Розмір штрафу становить 10 % від суми страхових внесків, які сплачені або підлягають сплаті за відповідний звітний період, за кожний повний або неповний місяць затримки подання відомостей, звітності, але не менше 10 нмдг (не менше 170 грн.) довідка 1. У разі повторного протягом року такого порушення штраф накладається у збільшеному вдвічі розмірі — 20 % від суми страхових внесків, які сплачено або підлягають сплаті за відповідний звітний період, за кожний повний або неповний місяць затримки подання відомостей, звітності, але не менше 20 нмдг (не менше 340 грн.).

Також установлено, що виконавчі органи Пенсійного фонду накладають на

посадових осіб, які вчинили зазначені вище правопорушення, адміністративні стягнення у вигляді адмінштрафу в розмірі від 8 до 15 нмдг довідка 2.

На нашу думку, громадянина-підприємця не можна вважати посадовою особою. Підтвердженням цього є

останній абзац пункту 5 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про деякі питання застосування законодавства щодо відповідальності за ухилення від сплати податків, зборів, інших обов'язкових платежів» від 08.10.2004 р. № 15 (див. «ВД», 2005, № 7, с. 33). Разом із тим не слід забувати й про альтернативну позицію, викладену в листі Мін'юсту від 03.11.2006 р. № 22-48-548, якою можуть озброїтися представники контролюючого органу.

Таким чином, фізичній особі — підприємцю слід якнайшвидше заповнити та подати

додаток 25, щоб мінімізувати можливі штрафні санкції.

Розшифровка нормативних посилань (документ)

1

Інструкція про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затверджена постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 р. № 21-1.

2

Закон України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV.

3

Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

 

Довідкова інформація (довідка)

1 Відповідна норма міститься в

пункті 5 частини 9 статті 106 Закону № 1058-IV документ 2.

2 Згідно з

пунктом 5 частини 16 статті 106 Закону № 1058 аналогічну норму продубльовано і у статті 1651 КУпАП документ 3.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі