Теми статей
Обрати теми

На замітку

Редакція ВД
Новини

На замітку

 

Кабмін рекомендує перенести робочі дні

 

Розпорядження Кабінету Міністрів України від 28.03.2008 р. № 538-р

«Про перенесення робочих днів у квітні 2008 року»

 

З метою створення сприятливих умов для святкування Великодня та днів Міжнародної солідарності трудящих, а також раціонального використання робочого часу Розпорядженням, що коментується, Кабмін рекомендує перенести робочі дні 29 і 30 квітня на суботи в травні.

Ця рекомендація стосується тільки тих працівників, кому встановлено п'ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями. Не стосуються викладені в Розпорядженні рекомендації органів Пенсійного фонду, Українського державного підприємства поштового зв'язку «Укрпошта», Державного казначейства та банківських установ (для них спеціальний режим роботи встановлює Нацбанк).

Отже, Кабмін запропонував перенести робочі дні з:

— вівторка

29 квітня — на суботу 17 травня;

— середи

30 квітня — на суботу 31 травня.

Таким чином, за задумом Кабміну, працівники, для яких установлено п'ятиденний робочий тиждень, зможуть відпочити 9 днів — з 26 квітня по 4 травня (включно).

Якщо підприємець виконає рекомендації Кабміну, то показники тривалості робочого часу для розрахунку відпускних, лікарняних, допомоги по вагітності та пологах, складання графіків змінності, визначення мінімальної годинної тарифної ставки при погодинній оплаті праці та в інших випадках необхідно використовувати з урахуванням таких перенесень:

 

Показники норми тривалості робочого часу з урахуванням перенесень

Показники

Квітень

Травень

Кількість вихідних днів

10

7

Кількість днів, робота в які не провадиться

11

10

Кількість робочих днів

19

21

Норма тривалості робочого часу при 40-годинному робочому тижні

152

166

 

Зміни до законодавства про рекламу

 

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реклами» від 18.03.2008 р. № 145-VI

 

Унесено зміни до

Закону про рекламу, Закону про телебачення та радіомовлення, Декрету про місцеві податки та збори. Докладніше про ці зміни див. на с. 29 цього номера.

 

Кабмін вжив заходів щодо стримування цін на продтовари

 

Постанова КМУ від 26.03.2008 р. № 276 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України»

 

Тепер Рада міністрів АР Крим, обласні, Київська й Севастопольська міські державні адміністрації:

— установлюють граничні торговельні (постачальницько-збутові) надбавки

до оптової ціни виробника (митної вартості) на борошно, хліб (раніше було: хліб і хлібобулочні вироби), макаронні вироби, крупи, цукор, яловичину, свинину і м’ясо птиці, ковбасні вироби варені, молоко, сир, сметану, масло вершкове, олію соняшникову, яйця курячі не вище 15 % без урахування витрат з їх транспортування у міжміському сполученні;

— замість установлення граничних рівнів рентабельності виробництва хліба й хлібобулочних виробів установлюють граничні рівні рентабельності виробництва «хліба вагою більш як 500 грамів з борошна пшеничного вищого, першого і другого сорту та їх суміші, борошна житнього та суміші борошна пшеничного та житнього простої рецептури (борошно, дріжджі, сіль, вода) без додавання цукру, жиру, інших наповнювачів»;

регулюють (установлюють) оптово-відпускні ціни, у тому числі на яйця курячі (раніше просто яйця), цукор і олію соняшникову;

— установлюють граничні торговельні надбавки (націнки) на продукцію громадського харчування, що реалізується в загальноосвітніх, професійно-технічних і вищих навчальних закладах;

— установлюють граничний розмір плати за проживання в гуртожитках (крім студентських гуртожитків) громадян України, осіб без громадянства та іноземців, які займають приміщення, що знаходяться у спільному користуванні кількох осіб, які не перебувають у сімейних відносинах.

 

Державний реєстр РРО викладено в новій редакції

 

Наказ ДПАУ від 01.04.2008 р. № 202 «Про затвердження Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій у новій редакції»

 

Державний реєстр РРО

вкотре викладено в новій редакції (доповнено деякими новими моделями РРО, які дозволено до первинної реєстрації, при цьому деякі моделі виключено із зазначеного розділу Реєстру).

У зв'язку з цим слід ураховувати, що:

— якщо ми хочемо придбати РРО, вибір слід робити виключно на користь РРО, унесених до розділу I оновленого

Реєстру;

якщо ми вже маємо РРО, то його сміливо можна продовжувати використовувати в тому разі, якщо його включено до розділу I або II Реєстру (інакше його експлуатацію заборонено).

 

Порядок повернення коштів, виплачених безробітному для організації підприємницької діяльності

 

Наказ Мінпраці України та ДПАУ від 11.03.2008 р. № 124/115 «Про затвердження Порядку повернення коштів, виплачених як допомога по безробіттю одноразово для організації безробітними підприємницької діяльності»

 

Кошти підлягають поверненню у разі непровадження підприємницької діяльності протягом 6 календарних місяців з дня їх отримання (без зазначених у

наказі поважних причин).

Підставою для цього можуть бути

:

— держреєстрація припинення підприємницької діяльності суб'єкта господарювання протягом зазначеного періоду;

— неподання суб'єктом господарювання до податкових органів звітності, її подання з нульовими показниками або несплата податку протягом такого періоду.

 

Діяльність психоаналітика підлягає ліцензуванню

 

Лист Міністерства охорони здоров’я України від 13.02.2008 р. № 21.40.41-07-19/114

 

Відповідно до

статті 9 Закону про ліцензування певних видів господарської діяльності такий вид діяльності, як медична практика, підлягає ліцензуванню.

Спеціальність «лікар-психоаналітик» відсутня в

Номенклатурі медичних спеціальностей від 19.12.97 р. № 359, у зв'язку з чим виникло запитання щодо віднесення діяльності психоаналітика до медичної практики.

У цьому

листі Міністерство охорони здоров’я повідомляє, що застосування особою з фаховою освітою психоаналізу як психотерапевтичного методу з метою діагностики та лікування певного пацієнта слід вважати медичною практикою, що передбачає отримання відповідної ліцензії.

 

Роз'яснення МВС щодо погодження реклами на транспорті

 

Листи МВС України від 07.09.2007 р. № 4/45/К-1177, від 27.08.2007 р. № 03-01/07-11

 

Нагадаємо, що розміщення реклами на транспорті має відповідати вимогам безпеки та

Правилам дорожнього руху. Відповідно до роз'яснень ДАІ документом, що посвідчує відповідність нанесеної реклами до цих вимог, є формуляр на розміщення реклами на транспортному засобі.

Оскільки сьогодні нормативними актами не передбачено обов'язкові документи, які погоджують нанесену рекламу і які повинен мати власник транспортного засобу, такий формуляр є необов'язковим, але є документом, що рекомендовано, і оформляється виключно за бажанням власників транспортних засобів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі