Теми статей
Обрати теми

Побутові відходи: дозвіл та збір за забруднення

Редакція ВД
Стаття

Побутові відходи: дозвіл та збір за забруднення

 

У багатьох підприємців, які мають кафе, магазини, СТО або інші «підприємства», у процесі діяльності утворюються тверді побутові відходи (сміття). Як правило, такі відходи якийсь час зберігаються «на місці», а потім передаються спеціалізованим організаціям, що їх вивозять. У цій ситуації виникає запитання про сплату збору за забруднення довкілля. Саме з цим питанням ми зараз і розберемося, попутно розповівши про те, що треба робити з відходами, щоб не потрапити до лав платників цього збору.

Людмила БАЛА, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

Закон про відходи

— Закон України «Про відходи» від 05.03.98 р. № 187/98-ВР.

Закон про ліцензування

— Закон України «Про ліцензування певних видів підприємницької діяльності» від 01.06.2000 р. № 1775-III.

Інструкція № 111

— Інструкція щодо складання податкового розрахунку збору за забруднення навколишнього природного середовища, затверджена наказом ДПАУ від 17.03.2005 р. № 111.

Інструкція № 162

— Інструкція про порядок обчислення і сплати збору за забруднення навколишнього природного середовища, затверджена наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України від 19.07.99 р. № 162/379.

Постанова № 1218

— постанова КМУ «Про затвердження Порядку розробки, затвердження і перегляду лімітів на утворення та розміщення відходів» від 03.08.98 р. № 1218.

Постанова № 1120

— постанова КМУ «Про затвердження Положення про контроль за транскордонними перевезеннями небезпечних відходів та їх утилізацією/видаленням та Жовтого і Зеленого переліків відходів» від 13.07.2000 р. № 1120.

Правила № 54

— Правила надання послуг зі збору та вивезення твердих і рідинних побутових відходів, затверджені наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України від 21.03.2000 р. № 54.

 

Чи потрібно отримувати дозвіл

Спочатку розберемося, чи потрібно підприємцю, в якого в процесі діяльності утворюються тверді побутові відходи довідка 1, отримувати дозвіл на розміщення відходів.

Щодо необхідності мати дозвіл на розміщення відходів у

пункті 12 постанови № 1218 зазначено таке: «...власники відходів, які утворюють і розміщують їх на своїй території, до 1 червня поточного року подають до органів Мінекоресурсів на місцях заяви на отримання дозволу на розміщення відходів наступного року». До такої заяви додається пакет документів, до складу яких, зокрема, входить висновок санепідемекспертизи (тобто зауважимо, що експертизи при отриманні дозволу не уникнути).

В отриманому дозволі буде зазначено: клас небезпечності відходів, від якого залежить норматив збору за забруднення навколишнього природного середовища (далі — екозбір), а також граничні обсяги відходів — ліміти, за розміщення яких збір розраховується без застосування п’ятикратного коефіцієнта.

Але ліміти встановлюються не для всіх:

«...власники побутових відходів, які уклали договори на розміщення відходів з підприємствами комунального господарства, звільняються від отримання лімітів на утворення і розміщення відходів» (пункт 8 постанови № 1218). У той же час це не звільняє їх від необхідності отримати сам дозвіл на розміщення відходів і сплачувати екозбір у тому разі, якщо на момент складання Податкового розрахунку з екозобру (кінець кварталу) на території суб’єкта господарювання знаходяться відходи. Виграш тут тільки в тому, що екозбір такі підприємці розраховують без застосування п’ятикратного коефіцієнта (Інструкція № 111).

Отже,

дозвіл на розміщення відходів потрібно мати тим підприємцям, які зберігають відходи самостійно, і бажано тим, які передають їх за договором спецорганізаціям (адже може статися, що на кінець кварталу відходи виявляться невивезеними).

 

Чи потрібно сплачувати екозбір

Ті підприємці, які

самостійно зберігають відходи, що утворилися, збір сплачувати зобов’язані. Як сплачувати і звітувати за екозбором, ми детально розглянули на с. 4 цього номера.

Якщо ж відходи вивозяться

спеціалізованою організацією на підставі договору, укладеного з нею, то в цьому випадку з приводу сплати екозбору Мінприроди та ДПАУ мають різні думки.

Думка Мінприроди:

З

пункту 6.4 Інструкції № 162 випливає, що екозбір розраховується виходячи з обсягів фактично розміщених відходів. А відходи, передані за договором іншим суб’єктам, уже не є власністю того, хто їх передав, тому при розрахунку екозбору враховуватися не повинні (лист Мінприроди від 14.05.2003 р. № 4914-к/26-11/115-11).

З цього можна зробити висновки:

якщо на кінець звітного періоду (кварталу) усі відходи вивезено, збір сплачувати не потрібно взагалі. Чому? Бо підприємець не є платником екозбору, оскільки не розміщує відходи (тобто не зберігає і не захоронює їх у спеціально відведених для цього місцях або об’єктах — стаття 1 Закону про відходи);

якщо на кінець звітного періоду певний обсяг відходів усе ж таки залишився невивезеним, збір сплатити потрібно тільки за невивезені відходи (а не за всі, що утворилися протягом кварталу).

Проте таку позицію сміливому платнику податків, мабуть,

доведеться відстоювати в суді.

Думка ДПАУ:

Незалежно від того, чи є договір на вивезення відходів,

екозбір сплачувати потрібно з усього обсягу утворених відходів, не зменшуючи їх на суму тих, що передані іншим суб’єктам (див. «Вісник податкової служби України», 2004, № 17, с. 57). Щоправда, якщо на кінець кварталу відходів немає зовсім, податківці не вимагають сплачувати екозбір.

Причому, як Мінприроди, так і ДПАУ

забороняють надалі сторнувати суму сплаченого екозбору за відходами, які раніше зберігалися в підприємця, а потім були передані іншим організаціям.

Розглянемо варіанти відображення екозбору сміливими та обережними платниками на

прикладі. Припустимо, у підприємця:

— у I кварталі утворилося 0,3 т відходів III класу небезпечності, які не вивозилися. Діяльність здійснюється в адміністративному центрі (Кт = 3), відходи зберігаються у дворі (спецполігону немає; Ко = 3);

— у II кварталі утворилося 0,6 т відходів, а протягом кварталу за договором вивезено 0,7 т, з них: 0,3 т відходів, що залишилися з I кварталу, і 0,4 т «нових» відходів;

— у III кварталі утворилося 0,2 т відходів, а вивезено — 0,4 т: 0,2 т, що залишилися з II кварталу, і 0,2 т «нових» відходів;

— у IV кварталі відходи не утворювалися.

Як розрахувати суму екозбору? Наведемо поквартальний розрахунок у таблиці.

 

Порядок розрахунку суми екозбору за розміщення відходів

№ з/п

Показник

Сміливий платник (думка Мінприроди)

Обережний платник (думка податківців)

квартал

I

II

III

IV

I

II

III

IV

1

Фактичний обcяг відходів, тонн

0,3

0,2 (0,3 + 0,6 - 0,3 - 0,4)

0,0 (0,2 + 0,2 - 0,4)

0,0

0,3

0,6 (усього утворилося)

0,0 (на кінець кварталу немає відходів)

0,0

2

Проіндексований норматив збору у 2007 р. (тобто з урахуванням коефіцієнта 2,373 та індексу 1,116), грн./т

1,99

1,99

1,99

1,99

1,99

1,99

1,99

1,99

3

Коефіцієнт індексації (за 2007 р.)

1,166

1,166

1,166

1,166

1,166

1,166

1,166

1,166

4

Коригуючі коефіцієнти

3 х 3

3 х 3

3 х 3

3 х 3

3 х 3

3 х 3

3 х 3

3 х 3

5

Сума збору за квартал, грн. (рядок 1 х ря- док 2 х рядок 3 х рядок 4)

6,26

4,18

0,00

0,00

6,26

12,53

0,00

0,00

6

Сума збору наростаючим підсумком з початку року, грн.

6,26

10,44

10,44

10,44

6,26

18,79

18,79

18,79

 

Зауважимо, що

Податковий розрахунок екозбору необхідно подавати до кінця року, незважаючи на те, що відходи в III і IV кварталах не утворилися — адже цей Розрахунок складається наростаючим підсумком.

 

Рекомендації

Слід зазначити, що

податківці , як правило, не заперечують, якщо підприємець не сплачує екозбір за тієї умови, що на кінець кварталу всі відходи вивезено, оскільки звітним періодом для екозбору є саме квартал. Тому найкраще буде не допускати нагромадження відходів і потурбуватися про те, щоб до кінця кварталу вони були вивезені, тоді й екозбір можна не сплачувати, і з податковими органами проблем не виникне.

Крім того,

якщо в підприємця є небезпечні відходи (наприклад, люмінесцентні лампи, відпрацьовані акумулятори, мастила, шини, маслофільтри, промаслене ганчір’я тощо) довідка 2, їх необхідно позбутися протягом 6 місяців з моменту утворення. Інакше на додачу до всього потрібно буде ще отримати ліцензію на здійснення операцій з небезпечними відходами (пункт 39 статті 9 Закону про ліцензування, лист Мінприроди від 02.04.2003 р. № 2798/26-8).

 

Висновки

Якщо в підприємця в процесі госпдіяльності

утворюються відходи і він зберігає їх самостійно, то отримати дозвіл на розміщення відходів і сплачувати екозбір потрібно обов’язково.

Якщо ж укладено договір на вивезення відходів, потрібно слідкувати за тим, щоб на кінець кожного кварталу вони повністю були вивезені

(тоді можна не отримувати дозволу і не сплачувати екозбір).

Усе ж таки, якщо відходи на кінець кварталу залишилися

, дозвіл на розміщення відходів підприємцю отримати потрібно, а ось сплачувати екозбір можна так: з погляду Мінприроди — тільки виходячи з обсягу відходів, що залишилися, з погляду ДПАУ — з усього обсягу відходів, що утворилися за квартал. При цьому слід ураховувати, що право контролювати порядок нарахування та сплати екозбору належить саме ДПАУ.

Довідкова інформація (довідка)

1

Побутові відходи — відходи, які утворюються в процесі життя і діяльності людини (харчові відходи, предмети домашнього вжитку, сміття, опале листя, відходи від прибирання і поточного ремонту квартир, макулатура, скло, метал, полімерні матеріали тощо), які надалі не використовуються за місцем їх утворення. Також це відходи від миття, прання тощо, каналізаційні стоки за відсутності централізованого водовідведення (Правила № 54).

2

Відходи, які належать до небезпечних, зазначені в розділі «А» Жовтого переліку (постанова № 1120). Крім того, при перевищенні максимально допустимих концентрацій шкідливих речовин, небезпечними можуть бути визнані і відходи, зазначені в Зеленому переліку (постанова № 1120).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі