Теми статей
Обрати теми

Обговоренню... підлягає. Керування автомобілем за довіреністю: чи потрібний реєстраційний талон

Редакція ВД
Стаття

Керування автомобілем за довіреністю: чи потрібний реєстраційний талон

 

Нововведення до правил дорожнього руху і посилення штрафів за їх порушення (докладніше див. «ВД», 2008, № 21, с. 8) змусили автомобілістів замислитися про деякі моменти, якими раніше вони могли нехтувати.

Так, для багатьох наших читачів актуальним стало запитання: чи можна після недавніх нововведень використовувати автомобіль за довіреністю на керування транспортним засобом, оформленою відповідно до ЦКУ документ 1,і чи обов’язково при цьому оформляти в ДАІ тимчасовий реєстраційний талон?

Розберемося.

 

Зауважимо, що дискусія з приводу необхідності оформлення тимчасових реєстраційних талонів при передачі права керування за довіреністю існувала задовго до недавніх законодавчих змін.

Право оформити довіреність на керування транспортним засобом надане

статтею 244 ЦКУ. З юридичного боку наявність такого документа узаконює використання транспортного засобу, що не належить водієві, простіше кажучи, дає право керувати автомобілем особі, не зазначеній у реєстраційному свідоцтві.

Водночас у

підпункті 2.1 пункту 2 Правил дорожнього руху документ 2 зазначено, що у разі відсутності в автомобілі його власника водій механічного транспортного засобу, крім реєстраційного документа на автомобіль, повинен мати при собі: свідоцтво про право спільної власності на цей транспортний засіб чи тимчасовий реєстраційний талон.

У цілому випадки оформлення тимчасового реєстраційного талона перелічено в

постанові КМУ № 1388 документ 3. Зокрема, в пункті 15 постанови КМУ № 1388 зазначено: якщо власник транспортного засобу передав в установленому порядку право користування і (або) розпорядження ним іншій фізичній або юридичній особі, то цим особам видається підрозділами ДАІ тимчасовий реєстраційний талон на період дії документа, який підтверджує право користування і (або) розпорядження.

Тепер розберемося, яку відповідальність передбачено за відсутність тимчасового реєстраційного талона у разі передачі права керування за довіреністю. Для цього звернемося до

КУпАП документ 4 і проаналізуємо нові штрафні санкції (для зручності скористаємося таблицею у «ВД», 2008, № 21, с. 9).

Безпосередньо штрафу за відсутність саме тимчасового реєстраційного талона в переліку санкцій немає. Разом з тим

статтею 126 КУпАП встановлено штраф за відсутність реєстраційних та інших документів, що підтверджують право використання або розпорядження автомобілем, — від 425 до 850 грн. (від 25 до 50 нмдг). Як бачимо, причина хвилювання через відсутність тимчасового реєстраційного талона цілком зрозуміла, адже потенційна санкція таки чимала.

Але знову ж таки, документом, що підтверджує право використання (розпорядження), в нашому випадку може вважатися і довіреність, можливість видавати яку поки що ніхто не скасовував. Аналогічної думки дотримується і Держкомпідприємництва в

листі від 19.03.2002 р. № 2-222/1524, де зазначено, що підприємець може самостійно визначати, як оформляти право керування транспортним засобом іншій особі: або за допомогою довіреності, або за допомогою тимчасового реєстраційного талона.

Тобто, на думку Держкомпідприємництва, викладену у зазначеному вище

листі, довіреність на керування транспортним засобом і реєстраційний талон — взаємозамінні документи.

Тепер далі. Вище зазначалося, що наявності у водія тимчасового реєстраційного талона за відсутності його власника вимагає

підпункт 2.1 Правил дорожнього руху. Проте ця вимога сформульована так: «…крім реєстраційного документа на автомобіль». Тому напрошується висновок, що тимчасовий талон у розумінні підпункту 2.1 Правил дорожнього руху не належить до реєстраційних документів.

Отже, на сьогодні не можна однозначно стверджувати, що передача права керування автомобілем за довіреністю без оформлення талона підпадає під порушення, що карається за

статтею 126 КУпАП. Адже у водія буде і реєстраційний документ (свідоцтво про реєстрацію автомобіля), і документ, що підтверджує право керування і використання автомобіля (довіреність).

Якщо ж у принципі розглядати відсутність тимчасового реєстраційного талона як порушення

Правил дорожнього руху , то єдина стаття, яку тут можна застосувати, — стаття 125 КУпАП , за якою неконкретизовані порушення ПДР караються попередженням.

Водночас є роз’яснення МВС України (

лист від 26.09.2005 р. № 137-38), яке стосується саме водіїв — найманих працівників підприємців. У ньому зазначається: «…якщо водій працює за наймом, то наявність подорожнього листа на транспортний засіб, зареєстрований на індивідуального власника, фактично не є підтверджуючим документом, що засвідчує використання транспортного засобу на законних підставах. Тому нормативно-правовими актами встановлено вимогу щодо наявності тимчасового реєстраційного талона, оформленого на водія, якому надане право керування цим транспортним засобом».

Отже, як бачимо, питання про те, чи вважається відсутність тимчасового реєстраційного талона (за наявності довіреності) відсутністю реєстраційного документа, поки залишається відкритим. Для з’ясування цього питання ми звернулися до органів ДАІ, детальні роз’яснення яких сподіваємося опублікувати в найближчих номерах нашого видання.


Розшифровка нормативних посилань (документ)

1 Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV.

2 Правила дорожнього руху, затверджені постановою КМУ від 16.01.2003 р. № 435-IV.

3 Правила державної реєстрації та обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів та мотоколясок, затверджені постановою КМУ від 07.09.98 р. № 1388.

4 Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Матеріал підготувала Оксана Піроженко, консультант газети «Власне Діло»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі