Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Нюанси роботи підприємця, який заготовлює вторинну сировину

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Нюанси роботи підприємця, який заготовлює вторинну сировину

 

ЗАПИТАННЯ. Фізична особа — підприємець на єдиному податку є платником ПДВ та відповідно до отриманої ліцензії займається заготівлею вторинної сировини. При здійсненні діяльності в нього виникає низка запитань.

1. Які документи мають оформлятися при закупівлі за готівковий розрахунок вторсировини в населення?

2. Чи можна продавати вторсировину (наприклад, закуплену в підприємства поліетиленову плівку) фізичній особі за готівковий розрахунок або шляхом унесення грошей на рахунок підприємця через касу банку, виписуючи податкову накладну собі у двох примірниках?

3. Чи може підприємець видавати зарплату з виручки, отриманої від продажу вторсировини за готівковий розрахунок?

4. Чи потрібно з якимсь конкретним формулюванням зазначати в чеку мету отримання грошей у банку, якщо їх призначено для підприємницької діяльності?

 

ВІДПОВІДЬ. 1. Підприємці — платники єдиного податку завдяки статті 9 Закону про РРО документ 1 мають право при розрахунках зі споживачами не використовувати РРО, КОРО та РК (за винятком випадків, коли підприємець займається торгівлею підакцизними товарами довідка 1 (крім пива на розлив)). Тому при проведенні готівкових розрахунків такі підтверджуючі документи, як чеки РРО чи розрахункові квитанції, вони видавати не повинні, тобто фіскальних документів підприємець видавати не зобов’язаний.

За необхідності підприємець може скласти розрахунковий документ, що засвідчує видачу грошових коштів, у довільній формі. Обов’язковими реквізитами такого документа мають бути дані підприємця (П.І.Б., ідентифікаційний номер, серія та номер Свідоцтва про державну реєстрацію), дата і місце складання документа, найменування вторсировини, одиниця виміру чи інша істотна характеристика, кількість, ціна за одиницю, загальна сума.

Це стосується й ситуації, коли єдиноподатник здійснює операції з вторсировиною. У цьому випадку немає торгівлі підакцизними товарами, тому пільга щодо звільнення від РРО для нього працює.

2. Підприємець на єдиному податку може добровільно зареєструватися платником ПДВ. При поставці товарів платник ПДВ — продавець має виписати податкову накладну з ПДВ. Відповідно до підпункту 7.2.3 Закону про ПДВ документ 2 податкова накладна складається в момент виникнення податкових зобов’язань продавця у двох примірниках (оригінал та копія для покупця).

Однак при готівкових розрахунках з кінцевими споживачами — неплатниками ПДВ податкова накладна може виписуватися за підсумками дня (пункт 8 Порядку № 165 документ 3). Причому в цьому випадку підприємець виписує два примірники податкової накладної, які залишає в себе. Підсумкова податкова накладна виписується, якщо на поставку товару (послуги) не було виписано звичайну податкову накладну, наприклад, на прохання покупця. У цьому випадку відомості про поставку вторсировини до підсумкової накладної не потраплять.

3. Підприємець має право видавати з отриманої виручки заробітну плату працівникам. Однак у цьому випадку потрібно дотримуватись строків сплати податку з доходів та внесків до Пенсійного та інших соціальних фондів (див. «ВД», 2008, № 6, с. 33).

4. Порядок поводження з готівковими грошовими коштами регулюється Положенням № 637 документ 4. Так, на сьогодні в ньому немає вимоги, яка б зобов’язувала суб’єктів підприємництва використовувати готівкові кошти, отримані з банківського рахунка за грошовим чеком, виключно за цільовим призначенням. Отже, незважаючи на те, що в чеку, як і раніше, потрібно зазначати мету отримання готівки з рахунка (це потрібно для банку), фактично підприємець може безболісно знімати виручку і спрямовувати її на свій розсуд.


Розшифрування нормативних посилань (документ)

1 Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР.

2 Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

3 Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 165.

4 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637.

 

Довідкова інформація (довідка)

1 Перелік підакцизних товарів на сьогодні невеликий. До нього входять: деякі транспортні засоби, спирт, алкогольні напої, пиво, тютюнові вироби, деякі нафтопродукти.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі