Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Підприємець-будівельник і статистична звітність

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Підприємець-будівельник і статистична звітність

 

ЗАПИТАННЯ. Приватний підприємець отримав дозвіл на будівельну діяльність і займається будівництвом. Працівники статуправління заявили, що він зобов’язаний подати Звіт за формою № 1-буд. Підприємець виконав вимогу та подав цей Звіт. Проте тепер органи статистики висувають претензії з приводу того, що цю форму було заповнено підприємцем неправильно, і загрожують накласти штраф. Чи правомірні їх дії?

 

ВІДПОВІДЬ. Відразу зазначимо, що підприємець нічого не порушив і органи статистики не мають жодних підстав для накладення штрафу.

Статистична звітність за формою № 1-буд «Інформація про отримання дозволу на виконання будівельних робіт», дійсно, складається та подається до органів статистики в тому випадку, якщо отримано дозвіл на будівництво об’єкта. Але проблема в тому, чи всі суб’єкти, що отримали такий дозвіл, зобов’язані подавати форму № 1-буд? Виявляється, не всі. Звернемося до Інструкції про складання форми № 1-буд документ 1. У ній чітко зазначено, що складати Звіт за формою № 1-буд зобов’язані підприємства, організації або установи (абзац перший Загальних положень Інструкції про складання форми № 1-буд), тобто юридичні особи, які отримали дозвіл на будівництво. Отже, фізична особа — підприємець ні складати цю форму, ні подавати її до статуправління не зобов’язаний взагалі, навіть якщо має на руках дозвіл на будівництво.

Тому ніякої відповідальності за неподання або неправильне заповнення зазначеної форми підприємець не несе.


Розшифровка нормативних посилань (документ)

1 Інструкція щодо складання форми № 1-буд «Інформація про отримання дозволу на виконання будівельних робіт» і № 2-буд «Звіт про реалізацію дозволу на виконання будівельних робіт» державних статистичних спостережень зі статистики дозволів на будівництво, затверджена наказом Державного комітету статистики України від 17.09.2004 р. № 519.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі