Теми статей
Обрати теми

Нюанси надання «дитячих допомог» у 2008 році

Редакція ВД
Стаття

Нюанси надання «дитячих допомог» у 2008 році

 

На початку цього року тема виплати «дитячих допомог» знову сягнула піку актуальності у зв'язку з прийняттям Закону про держбюджет-2008. І хоча здебільшого принцип виплати «дитячих допомог» порівняно з минулим роком не змінився: за їх призначенням, як і раніше, слід звертатися до соцзабезу, однак нововведення все ж таки є. По-перше, тепер у Законі № 2811 установлено єдині правила їх надання для застрахованих і незастрахованих осіб. По-друге, змінилися розміри «дитячих допомог», строки звернення за ними та інші нюанси.

Докладніше про нововведення щодо отримання «дитячих допомог» ітиметься в цій статті.

Оксана ПІРОЖЕНКО, консультант газети «Власне Діло»

 

У межах цієї статті нас цікавитиме порядок надання двох видів державної допомоги:

— при народженні дитини;

— по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Почнемо з того, що ці обидві державні допомоги фінансуються з бюджету і

виплачуються в органах праці та соціального захисту населення (соцзабезах) усім особам, які на цю допомогу претендують і мають на неї право. Зверніть увагу: роботодавці до виплати допомоги при народженні дитини та допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку ніяк не причетні. Працюючі громадяни (застраховані у Фонді «тимчасової непрацездатності»), приватні підприємці, особи, не застраховані у Фонді «тимчасової непрацездатності», — усі отримують цю допомогу в соцзабезі.

 

Кому надаються «дитячі допомоги»

Допомога при народженні

надається одному з батьків дитини або усиновителю чи опікуну.

Допомога «до трьох років»

виплачується особі, яка фактично здійснює догляд за дитиною: одному з батьків дитини, усиновителю, опікуну, бабі, діду або іншому родичу. По суті, таке право надано широкому колу родичів дитини.

 

Строки для звернення

Допомога при народженні.

Згідно зі

статтею 11 Закону № 2811 документ 1 , з урахуванням останніх змін, для призначення допомоги при народженні дитини слід звернутися у строк не пізніше 12 місяців з дня її народження. Причому це стосується як застрахованих, так і незастрахованих осіб. Ця норма діє з 01.01.2008 р.

Раніше для незастрахованих осіб строк для звернення за допомогою становив шість календарних місяців з дня народження дитини, а для застрахованих осіб узагалі не було якогось обмеження щодо строку.

Допомога по догляду за дитиною до трьох років.

Для незастрахованих осіб згідно з

пунктом 18 Порядку № 1751 документ 2 вона призначається не раніше ніж з дня, наступного після завершення відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, для застрахованих — після відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, але тільки не раніше ніж буде подано заяву на відпустку для догляду за дитиною до трьох років.

Граничний строк звернення за

допомогою по догляду за дитиною до трьох років обмежено тільки моментом, коли дитині виповниться три роки.

 

Розмір «дитячих допомог»

Допомога при народженні дитини.

Як і очікувалося, у 2008 році сума допомоги зросла і, крім того, вона диференціюється залежно від того, яка по черзі дитина народилася в жінки.

Як і раніше,

один із батьків спочатку отримає суттєву одноразову виплату, а решта виплачуватиметься рівними частинами протягом певного періоду:

при народженні першої дитини — протягом наступних 12 календарних місяців;

при народженні другої дитини — протягом наступних 24 календарних місяців;

при народженні третьої та наступної дитини — протягом наступних 36 календарних місяців.

Отже, допомога при народженні дитини у 2008 році виплачуватиметься в таких розмірах:

 

Народження

Загальна сума допомоги, грн.

Одноразова виплата, грн.

Щомісячна виплата (грн.) протягом наступних

12 кал. міс.

24 кал. міс.

36 кал. міс.

1-ї дитини

12240

4800

620

2-ї дитини

25000

4840

800

3-ї та наступної дитини

50000

5000

1250

 

Допомога по догляду за дитиною до трьох років.

У 2008 році розмір цієї допомоги дорівнює різниці між 50 % прожиткового мінімуму, установленого для працездатних осіб, і середньомісячним сукупним доходом сім’ї з розрахунку на одну особу за попередніх шість місяців, але не менше 130 грн.

Отже,

мінімальний розмір допомоги становить 130 грн.

Якщо дохід на одного члена сім’ї такий, що особа може отримувати допомогу в більшому розмірі, то розрахунок її провадиться на підставі поданих довідок про доходи сім’ї за останні шість місяців. Для отримання мінімального розміру допомоги подавати довідки про доходи не потрібно.

Допомога «до трьох років» виплачується щомісяця.

 

Документи для отримання «дитячих допомог»

Згідно зі

статтею 11 Закону № 2811 допомога при народженні дитини призначається на підставі свідоцтва про народження дитини. Усиновителям і опікунам зазначена допомога призначається на підставі рішення про усиновлення або встановлення опіки.

Тепер щодо інших документів. Сьогодні процедуру звернення за «дитячими допомогами» прописано у двох чинних документах:

Порядку № 1751 — для незастрахованих осіб і Порядку № 13 документ 3 — для застрахованих. Відповідно до цих двох порядків перелік документів, які потрібно подавати при зверненні за «дитячими допомогами», залежить від того, застраховано підприємця у Фонді «тимчасової непрацездатності» чи ні. З урахуванням останніх змін законодавства для звернення за «дитячими допомогами» повинні бути встановлені єдині правила, у тому числі й щодо подання документів до соцзабезу. Очікується, що найближчим часом уряд опрацює та затвердить новий єдиний порядок, згідно з яким усі звертатимуться за цими видами допомоги. Як тільки такий документ з’явиться, ми відразу ж докладно про це напишемо.

 

Право на «дитячі допомоги» для підприємця

На початку минулого року претендувати на допомогу при народженні дитини та допомогу по догляду за дитиною до трьох років підприємці (згідно із

Законом № 2811) могли тільки призупинивши підприємницьку діяльність, як того вимагав Порядок № 1751.

Згодом до цього документа було внесено зміни, які набули чинності з 27 липня 2007 року. Відповідно до них ліквідація підприємця для отримання допомоги при народженні дитини вже не потрібна.

Тепер щодо одного «слизького» моменту, пов'язаного з отриманням допомоги «до трьох років», який існує для незастрахованого у Фонді «тимчасової непрацездатності» підприємця. Річ у тім, що згідно з

Порядком № 1751 непрацюючим особам слід подати до соцзабезу довідку, видану органом, що здійснює державну реєстрацію суб'єктів підприємницької діяльності, про те, що вони не зареєстровані як суб'єкти підприємницької діяльності.

Зрозуміло, що підприємці не належать до непрацюючих осіб. Проте діюча процедура отримання допомоги по догляду за дитиною до трьох років надає право соцзабезу вимагати довідку про те, що особа не є підприємцем. Неподання такої довідки може бути підставою для відмови у виплаті допомоги особі. Така ситуація існувала до 1 січня 2008 року та формально триває і зараз. Однак, як ми зазначали вище, для звернення за «дитячими допомогами» має бути встановлено єдині правила, у тому числі має бути впорядковано процедуру подання документів до соцзабезу. У зв'язку з цим ми сподіваємося, що цю проблему буде вирішено і до підприємців поставляться лояльніше, наприклад, буде достатньо довідки про призупинення ними діяльності. Але навіть, якщо цього не станеться, як альтернатива до догляду за дитиною можна залучити іншого непрацюючого родича, який отримуватиме цю допомогу. Можна залучити і особу, яка працює за наймом (наприклад батька), однак їй нададуть допомогу «до трьох років», тільки якщо нею буде оформлено за місцем роботи відпустку «до трьох років» (до речі, цю відпустку можна поєднувати з роботою в режимі неповного робочого часу).

 

«Дитячі допомоги» найманим працівникам у 2008 році

Вище зазначалося, що порядок отримання «дитячих допомог» тепер став єдиним для всіх осіб і регулюється

Законом № 2811. Тому все те, про що йшлося вище, є справедливим у тому числі й для найманих працівників підприємця. Їм також за призначенням та отриманням виплат слід звертатися до соцзабезу за місцем проживання. Таким чином, підприємця не буде задіяно у виплаті «дитячих допомог», а крім того, на відміну від минулого року, йому не доведеться передавати якісь документи або списки, як це було торік.

Єдине, що роботодавцю слід зробити, — оформити наказом (розпорядженням) відпустку працівника для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Без цього працівнику не призначать допомогу «до трьох років».

 

Висновки

У 2008 році дві «дитячі допомоги»: допомога при народженні дитини та допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку призначатимуться застрахованим у Фонді «тимчасової непрацездатності» та незастрахованим у Фонді особам в однаковому порядку (відповідно до

Закону № 2811).

Підприємці, як і пересічні громадяни, для отримання виплат повинні звертатися до органів праці та соціального захисту населення (соцзабезу) за місцем проживання.

Розмір допомоги при народженні дитини зріс порівняно з минулим роком, він диференціюється залежно від того, яка по черзі дитина народилася в жінки (12240 грн. — на першу дитину, 25000 — на другу, 50000 — на третю).

Мінімальний розмір допомоги «до трьох років» — 130 грн.

Якщо підприємець матиме найманих працівників, які повинні отримувати допомогу по догляду за дитиною до трьох років, то йому необхідно оформити їх соціальну відпустку наказом (розпорядженням). Інші документи передавати до соцзабезу не потрібно.


Розшифровка нормативних посилань (документ)

1

Закон України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» від 21.11.92 р. № 2811-XII.

2

Порядок призначення та виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затверджений постановою КМУ від 27.12.2001 р. № 1751.

3

Порядок призначення і виплати допомоги при народженні дитини та допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку особам, застрахованим в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування, затверджений постановою КМУ від 11.01.2007 р. № 13.

 

Довідкова інформація (довідка)

1

Докладніше див. «ВД», 2007, № 16, с. 6.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі