Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Як застосовується ПСП «на дітей» щодо доходу працівника

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Як застосовується ПСП «на дітей» щодо доходу працівника

 

ЗАПИТАННЯ. Працівниця приватного підприємця має двох дітей. Її заробітна плата — 550 грн. на місяць. Як треба було застосовувати податкову соціальну пільгу (ПСП) стосовно неї: тільки ПСП «на дітей» чи плюс до цього ще й загальну ПСП на саму працівницю, і в якому розмірі?

 

ВІДПОВІДЬ. У 2007 році граничний розмір зарплати для застосування ПСП щодо доходу працівника становив 740 грн. У нашому випадку працівниця мала зарплату 550 грн., тобто вона мала право на загальну ПСП у розмірі 200 грн.

Відповідно до підпункту 6.1.2 Закону про податок з доходів документ 1 право на підвищену ПСП у розмірі 300 грн. (для 2007 року), зокрема, має працівник, який є самотньою матір'ю або самотнім батьком (опікуном, піклувальником) — на кожну дитину віком до 18 років. Ця пільга застосовується одночасно із загальною ПСП довідка 1.

Отже, якщо працівниця є самотньою матір'ю, то в цьому випадку вона мала право на ПСП «на дітей» у розмірі 300 грн. на кожну дитину та плюс до цього на загальну ПСП у розмірі 200 грн. (для 2007 року) довідка 2.

Самотньою матір'ю працівниця вважатиметься в тому випадку, якщо вона має на утриманні дітей віком до 18 років і не перебуває у шлюбі, зареєстрованому відповідно до закону (вдова, розлучена, має дітей, але ніколи не була у шлюбі).

Якщо ж працівниця має двох дітей, але при цьому не є самотньою матір'ю, то вона має право тільки на загальну ПСП у розмірі 200 грн. (для 2007 року) довідка 2.

Припустимо, що в нашому випадку працівниця все ж таке має право на подвійну ПСП «на дітей» і плюс до цього на загальну ПСП.

Розглянемо на умовному числовому прикладі, як повинні були застосовуватися ПСП до зарплати працівниці, якщо її зарплата становить 550 грн. Розрахунковий період — грудень 2007 року.

Розмір соцвнесків, які має бути утримано із зарплати працівниці, становить 8,25 грн.

Розмір ПСП дорівнює: 200 + 300 + 300 = 800 грн.

Виходить, що сума заробітної плати за винятком соцвнесків у нашому прикладі менше, ніж ПСП, що застосовується до зарплати працівниці. Отже, податок з доходів у цьому разі дорівнювати нулю і до бюджету не повинен сплачуватися.


Розшифровка нормативних посилань (документ)

1

Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV.

 

Довідкова інформація (довідка)

1

Граничний розмір доходу, що надає право на застосування ПСП «на дітей» одному з батьків, визначається як добуток 740 грн. (для 2007 року) на кількість дітей. При цьому слід звернути увагу, що пільга «на дітей» надається тільки в тому разі, якщо працівник подасть заяву про застосування ПСП, а також (для нашого випадку):

— копію свідоцтв (дублікатів свідоцтв) про народження дітей, або документ про підстави запису про батька дитини в Книзі реєстрації актів громадянського стану, або документи, що підтверджують наявність і вік дітей, посвідчені відповідним органом країни, в якій іноземна фізична особа — платник податку постійно проживала до прибуття в Україну;

— паспорт і свідоцтво про народження заявника;

— копію свідоцтва про розірвання шлюбу та копію паспорта з позначкою про розірвання шлюбу;

— документ, що підтверджує спільне проживання з дитиною (утримання дитини). Таким документом може бути довідка ЖЕКу, рішення суду або нотаріально посвідчений договір між колишніми чоловіком і дружиною про здійснення обов'язків тим, хто проживає окремо від дитини.

2 У 2008 році загальна ПСП складає 257,50 грн., а підвищена пільга «на дітей» дорівнює 386,25 грн. х х кількість дітей. Граничний розмір зарплати для отримання ПСП становить 890 грн., а граничний розмір зарплати для ПСП «на дітей»: 890 грн. х кількість дітей.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі