Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Виплата компенсації за невикористану відпустку при звільненні працівника

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Виплата компенсації за невикористану відпустку при звільненні працівника

 

ЗАПИТАННЯ. Чи потрібно виплачувати компенсацію за невикористану відпустку при звільненні, якщо працівник пропрацював у підприємця менше шести місяців. Чи передбачено відповідальність за невиплату компенсації?

 

ВІДПОВІДЬ. Компенсацію за невикористану відпустку при звільненні в цьому випадку працівнику виплачувати потрібно.

Так, згідно зі

статтею 24 Закону про відпустки документ 1 у разі звільнення працівнику виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні:

— щорічної відпустки;

— додаткової відпустки працівникам, які мають дітей.

Інші види оплачуваних відпусток, не використаних працівником, компенсації не підлягають (відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами, для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, навчальні, творчі відпустки).

Таким чином,

якщо працівник має право на певну кількість днів щорічної відпустки на момент звільнення (він ці дні відпустки не використав), то він цілком може розраховувати на компенсацію за невикористану відпустку при звільненні.

При цьому не має значення, пропрацював працівник менше шести місяців чи ні. Шестимісячний період роботи є важливим тільки для визначення моменту, коли працівник у перший рік роботи може піти у відпустку повної тривалості — 24 календарних дні. Але навіть до закінчення цього шестимісячного строку працівник має право на щорічну відпустку, з урахуванням того, що тривалість цієї відпустки визначається пропорційно відпрацьованому часу. А якщо працівник має право на відпустку, виходить, не використавши цю відпустку, він має право на компенсацію за невикористану відпустку при звільненні.

Тепер докладніше щодо нашої ситуації. Отже, працівник має право на щорічну (основну) відпустку тривалістю 24 календарних дні за кожний відпрацьований рік довідка 1. Якщо працівник пропрацював менше року, то він «заробив» відпустку, тривалість якої визначається пропорційно відпрацьованому часу: по два дні за кожний місяць роботи (беруться саме фактичні, а не календарні місяці роботи, наприклад, з 10 січня по 10 лютого тощо). Для місяців, відпрацьованих не повністю, як правило, використовують такий підхід: якщо в місяці відпрацьовано більше 15 календарних днів, працівнику надають компенсацію як за повний місяць, якщо менше — за півмісяця.

Підрахувавши, скільки працівник має днів невикористаної відпустки, можна братися за розрахунок суми компенсації за невикористану відпустку, яка розраховується в такому ж порядку, що і сума відпускних.

Отже, слід розрахувати суму компенсації за невикористану відпустку звільненому працівнику, утримати з цієї суми податок з доходів. При цьому звільненого працівника слід повідомити, що йому слід отримати цю суму компенсації за невикористану відпустку. До того моменту, поки звільнений працівник звернеться за належною йому сумою компенсації, ця сума перебуватиме на депоненті.

Відразу зазначимо, що за бажанням працівника перед звільненням йому може бути надано невикористану відпустку (замість компенсації). У разі звільнення працівника за порушення трудової дисципліни (наприклад, за появу в нетверезому вигляді, за прогули тощо) працівник втрачає право на надання йому відпустки перед звільненням. Однак це не означає, що він втрачає право на отримання грошової компенсації за не використані ним дні відпустки. Така ж думка міститься й у

листі Держкомпідприємництва від 23.07.2003 р. № 4382.

Тепер щодо

відповідальності за невиплату компенсації. Таке порушення належить до недотримання трудового законодавства, отже, підприємцю може загрожувати штраф за статтею 41 КпАП документ 2 від 15 до 50 нмдг (прим. ред. — від 255 до 850 грн.). Виявити це порушення при перевірці може інспекція праці, про це складається протокол і передається до суду, який і прийматиме рішення щодо накладення штрафу.

І ще один момент. Відповідно до

статті 117 КЗпП документ 3 , якщо з вини роботодавця було порушено встановлені строки виплати належних працівнику сум, то за відсутності спору щодо їх розміру роботодавець повинен виплатити звільненому працівнику його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку. При виникненні спору про розмір належних звільненому працівнику сум середній заробіток виплачується в разі вирішення спору на користь працівника.

Слід зауважити, що на практиці майже не трапляється випадків, коли роботодавець сам з доброї волі нараховує працівнику середній заробіток за весь час затримки виплати належних працівнику сум

. Як правило, суми, передбачені статтею 117 КЗпП, роботодавець виплачує тільки за рішенням суду в разі судових розглядів.

Розшифровка нормативних посилань (документ)

1

Закон України « Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/ 96-ВР.

2

Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

3

Кодекс законів про працю України від 12.10.71 р.

 

Довідкова інформація (довідка)

1

Докладніше про відпустки див. «ВД», 2007, № 11.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі