Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Наймана працівниця підприємця збирається в декретну відпустку: як і в якому розмірі виплачувати їй допомогу по вагітності та пологах, «дитячі допомоги»

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Наймана працівниця підприємця збирається в декретну відпустку: як і в якому розмірі виплачувати їй допомогу по вагітності та пологах, «дитячі допомоги»

 

ЗАПИТАННЯ. Наймана працівниця підприємця збирається в декретну відпустку орієнтовно у квітні 2008 року. На роботу її було прийнято в липні 2007 року.

Як нараховується допомога по вагітності та пологах, хто та в які строки повинен здійснювати її виплату? Що потрібно зробити для отримання допомог при народженні дитини та по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, де вони виплачуються?

 

ВІДПОВІДЬ. У ситуації, що розглядається, працівниця підприємця матиме право на:

1) допомогу по вагітності та пологах;

2) допомогу при народженні дитини;

3) допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Почнемо з допомоги по вагітності та пологах. Допомогу по вагітності та пологах застраховані особи (працівники підприємця є застрахованими особами) отримують з Фонду «тимчасової непрацездатності» (Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності), відповідно до норм статей 38, 39 Закону № 2240 документ 1. Фактично цю допомогу своїй працівниці повинен виплатити приватний підприємець за рахунок коштів Фонду. Згодом Фонд компенсує йому суму допомоги (шляхом взаємозаліку за нарахованими внесками, а при недостачі додатково перераховує кошти).

Ця допомога призначається (розраховується) на підставі листка непрацездатності, який жінка повинна надати роботодавцю, на цій же підставі їй надається соціальна відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами. Загальна тривалість цієї відпустки —126 календарних днів (до пологів — 70 календарних днів, після пологів — 56 календарних днів, конкретні строки зазначаються в листку непрацездатності). Слід зауважити, що в будь-якому разі відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами надається повністю на 126 календарних днів, незалежно від кількості днів, фактично використаних до пологів. Листок непрацездатності, за деякими винятками, видається за місцем медичного нагляду у зв'язку з вагітністю за умови, що строк вагітності дорівнює 30 тижнів.

Виплату допомоги слід провести в найближчий після дня її призначення строк, установлений для виплати заробітної плати.

Тепер щодо розрахунку суми допомоги.

Статтею 39 Закону № 2240 визначено, що допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі в розмірі 100 % середньої заробітної плати (доходу) і не залежить від страхового стажу. Ця сума розраховується відповідно до Порядку № 1266 документ 2 (за аналогією зі звичайним лікарняним).

Допомога по вагітності та пологах компенсує втрату заробітної плати в період відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, тому для її розрахунку враховуються

тільки робочі дні, що припадають на 126 календарних днів відпустки. Спочатку згідно з Порядком № 1266 визначається середньоденна (годинна) заробітна плата, яка потім множиться на кількість робочих днів (годин). Таким чином, сума допомоги по вагітності та пологах залежить від двох показників: кількості робочих днів, які припадають на календарний період декретної відпустки, та середньоденної заробітної плати працівниці.

Найпростіший розрахунок середньоденної зарплати такий. Береться зарплата працівниці за шість календарних місяців перед настанням страхового випадку (для нашого випадку, з жовтня по березень) і ділиться на загальну кількість відпрацьованих нею робочих днів у цьому періоді довідка 1.

При нарахуванні допомоги слід урахувати і такий момент.

Так, пунктом 3 статті 4 Закону № 2240 передбачено обмеження для осіб, які сплачували внески менше шести місяців протягом останніх дванадцяти календарних місяців перед настанням страхового випадку. Їм допомога визначається виходячи із зарплати, розмір якої не перевищує мінімальної.

У нашому випадку працівницю, яка піде у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами у квітні 2008 року, було прийнято на роботу в липні 2007 року і до квітня 2008 року вона пропрацює у підприємця дев’ять місяців. Отже, для цієї працівниці до розрахунку включається вся заробітна плата.

Щодо суми лікарняних по вагітності та пологах існує максимальне обмеження:

розмір цих допомог з розрахунку на місяць не може перевищувати розмір максимальної величини (граничної суми) доходу, з якої справляються внески на соціальне страхування. Крім того, діє ще одне обмеження — щодо максимального розміру середньоденної (середньогодинної) зарплати для розрахунку цієї допомоги. Так, середньоденна зарплата не може перевищувати граничну величину заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, із розрахунку на один день, що обчислюється шляхом ділення її встановленого розміру в останньому місяці розрахункового періоду на норму робочого часу цього місяця.

Тепер щодо двох інших «дитячих допомог».

Допомога при народженні дитини та допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку у 2008 році надається всім особам в однаковому порядку (відповідно до Закону № 2811 документ 3). Вони виплачуються за рахунок бюджетних коштів, і звертатися за ними слід до органів праці та соціального захисту за місцем проживання.

Цій працівниці потрібно самостійно подати в соцзабез необхідні документи.

Роботодавець виплату цих допомог не провадить, єдине, що він повинен зробити, — оформити наказ (розпорядження) про надання працівниці відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Це потрібно для того, щоб жінці призначили відповідну допомогу.

Докладніше про надання «дитячих допомог» див. с. 14 цього номера.


Розшифровка нормативних посилань (документ)

1

Закон України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III.

2

Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266.

3

Закон України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми» від 21.11.92 р. № 2811-XII.

 

Довідкова інформація (довідка)

1

Про порядок розрахунку середньої зарплати для розрахунку лікарняних, допомоги по вагітності та пологах ішлося у «ВД», 2006, № 7, с. 21; 2007, № 17, с. 23. Крім того, докладніше про розрахунок лікарняних і допомоги по вагітності та пологах з урахуванням різних нюансів та останніх змін законодавства ми плануємо розповісти в одному з найближчих номерів «ВД».
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі