Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Як єдиноподатнику мінімізувати виручку, якщо він надає послуги з перевезення пасажирів

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Як єдиноподатнику мінімізувати виручку, якщо він надає послуги з перевезення пасажирів

 

ЗАПИТАННЯ. Приватний підприємець  — єдиноподатник провадить діяльність з перевезення пасажирів на маршрутних таксі. Автомобілі він орендує в іншого суб'єкта господарювання; деяких водіїв орендує разом з автомобілями, а деяких оформляє як найманих працівників.

Крім того, з автовокзалом укладено договір, згідно з яким адміністрація автовокзалу відправляє в рейси маршрутки підприємця.

Виручку від продажу квитків автовокзал перераховує підприємцю, а останній 11 % з неї повертає автовокзалу, решту перераховує власнику машин, який уже з отриманої суми повертає 1 % підприємцю.

Вийшло так, що протягом року виручка від продажу квитків, яка надійшла на рахунок єдиноподатника-перевізника, перевищила 500 тис. грн. Що робити, оскільки підприємець реально отримав від неї лише 1 %? Як правильно оформляти такі відносини?

Які існують особливості оренди автомобіля без водія?

 

ВІДПОВІДЬ. Відповідатимемо по черзі. Насамперед зауважимо, що вся отримана підприємцем на банківський рахунок або до каси виручка враховується для порівняння з 500-тисячним обмеженням. Те, що згодом частину цих грошей підприємець перераховує власнику автомобілів та автовокзалу, не має значення. Подальше перерахування коштів — це вже витрати підприємця, а у платників єдиного податку виручка від реалізації продукції, послуг для порівняння з 500-тисячною межею на суму витрат не зменшується.

Якщо єдиноподатник перевищив граничний розмір виручки, він з наступного кварталу втрачає право перебувати на єдиному податку, тобто переходить на загальну систему оподаткування (відповідно до статті 5 Указу № 746 документ 1). Оскільки в нашій ситуації перевищення відбулося в IV кварталі 2007 року, то з 01.01.2008 р. підприємець автоматично почне працювати на загальній системі (не потрібно подавати ніякої заяви, просто здати до податкової Свідоцтво про сплату єдиного податку за 2007 рік). При цьому знову стати єдиноподатником не можна, як мінімум, до кінця 2008 року.

Із суми перевищення виручкою 500-тисячної межі податок з доходів (15 %) немає підстав сплачувати, але на практиці податківці досить часто цього вимагають.

Ми вважаємо, що такі вимоги сьогодні є необґрунтованими (докладніше про це див. «ВД», 2007 р., № 20, с. 6).

Тепер про те, як оформити відносини єдиноподатника з автовокзалом і власником автомобілів, щоб надалі виручка не перевищувала 500-тисячної межі.

У цьому випадку основна вимога, щоб на рахунок єдиноподатника взагалі не потрапляли кошти, які належать автовокзалу та власнику автомашин. Відразу зазначимо, що зробити це важко. Виходячи з ситуації, що розглядається, можна хіба що запропонувати, щоб власник машин окремо сам укладав договір з автовокзалом, тоді вже не власник автомашин підприємцю-єдиноподатнику надаватиме в оренду автомашини, а підприємець надаватиме послуги з організації перевезень власнику автомашин. У цьому випадку грошові кошти, оминаючи єдиноподатника, прямо потраплять до власника автомашин, а він потім перерахує єдиноподатнику належну йому винагороду за послуги з перевезення.

На закінчення додамо, що оформляти відносини між власником автомашин, єдиноподатником та автовокзалом як договір комісії в цьому випадку немає сенсу. По-перше, сумнівною є сама можливість укладати договір комісії на надання послуг. По-друге, це не врятує єдиноподатника від перевищення 500-тисячної межі щодо виручки, оскільки податківці вважають, що всі кошти комісіонера, отримані ним на рахунок, навіть ті, які належать комітенту, включаються до його виручки.

Далі перейдемо до запитання

щодо оренди автомобіля. Узяти в оренду автомобіль без водія можна як у суб'єкта підприємництва (підприємця або підприємства), так і у пересічної фізичної особи (при цьому немає значення, є він нашим працівником чи ні). Докладно про нюанси оренди автомобіля у громадян розповідається на с. 17 цього номера.

Розшифровка нормативних посилань (документ)

1

Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва» у редакції від 28.06.99 р. № 746/99.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі