Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Якщо єдиноподатник не подає звітність щодо персоніфікації

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Якщо єдиноподатник не подає звітність щодо персоніфікації

 

ЗАПИТАННЯ. Фізична особа у грудні 2005 року зареєструвалася підприємцем, почала та продовжує працювати на єдиному податку дотепер. Протягом цього періоду звітність щодо персоніфікації нею не подавалася жодного разу.

Чи потрібно цій особі подавати звітність за попередні 2005 і 2006 роки, чи існує відповідальність за її неподання? Чи змінилися бланки звітів після 2005 року, яку форму заповнювати за попередні періоди?

Підприємець у 2005 і 2006 роках не мав найманих працівників, однак їх було прийнято в липні 2007 року. Яку звітність щодо персоніфікації необхідно подати підприємцю за 2007 рік?

 

ВІДПОВІДЬ. Подавати до Пенсійного фонду звітність щодо персоніфікації зобов'язані всі страхувальники, тобто особи, до обов'язків яких включено сплату внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Підприємці на єдиному податку сплачують страхові пенсійні внески:

— у складі єдиного податку — «за себе» (є страхувальниками щодо самих себе);

— виходячи з сум заробітної плати, інших виплат найманим працівникам (громадянам за виконання робіт (послуг) за цивільно-правовими договорами) — «за найманих працівників» (є страхувальниками щодо громадян, яким виплачується дохід).

Таким чином, незалежно від наявності в підприємця-єдиноподатника найманих працівників (громадян-підрядників), він у будь-якому разі є страхувальником (у розумінні пенсійного законодавства) і зобов'язаний подати звітність щодо персоніфікації.

У ситуації, що розглядається, підприємець зареєструвався у 2005 році, отже, починати подавати відомості він повинен був зі звітності за цей рік.

Звітність щодо персоніфікації подається підприємцем один раз на рік — до 1 квітня наступного за звітним року довідка 1. Точну дату подання звітності встановлює територіальний орган ПФУ згідно із затвердженим графіком. Таким чином, звітність за 2005 рік потрібно було подати не пізніше 31 березня 2006 року, звітність за 2006 рік — не пізніше 30 березня 2007 року, що не було зроблено підприємцем.

Що стосується звітності за 2007 рік, то вона подається не пізніше 31 березня 2008 року, на що підприємець-єдиноподатник ще має час.

Зазначимо, що підприємець повинен окремо подати відомості щодо:

себе;

кожного свого найманого працівника та особи, що виконувала для підприємця роботи (послуги) у межах цивільно-правових договорів;

— кожного члена сім’ї, який бере участь у провадженні підприємницької діяльності,

якщо за нього сплачувалися страхові внески до Пенсійного фонду (явище досить рідкісне).

У цьому випадку в підприємця-єдиноподатника у 2005 і 2006 роках не було ні найманих працівників, ні осіб, які виконували роботи за цивільно-правовими договорами, ні членів сім’ї. Отже, він повинен був подати тільки звітність щодо внесків «за себе»: модифіковану форму «ІНДАНІ-СПД» «Індивідуальні відомості про застраховану особу» довідка 2.

Оскільки підприємець не подавав зазначену звітність раніше, подати звітність щодо персоніфікації за 2005 і 2006 роки можна одночасно з поданням звітності за 2007 рік (або раніше).

Тепер про відповідальність за неподання відомостей щодо персоніфікації.

За неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою або недостовірними відомостями, що використовуються в системі персоніфікованого обліку, на страхувальника накладається штраф (фінансова санкція згідно з пунктом 5 частини 9 статті 106 Закону № 1058 документ 1). Розмір штрафу становить 10 % від суми страхових внесків, які сплачено або підлягають сплаті за відповідний звітний період, за кожний повний чи неповний місяць затримки подання відомостей, звітності, але не менше 10 нмдг (не менше 170 грн.).

У разі повторного протягом року такого порушення штраф накладається у збільшеному вдвічі розмірі — 20 % від суми страхових внесків, які сплачено або підлягають сплаті за відповідний звітний період, за кожний повний чи неповний місяць затримки подання відомостей, звітності, але не менше 20 нмдг (не менше 340 грн.).

Але єдиноподатник сплачує внесок до Пенсійного фонду у складі єдиного податку. Обов'язок щодо сплати фіксованого пенсійного внеску на єдиноподатників з квітня 2005 року і по сьогодні не встановлено. Тобто в єдиноподатника без найманих працівників обов'язок щодо сплати внесків до Пенсійного фонду як такий не виникає. Отже, у нашій ситуації

штраф становитиме 170 грн. за кожний факт неподання звітності, тобто 170 грн. х 2.

Крім того, виконавчі органи Пенсійного фонду накладають на посадових осіб, які вчинили зазначені вище правопорушення, адміністративні стягнення у вигляді адмінштрафу в розмірі від 8 до 15 нмдг. На підприємців цей штраф не поширюється, оскільки підприємець не є посадовою особою. Мін'юст у

листі від 03.11.2006 р. № 22-48-548 зазначив, що підприємця може бути визнано посадовою особою, однак це стосується тільки підприємців-роботодавців.

Тепер щодо звітності за 2007 рік. Оскільки у 2007 році в підприємця з'явилися наймані працівники, то він повинен подати звітність щодо персоніфікації не тільки

на себе, а й на кожного працівника. Отже, крім модифікованої форми «ІНДАНІ-СПД», йому потрібно подати на працівників форми «IНДАНІ» «Iндивідуальні відомості про застраховану особу» і деякі інші довідка 2 .

Форми звітності щодо персоніфікації за 2005, 2006 і 2007 роки однакові. Зауважимо, що відомості до системи персоніфікованого обліку подаються на електронних і паперових носіях. Але якщо підприємець не має найманих працівників, або їх кількість менша 5 осіб, то достатньо подати відомості

тільки на паперових носіях.

Зразки всіх бланків звітності щодо персоніфікації підприємцю надаються територіальними органами Пенсійного фонду.


Розшифровка нормативних посилань (документ)

1

Закон України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV.

 

Довідкова інформація (довідка)

1

Це, скажімо так, загальний випадок. Але є і спеціальні. Так, зокрема, у разі зняття з обліку в територіальному органі Пенсійного фонду у зв'язку з ліквідацією або зміною місця проживання підприємця звітність щодо персоніфікації має подаватися протягом звітного року.

2

Докладніше про форми та порядок заповнення звітності щодо персоніфікації див. «ВД», 2008, № 2, с. 31.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі