Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Право на витрати в підприємця на загальній системі в разі, коли виручка надходить не «живими» грішми

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Право на витрати в підприємця на загальній системі в разі, коли виручка надходить не «живими» грішми

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець на загальній системі оподаткування згідно з договором надає транспортні послуги Замовнику — юридичній особі. Як наслідок у Замовника виникла заборгованість перед Підприємцем за надані послуги.

У Постачальника палива Підприємець купує паливо. У Підприємця перед цим Постачальником виникла заборгованість за придбане паливо.

Між приватним Підприємцем, Замовником і Постачальником укладено договір поруки: Замовник виступає поручителем за договором, де боржником є Підприємець, а кредитором — Постачальник палива. За умовами договору в разі, якщо Підприємець (боржник) не оплачує рахунок за паливо Постачальнику (кредитору), то ці зобов'язання переходять на поручителя (Замовника), який зобов'язаний їх сплатити.

Поручитель (Замовник) заплатив кредитору (Постачальнику палива) за боргами Підприємця.

Оскільки поручителем був Замовник Підприємця, і до нього перейшли права кредитора щодо заборгованості за паливо, то Підприємець і Замовник провели взаємозалік, у результаті якого Підприємець зарахував заборгованість Замовника в рахунок сплаченої Замовником заборгованості Підприємця (сум за паливо).

У зв'язку з цим Підприємець списав суму заборгованості за паливо і її ж відобразив як дохід за надані послуги (34166,67 грн. без ПДВ).

Чи має право Підприємець відносити у витрати суму за придбане паливо, незважаючи на те, що виручка від реалізації транспортних послуг (при наданні яких витрачено паливо) надійшла не «живими» грішми, а відображена на момент проведення заліку?

 

ВІДПОВІДЬ. Отже, маємо таку ситуація. Після того як Замовник заплатив Постачальнику за боргами Підприємця, у останнього виникли одночасно і дебіторська, і кредиторська заборгованості в розрахунках із Замовником транспортних послуг. Цілком закономірно, що сторони в цьому разі домовилися про взаємозалік на суму кредиторської заборгованості Підприємця (за паливо).

Проте постало запитання, чи може у свою чергу Підприємець віднести цю суму у витрати, адже оплата палива «живими» грішми не відбулася?

Давайте розберемося. Згідно з пунктом 13 Інструкції № 12 документ 1 загальним оподатковуваним доходом підприємця вважається сукупний чистий дохід, тобто різниця між валовим доходом (виручкою в грошовій і натуральній формах) і документально підтвердженими витратами, безпосередньо пов'язаними з отриманням доходу.

Очевидно, щодо права на витрати підприємця на загальній системі необхідне виконання двох умов:

— є документи, що підтверджують факт здійснення витрат

;

— одержано дохід (виручку), безпосередньо пов'язаний з такими витратами.

У нашому випадку на момент заліку однорідних вимог між Підприємцем і Замовником у сторін виникає дохід у сумі заліку — виручка в натуральній формі. По суті, це є бартерна операція. Тобто виходить, що Підприємець купив паливо, за що розплатився послугами з перевезення. І навпаки: надав послуги з перевезення, за що з ним розплатилися паливом. Факт отримання доходу необхідно відобразити в Книзі ф. № 10 виходячи з тієї суми, на яку відбувся залік заборгованостей, — у нашому випадку ця сума становить 34166,67 грн.

Оскільки паливо отримувалося Підприємцем для надання транспортних послуг Замовнику («під» цей дохід), то Підприємець, поза всяким сумнівом, отримує право врахувати витрати, які він поніс у зв'язку з придбанням палива (на суму заліку 34166,67 грн.),

за умови їх документального підтвердження .

Через бартерність операції в Підприємця витрати, пов'язані з купівлею палива, підтверджуватимуться не звичними документами: платіжками, чеками, квитанцією прибуткового ордера, а документами, пов'язаними з проведенням заліку (заявою про залік, іншими наявними «заліковими» документами), а також документами, пов'язаними з наданням Підприємцем транспортних послуг (договір, акт наданих послуг тощо).


Розшифровка нормативних посилань (документ)

1

Інструкція про оподаткування доходів фізичних осіб від заняття підприємницькою діяльністю, затверджена наказом Головної державної податкової інспекції України від 21.04.93 р. № 12.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі