Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Визначення величини аліментів на дітей для підприємця на єдиному податку

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Визначення величини аліментів на дітей для підприємця на єдиному податку

 

Запитання. Як визначається розмір аліментів на дітей для підприємця-єдиноподатника? Що вважати його доходом, якщо аліменти розраховуватимуться як його частина?

 

Відповідь. Перш ніж розібратися, як слід визначати розмір аліментів на дітей у випадку з підприємцем-єдиноподатником, наведемо декілька слів щодо загального порядку їх стягнення.

Відповідно до Сімейного кодексу документ 1 обов'язок щодо сплати аліментів на утримання дитини (дітей) може бути конкретизовано в рішенні суду або в нотаріально посвідченому договорі між батьками довідка 1 (у принципі, питання про утримання дитини може бути вирішено шляхом звичайної усної домовленості, і тільки якщо батьки не порозумілися, питання вирішується в суді або шляхом укладення письмового договору; про шлюбний договір тепер не йдеться, оскільки це досить рідкий випадок).

При прийнятті судового рішення з урахуванням різних обставин величина аліментів може встановлюватися:

— або в частці (частині) від заробітку (доходу) матері, батька дитини (стаття 183 Сімейного кодексу);

— або у твердій грошовій сумі (стаття 184 Сімейного кодексу).

Зауважимо, що в першому випадку суд вирішує, який саме відсоток від доходу має стягуватися. Що стосується другого випадку, то згідно зі статтею 184 Сімейного кодексу суд може визначити розмір аліментів (за заявою платника або отримувача аліментів) у твердій грошовій сумі, якщо платник аліментів має нерегулярний, нестабільний дохід, частину доходу отримує в натурі, а також за наявності інших обставин, що мають істотне значення.

Варіант зі стягненням аліментів у вигляді відсотків (частини) від доходу більш звичний, оскільки він існував ще за часів радянської системи стягнення аліментів. І не виключено, що, незважаючи на доцільність застосування до підприємця «твердої» системи сплати аліментів, суд, якщо не врахує особливостей ведення обліку при спрощеній системі оподаткування, або йому не буде надано необхідних аргументів, може зобов'язати єдиноподатника визначати розмір аліментів як частину доходу довідка 2.

Що робити в такому разі?

Як відомо, для підприємця на єдиному податку принциповим є показник виручки. Цей показник зазначається ним у звітності (у Звіті суб'єкта малого підприємництва — фізичної особи — платника єдиного податку) і, як правило, саме на нього орієнтують ті ж податкові органи, коли йдеться про надання інформації про доходи підприємця.

Однак показник виручки, про який зазначалося, ніяк не можна прирівняти до доходу, суму якого слід ураховувати при обчисленні аліментів. Сума виручки перевищує реальний дохід, який урешті-решт матиме у своєму розпорядженні підприємець, оскільки не враховує понесених витрат.

У цьому разі логічно стверджувати, що орієнтуватися потрібно на величину чистого доходу, яку підприємець розраховує та відображає у своїй Книзі ф. № 10. Але величина чистого доходу у звітності єдиноподатника вже не відображається та, можна сказати, нікому не відома, крім як самому підприємцю.

У зв'язку з цим можлива відсутність взаєморозуміння між суб'єктами процесу сплати аліментів.

З урахуванням цього, якщо судом буде прийнято рішення про сплату аліментів у відсотках від доходу підприємця, дії останнього можуть бути такими:

— сплачувати аліменти від суми чистого доходу, зазначеного в Книзі ф. № 10 (отримувачі аліментів при цьому мають бути впевнені в його свідомості);

— звернутися до суду для перегляду рішення та подальшого визначення суми аліментів у твердій грошовій сумі.

Також батьки можуть дійти порозуміння та укласти договір, про що зазначалося вище. (Однак при цьому також слід подбати про скасування рішення суду.)

Крім того, слід урахувати такі моменти. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути нижче 30 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку(

стаття 182 Сімейного кодексу). На наш погляд, це має враховуватися не тільки при прийнятті судового рішення, але й при укладенні договору між батьками.

Згідно зі

статтею 192 Сімейного кодексу розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або отримувача аліментів у разі зміни матеріального чи сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров'я когось із них.

Аліменти у фіксованій сумі підлягають індексації (розмір коригується залежно від індексу інфляції).


Розшифровка нормативних посилань (документ)

1

Сімейний кодекс України від 10.01.2002 р. № 2947-III.

 

Довідкова інформація (Довідка)

1

При цьому, якщо один із батьків не виконує взяті за таким договором зобов'язання, аліменти з нього утримуються на підставі виконавчого напису нотаріуса.

2

З доходів від підприємницької діяльності аліменти можуть стягуватися, оскільки їх наведено в Переліку видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з членів подружжя, дітей, батьків, інших осіб, затвердженому постановою КМУ від 26.02.93 р. № 146.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі