Теми статей
Обрати теми

На замітку

Редакція ВД
Новини

На замітку

 

Запроваджено заборону на відчуження та передачу в оренду об’єктів держвласності

Розпорядження Кабінету Міністрів України від 24.12.2007 р. № 1231-р

 

Кабмін фактично

заборонив відчужувати об'єкти державної власності, а також укладати нові договори оренди щодо таких об'єктів. Заборона діє до прийняття Кабміном окремого рішення. Стосовно заборони на укладення нових договорів оренди об'єктів держвласності Фонд держмайна України роз'яснив докладніше в листі від 10.01.2008 р. № 10-16-118. У цьому листі ФДМУ пропонує не тільки не укладати нові договори оренди, але й утриматися від оголошення нових конкурсів на право оренди, а також від визначення переможців за конкурсами, які було проведено раніше. Осіб, які подали заяву про оренду, згідно з рекомендаціями Фонду держмайна знайомитимуть з розпорядженням Уряду та повертатимуть подані ними документи.

 

Коли єдиноподатники, які здають землі в оренду, не повинні сплачувати земельний податок

Лист Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 12.09.2007 р. № 6834

 

Держпідприємництва вкотре зазначив, що платники єдиного податку, які провадять діяльність з надання в оренду власних земельних ділянок, будинків, споруд (їх частин),

не повинні сплачувати земельний податок за умови, що такий вид діяльності зазначено в їх Свідоцтві про сплату єдиного податку. Це прямо передбачено ст. 6 Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва» у редакції Указу від 28.06.99 р. № 746/99 і підзаконними актами до нього.

При цьому Держпідприємництва звернув увагу, що таке звільнення не є пільгою у сплаті земельного податку, а належить до особливості спрощеної системи оподаткування як виду державної підтримки малого підприємництва.

Якщо ж у

Свідоцтві єдиноподатника не передбачено такого виду діяльності, то земельний податок має сплачуватися на загальних підставах.

 

Реєстрація єдиноподатника — фізичної особи платником ПДВ

Лист Держпідприємництва від 27.12.2007 р. № 9742

 

Єдиноподатники — фізичні особи

, на яких поширюється дія Указу про спрощену систему оподаткування, самостійно визначають доцільність реєстрації платником ПДВ незалежно від виду діяльності, суми отриманої виручки та досягнення межі операцій, що обкладаються ПДВ (300 тис. грн.).

Якщо сума отриманої виручки перевищила граничну межу (для фізичних осіб — 500 тис. грн.), такі єдиноподатники зобов'язані перейти на загальну систему оподаткування з обов'язковою реєстрацією платником ПДВ.

Що стосується зняття з такої реєстрації єдиноподатників — платників ПДВ, то

Законом про ПДВ обмежень не встановлено.

 

Як можна придбати торговий патент на строк більше одного року

Лист ДПАУ від 11.12.2007 р. № 6126/П/15-0416

 

Відповідно до

Закону про патентування деяких видів підприємницької діяльності строк дії торгового патенту на провадження торговельної діяльності становить 12 календарних місяців.

Але

суб'єкт господарювання може придбати торгові патенти і на наступні за поточним роки, але не більше ніж на три роки. Для цього йому потрібно в заяві на отримання патенту зазначити періоди, на які придбавається патент, і сплачувати повну вартість патенту за ці періоди. При цьому такий суб'єкт господарювання звільняється від обов'язку довнесення вартості торгового патенту в разі її подальшого підвищення.

 

Податківці та митники можуть ігнорувати рішення судів

Розпорядження КМУ від 23.01.2008 р. № 88-р «Деякі питання діяльності контролюючих органів»

 

Кабмін фактично дозволив податківцям і митникам ігнорувати рішення судів, якими окремі підприємці звільняються від сплати податків і зборів. Кабмін вважає, що подібні рішення судів належать до свідомо неправомірних рішень і сприяють зростанню кримінальних дій, пов'язаних з рухом товарів через кордон (як в Україну, так і за її межі).

Контролюючі органи повинні здійснювати контроль за застосуванням пільг щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), які у свою чергу надаються

виключно на підставі законів про оподаткування.

 

Що потрібно для отримання освітньої ліцензії

Наказ Міносвіти України від 15.11.2007 р. № 1008 «Про документи для проведення ліцензування»

 

Цим

наказом затверджено:

форму заяви навчального закладу, фізичної особи — суб'єкта підприємницької діяльності про проведення ліцензування (додаток 1);

Методику визначення можливостей навчального закладу, фізичної особи — суб'єкта підприємницької діяльності щодо заснування діяльності з надання освітніх послуг, збільшення або перерозподілу ліцензованого обсягу (додаток 2).

У зв'язку із затвердженням Методики втратив чинність наказ МОН від 28.09.2007 р. № 855 «Про затвердження Тимчасового порядку».

 

Ліцензування антикваріату: немає органу ліцензування — немає необхідності в ліцензії

Лист Держпідприємництва від 12.10.2007 р. № 7780

 

З 01.07.2007 р. діяльність з перепродажу предметів мистецтва, колекціонування та антикваріату підлягає ліцензуванню. Але орган ліцензування, який видаватиме відповідні ліцензії, дотепер не визначено.

У такому разі відповідно до

статті 10 Закону про ліцензування суб'єкт господарювання, який провадить цей вид господарської діяльності, зобов'язаний подати заяву та відповідні документи для отримання ліцензії протягом 30 робочих днів з дня визначення органу ліцензування.

У разі відсутності органу ліцензування вимоги щодо отримання ліцензії не може бути виконано та пред'явлено

.

 

Підприємці, які займаються медпрактикою, не можуть за своєю ліцензією залучати найманих лікарів

Лист Міністерства охорони здоров'я України від 16.11.2007 р. № 21.40.41-10-58/3027

 

Лист

Міністерства охорони здоров'я, що коментується, містить невтішний висновок для приватних підприємців, які надають послуги з медичної практики. Такі підприємці не можуть мати у своєму штаті найманих лікарів, які провадитимуть діяльність на підставі ліцензії підприємця.

Як зазначило Міністерство охорони здоров'я, ліцензія підприємця є дозвільним документом індивідуального характеру. Тому ніхто, окрім підприємця, не може провадити діяльність на підставі такої ліцензії.

Діяльність іншої особи на підставі ліцензії підприємця розцінюється як «передача ліцензії іншим особам» і є підставою для анулювання ліцензії, з чим погоджується і Держпідприємництва

(лист від 11.09.2007 р. № 6760).

На думку Міністерства охорони здоров'я, провадити медичну практику із залученням інших лікарів може тільки юридична особа, яка отримала відповідну ліцензію для певних лікарських спеціальностей (стоматологічного профілю тощо), тобто необхідні фахівці можуть працювати тільки у створеній установі охорони здоров'я.

Міністерство охорони здоров'я також повідомило: якщо приватний підприємець офіційно використовує працю найманих ним лікарів, то він має розірвати трудові відносини з ними. Міністерство охорони здоров'я вбачає у цьому порушення встановлених правил прийняття на роботу (оскільки ліцензія індивідуальна, найманий лікар за нею не може працювати).

На закінчення ще раз акцентуємо увагу на те, що ліцензію на медичну практику може отримати тільки юридична особа або фізична особа — суб'єкт підприємництва. Пересічний громадянин не може отримати ліцензію.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі