Теми статей
Обрати теми

Довідник підприємця. Розмір виплат по тимчасовій непрацездатності

Редакція ВД
Довідкова інформація

Розмір виплат по тимчасовій непрацездатності

 

Оплата днів тимчасової непрацездатності провадиться виходячи із середньої заробітної плати, яка розраховується відповідно до

Порядку № 1266. Розмір оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності та допомоги по тимчасовій непрацездатності залежить від страхового стажу застрахованої особи.

Страховий стаж, у свою чергу, обчислюється відповідно до

ст. 7 Закону № 2240. Так, під страховим стажем розуміється період (сума періодів), протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, та сплачує або за нього сплачуються страхові внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в порядку, установленому законодавством.

До страхового стажу включаються періоди:

— тимчасової втрати працездатності;

— перебування у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами;

— перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;

— періоди отримання виплат за окремими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування, крім пенсій усіх видів.

Загальний трудовий стаж до набрання чинності

Законом № 2240 (до 28 лютого 2001 року) включається до страхового стажу відповідно до Правил обчислення загального трудового стажу для призначення працівникам допомоги по тимчасовій непрацездатності, затверджених постановою КМУ від 19.10.98 р. № 1658.

Для окремих категорій застрахованих осіб оплата перших п'яти днів тимчасової непрацездатності та допомоги по тимчасовій непрацездатності виплачується в розмірі 100 % середньої заробітної плати.

 

Розмір оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності та допомоги по тимчасовій непрацездатності

Розмір страхового стажу

Розмір виплат по тимчасовій непрацездатності (у відсотках до середньої заробітної плати)

Застраховані особи — одержувачі виплат по тимчасовій непрацездатності

До п'яти років

60 %

Особи, застраховані у Фонді соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

Від п'яти до восьми років

80 %

Понад вісім років

100 %

Незалежно від страхового стажу

100 %

Особи, віднесені до 1 — 4 категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи згідно зі ст. 14 Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-XIІ

Один з батьків або особа, що їх заміняє та доглядає за хворою дитиною віком до 14 років, яка постраждала від Чорнобильської катастрофи

Ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.93 р. № 3551-XII

Особи, віднесені до жертв нацистських переслідувань згідно із Законом України «Про жертви нацистських переслідувань» від 23.03.2000 р. № 1584-III

Донори, які мають право на пільгу на підставі ст. 10 Закону України «Про донорство крові та її компонентів» від 23.06.95 р. № 239/95-ВР*

* Право на таку пільгу мають донори, які протягом року безоплатно здали кров та (або) її компоненти в сумарній кількості, що дорівнює двом разовим максимально допустимим дозам. Пільга надається протягом року після здачі крові та (або) її компонентів у зазначеній кількості.

 

При розрахунку лікарняних слід ураховувати обмеження, установлені

Законом № 2240 та Порядком № 1266.

Так, сума допомоги по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною або хворим членом сім'ї)

в розрахунку на місяць не повинна перевищувати розміру максимальної величини місячної заробітної плати (доходу), з якої сплачувалися страхові внески на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням.

Крім того,

середньоденна (середньогодинна) заробітна плата не може перевищувати максимальної суми заробітної плати, з якої сплачуються страхові внески, у розрахунку на один день (годину), що обчислюється шляхом ділення встановленого її розміру в останньому місяці розрахункового періоду на норму робочого часу цього місяця.

У разі якщо застрахована особа (крім добровільно застрахованих та застрахованих, які перебували у страхових випадках, передбачених

Законом № 2240, або у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку) сплачувала страхові внески менше повних шести календарних місяців протягом останніх дванадцяти календарних місяців перед настанням страхового випадку, допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується виходячи з фактичної заробітної плати, з якої було сплачено страхові внески, але не вище розміру мінімальної заробітної плати, установленої на час настання страхового випадку (ч. 3 ст. 4 Закону № 2240).

Приклад.

Працівницю прийнято на роботу до підприємця 14 січня 2004 року. Це її перше місце роботи. З 16 по 25 січня 2008 року працівниця хворіла. У підприємця встановлено п'ятиденний робочий тиждень.

Страховий стаж працівниці становить 4 роки 1 день.

Дані для розрахунку оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок роботодавця та допомоги по тимчасовій непрацездатності наведемо в таблиці.

 

Місяці розрахункового періоду

Кількість відпрацьованих днів

Загальна сума нарахованої заробітної плати

Розмір середньоденної заробітної плати

Липень 2007 року

22

1500,00

 

Серпень 2007 року

22

1500,00

 

Вересень 2007 року

20

1500,00

 

Жовтень 2007 року

23

1500,00

 

Листопад 2007 року

22

1500,00

 

Грудень 2007 року

21

1500,00

 

Разом

130

9000,00

69,23

 

Оскільки страховий стаж працівниці менше п'яти років, розмір виплат по тимчасовій непрацездатності становить 60 % середньоденної заробітної плати.

За рахунок коштів роботодавця має бути оплачено 3 робочих дні тимчасової непрацездатності, за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності — 5 робочих днів.

Розрахуємо суму оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності:

69,23 грн. х 3 роб. дн. х 60 % = 124,61 грн.

Сума допомоги по тимчасовій непрацездатності:

69,23 грн. х 5 роб. дн. х 60 % = 207,69 грн.

Загальна сума оплати листка непрацездатності — 332,30 грн. (124,61 грн. + 207,69 грн.).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі