Теми статей
Обрати теми

У суборенди той же код за КВЕД, що й в оренди — 70.20.0

Редакція ВД
Лист від 26.04.2007 р. № 14/3-53/44

У суборенди той же код за КВЕД, що й в оренди — 70.20.0

Лист Департаменту планування та організації статистичних спостережень Державного комітету статистики України від 26.04.2007 р. № 14/3-53/44

 

Держкомстат розглянув питання щодо кодування діяльності з надання в оренду та суборенду власного нерухомого майна за

Класифікацією видів економічної діяльності (КВЕД) і повідомляє.

За методологічними

основами, принципами побудови та своїм призначенням КВЕД є статистичною класифікацією, створеною з метою впорядкування інформації для забезпечення процесу її збору, аналізу та узагальнення. Об'єктами класифікації у КВЕД є види економічної діяльності юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців. Класифікаційні позиції КВЕД є такими, що групуються для подібних видів економічної діяльності, класифікаційним угрупованням подібних видів економічної діяльності присвоєно відповідні класифікаційні коди.

За статистичною методологією вид економічної діяльності юридичної або фізичної особи визначається залежно від використання ресурсів, виробничого процесу та його результату — випуску продукції (товарів і послуг).

Так,

згідно з КВЕД діяльність зі здавання в оренду власного нерухомого майна належить до підкласу 70.20.0 «Здавання в оренду власного нерухомого майна».

Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 14 «Оренда»,

затвердженим наказом Мінфіну від 28.07.2000 р. № 181, суборенда визначається як передача орендарем орендованого ним об'єкта в оренду третій особі. Тобто результатом цієї діяльності також буде отримання доданої вартості від оренди. З огляду на зазначене вище діяльність з надання в суборенду нерухомого майна за КВЕД теж належить до підкласу 70.20.0.

Крім того, звертаємо увагу, що всі операції з нерухомим майном для третіх осіб згруповано у групі 70.3 «Операції з нерухомістю за дорученням третіх осіб». До неї належать

діяльність агентств нерухомості (ріелтерська діяльність) і діяльність безпосередніх оцінювачів нерухомого майна, які можуть діяти як у складі цих агентств, так і самостійно, і класифікуються в підкласі 70.31.0 «Діяльність агентств нерухомості».

 

Заступник директора Департаменту Л. Сергієнко



коментар редакції

Ми вже писали, що, на нашу думку, підприємець-єдиноподатник, у Свідоцтві якого як вид діяльності зазначено оренду, також може здавати майно і в суборенду (див. «ВД», 2006, № 24, с. 15). Однак з цим не згодні податківці, вважаючи, що оренда та суборенда — це різні види діяльності.

Їх головний аргумент такий. Згідно з

КВЕД суборенда належить до коду 70.3 «Операції з нерухомістю для третіх осіб», а оренда — до коду 70.2 «Здавання в оренду власного нерухомого майна».

Ми ж вважали таке твердження неправильним. Код 70.3 містить у собі діяльність агентств нерухомості та управління нерухомим майном. Здавання в суборенду не є послугою, що надається першим орендарем першому орендодавцю, тому належить не до коду 70.3, а, найімовірніше, до коду 70.2. Крім того, існує норма

Цивільного кодексу України, за якою до договору піднайму застосовуються положення про договір найму. Отже, як такої діяльності зі здавання нерухомості в суборенду не існує.

До аналогічних висновків у

листі, що коментується, доходить і Держкомстат. Оскільки результат від суборенди — це також отримання доданої вартості від оренди (третій особі), то діяльність з надання в суборенду нерухомого майна за КВЕД належить до підкласу 70.20.0 «Здавання в оренду». А до коду 70.3 належать інші види діяльності у сфері нерухомості.

Звичайно ж, цей лист є цінним для єдиноподатників і в разі існування спору з податківцями допоможе підприємцю відстояти свою правоту. Проте таких спорів краще не допускати. Для цього радимо підприємцям діяти так. Якщо в рішенні місцевого органу влади про встановлення ставок єдиного податку є ставка для такого виду діяльності, як «Здавання в найм (оренду) нерухомості», при цьому про суборенду ніде в рішенні не йдеться, то у Свідоцтві можна вид діяльності сформулювати так: «здавання в найм (оренду) нерухомості (як власної, так і взятої в оренду)» або скористатися найнебезпечнішим варіантом і віднести суборенду до інших видів діяльності (якщо є відповідна ставка).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі