Теми статей
Обрати теми

Чим договір підряду (надання послуг) відрізняється від трудового договору

Редакція ВД
Стаття

Чим договір підряду (надання послуг) відрізняється від трудового договору

 

Укладаючи з майбутнім працівником трудовий договір, підприємець додає собі певних зобов'язань: потрібно реєструвати трудовий договір у центрі зайнятості, нараховувати на зарплату працівника пенсійний та інші соцвнески, виплачувати відпускні, лікарняні, декретні, доплачувати 50 % єдиного (фіксованого) податку тощо. Багатьом це не підходить. Як наслідок часто підприємець намагається замаскувати трудовий договір під цивільно-правовий договір (підряду або надання послуг). Але проблема в тому, що не завжди можна уникнути укладення трудового договору, замінивши його договором цивільно-правовим.

Докладніше про те, чим відрізняється трудовий договір від договору підряду, чому договір підряду не можна називати трудовою угодою, що може загрожувати підприємцю в разі укладення цивільно-правового договору замість трудового (коли потрібний саме трудовий), зараз і поговоримо.

Людмила БАЛА, консультант газети «Власне Діло»

 

Трудовий договір і договір підряду (надання послуг): у чому відмінності

Насамперед наведемо визначення понять «трудовий договір», «договір підряду» і «договір про надання послуг».

Що таке трудовий договір?

Трудові відносини врегульовано нормами КЗпП документ 1 . Згідно зі ст. 21 КЗпП трудовий договір — це угода між працівником і, зокрема, фізичною особою — підприємцем, за якою працівник зобов'язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підпорядкуванням внутрішньому трудовому розпорядку, а підприємець зобов'язується виплачувати працівнику заробітну плату та забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, трудовим договором.

Відносини, що виникають у межах договору підряду та надання послуг, регулюються вже нормами

ЦКУ документ 2, а не КЗпП.

Що таке договір підряду?

Договір підряду припускає, що підприємець (він виступає як замовник) доручає виконати підряднику певний обсяг робіт, який згодом зобов'язується оплатити, тобто за договором підряду оплачується виконаний обсяг робіт, що оформляється актами приймання-передачі виконаних робіт. У випадку з підрядом підрядник організовує свою роботу сам, замовник до неї не втручається: для нього важливий кінцевий результат. Відмінною рисою договорів підряду є їх мета — отримання певного матеріального результату. Згідно зі статтею 837 ЦКУ такі договори укладаються на виготовлення, обробку, переробку, ремонт речі довідка 1 або виконання іншої роботи з переданням її результатів замовнику.

Що таке договір про надання послуг?

У тому разі, коли йдеться не про виконання робіт, а про надання послуг, замість договору підряду укладають договір про надання послуг. За договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням іншої сторони (замовника) надати послугу, що споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується цю послугу оплатити. Щодо характерних ознак договору про надання послуг, то їх наведено в ЦКУ, а докладніше з ними знайомить лист Пенсійного фонду України від 09.11.2006 р. № 14663/03-30: «...відсутність результату майнового характеру, невіддільність від джерела або від одержувача, синхронність надання й одержання, неможливість зберегти, споживчість послуги при її наданні».

Якщо узагальнити всі наведені вище визначення, то матимемо такий перелік відмінностей трудового договору від договору цивільно-правового (підряду, надання послуг):

1) трудовим законодавством регулюється

процес трудової діяльності , її організація . Метою укладення цивільно-правового договору є не процес, а отримання певного матеріального результату;

2)

за трудовим договором працівника приймають на роботу (посаду) для виконання певної трудової функції за конкретною кваліфікацією, професією. Працівнику гарантується заробітна плата, установлені трудовим законодавством гарантії, пільги, компенсації, тобто трудова діяльність передбачає систематичність і підпорядкування працівника внутрішньому трудовому розпорядку роботодавця, працівник, виконуючи свої функції, визначені трудовим договором, отримує за це зарплату. За цивільно-правовим договором підрядник (виконавець) сам на свій ризик виконує роботу (надає послугу). Внутрішньому трудовому розпорядку роботодавця він не підпорядковується, організовує свою роботу сам і отримує за свій кінцевий результат (виконану роботу, надану послугу) винагороду, а ніяк не заробітну плату. Інакше кажучи, за цивільно-правовим договором оплачується не процес праці, а її результат, що визначається після закінчення виконання обов'язків виконавця за договором і оформляється актами здавання-приймання виконаних робіт (наданих послуг), на підставі яких провадиться їх оплата.

Приміщення, обладнання, матеріали замовник підряднику (виконавцю) надавати не зобов'язаний, однак у договорі можна застерегти, що матеріали та обладнання надасть замовник.

Отже,

трудовий договір установлює між сторонами специфічні правовідносини, згідно з якими працівник систематично працює, підпорядковуючись внутрішньому трудовому розпорядку роботодавця та отримуючи за це зарплату. Договір же підряду (послуг) регулює відносини між двома незалежними суб'єктами, один з яких — підрядник — на свій ризик виконує роботу (надає послугу) і, тільки передавши її результати, отримує винагороду від замовника.

На осіб, які виконують роботи (надають послуги) на підставі цивільно-правових договорів, не поширюються норми трудового законодавства в частині порядку прийняття на роботу, підстав для звільнення, установлення робочого часу, дотримання правил внутрішнього трудового розпорядку, оплати та охорони праці, гарантій і компенсацій, обмеженої та повної матеріальної відповідальності працівника, накладення дисциплінарних стягнень тощо.

 

Коли трудовий, а коли цивільно-правовий

Можна обійтися без укладення трудового договору, обмежившись договором підряду або наданням послуг за таких умов:

1.

Підрядник (виконавець) самостійно організовує свою роботу та виконує її на свій ризик, не підпорядковується правилам внутрішнього трудового розпорядку замовника (не працює з 9.00 до 18.00 з перервою на обід тощо).

2.

Передання результату роботи обов'язково оформляється актом здавання-приймання виконаних робіт (наданих послуг).

3.

Оплата виконавцю здійснюється після підписання акта (або відповідно до умов, застережених у договорі, попередня чи поетапна оплата).

4.

Як правило, такий договір має якщо не разовий, то хоча б несистематичний характер. Якщо громадянин — підрядник (за договором підряду) або виконавець (за договором надання послуг) виконуватиме такі договори систематично, то це:

— з одного боку, може загрожувати підприємцю тим, що контролюючі органи намагатимуться підводити такі договори під трудовий договір;

— з іншого — у самого підрядника (виконавця) може з'явитися необхідність зареєструватися підприємцем. Хоча слід зауважити, що критерій систематичності для робіт і послуг однозначно не визначено. Для договорів купівлі-продажу систематично — це три продажі та більше протягом року. При цьому не виключено, що перевіряючі можуть спробувати подібний підхід застосувати і до робіт, послуг. Наприклад, стверджувати, що три договори підряду (надання послуг) на рік — це вже систематично. Виходить, якщо вже укладати договір підряду, то краще укладати один договір підряду на тривалий строк, ніж декілька на нетривалий.

З усього наведеного можна зробити певні висновки. Так, наприклад, виходить, що з

продавцями (реалізаторами), кухарями, барменами, офіціантами, керівниками тощо слід укладати саме трудовий договір. Договори підряду в цих випадках не підходять, оскільки має місце виконання певної трудової функції за конкретною кваліфікацією, професією. При цьому немає кінцевого результату праці, а є трудовий процес.

Однак не завжди можна безапеляційно заявити: у цьому випадку потрібний трудовий договір, а не договір підряду (надання послуг).

Наприклад, підприємець займається ріелтерською діяльністю. У своєму штаті має юриста, який щодня виконує певну роботу, пов'язану з діяльністю підприємця: укладає договори на продаж, купівлю, оренду нерухомості, «узаконює» перепланування тощо. Зрозуміло, що в цьому випадку в чистому вигляді присутні риси трудового договору з таким фахівцем.

Інша річ, якщо підприємцю, який займається «всім потроху», іноді, скажімо двічі на квартал, потрібно скористатися послугами юриста, тоді трудовий договір є, найімовірніше, процедурою зайвою. Юрист за договором про надання послуг зробить те, що потрібно (проконсультує, складе договір), саме за це йому заплатять. У цьому випадку юристу не потрібно приходити на роботу до підприємця, підпорядковуватися трудовому розпорядку, установленому підприємцем, він сам організовує свою роботу.

Отже,

у кожному конкретному випадку, вирішуючи питання, укладати трудовий договір чи договір цивільно-правового характеру, слід ураховувати характер виконуваної роботи (послуги), її систематичність і всі умови, притаманні тому чи іншому договору, про які йшлося вище.

 

Чому договір підряду (надання послуг) не можна називати трудовою угодою

На практиці зустрічаються випадки, коли підприємці договори підряду (послуг), скажімо так, за звичкою, називають трудовою угодою. Тобто в тексті договору замість слів «договір підряду», «договір про надання послуг», використовують слова «трудова угода», маючи на увазі при цьому цивільно-правовий договір.

Хотілося б застерегти читачів від таких дій. По-перше, такого поняття, як «трудова угода», у нашому законодавстві сьогодні не існує. По-друге, таке формулювання дуже вражає перевіряючих, які за словами «трудова угода» завжди намагаються побачити саме трудові відносини. Як наслідок вимога застосовувати до таких підрядників норми трудового законодавства та обчислювати податки і внески як для найманих працівників. Так, наприклад, акціонерне товариство, назвавши цивільно-правові договори з фізичними особами трудовими угодами, ледве відкараскалося в судах від претензій соцстрахівських фондів (див. 

ухвалу Вищого адміністративного суду від 05.07.2006 р.).

 

Що може загрожувати підприємцю, якщо замість трудового договору оформлено договір цивільно-правовий

А тепер поговоримо про найважливіше: що загрожує підприємцю, якщо він оформив цивільно-правовий договір, а фактичні відносини з підрядником мають ознаки трудових відносин.

Контролюючі органи

, проводячи перевірку, можуть засумніватися та прирівняти такий договір до трудового з усіма наслідками, що випливають: і в плані оподаткування, і для єдиноподатників (або фікспатентників)  — у плані дотримання обмеження щодо чисельності найманих працівників (лист ДПАУ від 08.08.2006 р. № 4212/С/17-0715). Як наслідок буде нараховано штрафи за несплату податків і зборів. Підприємцю ж залишиться за правдою звертатися до суду.

Таким чином, укладаючи цивільно-правовий договір з фізичною особою, важливо стежити, щоб усі необхідні умови дотримувалися.

На закінчення хотілося б зазначити, що питання складання договору підряду, оподаткування за договорами підряду розглянуто у статті «Укладаємо договір підряду (надання послуг) з фізичною особою: організаційні моменти та нюанси оподаткування» на с. 33 сьогоднішнього номера «ВД».

 

Висновки

Трудовим законодавством регулюється

процес трудової діяльності, її організація. Метою укладення цивільно-правового договору є не процес, а отримання певного матеріального результату.

Трудова діяльність має на увазі

систематичність і підпорядкованість працівника внутрішньому трудовому розпорядку роботодавця, працівник, виконуючи свої функції, визначені трудовим договором, отримує за це зарплату. За цивільно-правовим договором оплачується не процес праці, а її результат, що визначається після закінчення виконання обов'язків виконавця за договором і оформляється актами здавання-приймання виконаних робіт (наданих послуг), на підставі яких провадиться їх оплата.

Договір підряду

(послуг) належить до цивільно-правових договорів, і за ним ніколи не виникають трудові відносини. Тому, щоб уникнути конфліктів з контролюючими органами, не слід називати його «трудовою угодою».

У ситуації коли

підприємець уклав цивільно-правовий договір, а фактичні відносини з підрядником мають ознаки трудових відносин, контролюючі органи , проводячи перевірку, можуть прирівняти такий договір до трудового , нарахувавши штрафи за несплату податків і внесків. При цьому шанси самого підприємця довести в суді свою правоту будуть мізерними.

Розшифровка нормативних посилань (документ)

1

Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

2

Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV.

 

Довідкова інформація (довідка)

1

Під річчю слід розуміти предмет матеріального світу, щодо якого можуть виникати цивільні права та обов'язки.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі