Теми статей
Обрати теми

Укладаємо договір підряду (надання послуг) з фізичною особою: організаційні моменти та нюанси оподаткування

Редакція ВД
Стаття

Укладаємо договір підряду (надання послуг) з фізичною особою: організаційні моменти та нюанси оподаткування

 

На с. 30 сьогоднішнього номера «ВД» порушено питання про те, чим цивільно-правовий договір (підряду або надання послуг) відрізняється від трудового договору. Тим підприємцям, які у практичній діяльності мають справу з договором підряду (надання послуг), не менш цікавими будуть організаційні моменти та нюанси оподаткування таких договорів. Як продовження «підрядної» теми в цій статті саме це й буде розглянуто.

Віталіна МІРОШНИЧЕНКО, консультант газети «Власне Діло»

 

Нюанси складання тексту договору підряду (надання послуг)

Договір підряду припускає, що підприємець (як замовник) доручає виконати підряднику певний обсяг робіт, який згодом зобов'язується оплатити, тобто за договором

підряду підрядник виконує для замовника роботи.

У тому разі, коли йдеться не про виконання робіт, а про надання послуг, замість договору підряду укладають договір про надання послуг, тобто за таким договором

виконавець надає замовнику послуги.

Як і в будь-якому цивільно-правовому договорі, у договорі підряду (надання послуг) зазначаються: предмет договору (наприклад, виконання певної роботи, надання послуги) взаємні права та обов'язки сторін, їх відповідальність, строк виконання робіт, надання послуг, порядок оплати тощо (примірну форму договору підряду наведено у «ВД», 2006 р., № 5, с. 10).

На відміну від трудового договору, для договорів підряду (надання послуг)

не передбачено обов'язкової форми і їх не потрібно реєструвати в центрі зайнятості.

 

Організаційні моменти

Через те що договір підряду (надання послуг) не є підставою для виникнення трудових правовідносин,

підрядник (виконавець) не вважається найманим працівником . Це кореспондується з тією ж статтею 1 Закону про податок з доходів документ 1 : «…наймана особа — фізична особа, яка безпосередньо власною працею виконує трудову функцію виключно… за наказом працедавця згідно з умовами укладеного з ним трудового договору». Отже, для замовника підрядник (виконавець) — це не працівник, а контрагент. Тому:

вносити записи до трудової книжки підрядника (виконавця) не потрібно (не можна);

при розрахунку показників середньорічної чисельності працівників для цілей працевлаштування інвалідів і дотримання умов належності до платників єдиного податку підрядник (виконавець) не враховуватиметься (докладніше про це див. «ВД», 2007 р., № 21, с. 32);

— для замовників-єдиноподатників — отримувати в податковій довідку про трудові відносини з платником єдиного податку та

доплачувати 50 % єдиного податку не потрібно.

Виплата винагороди

здійснюється відповідно до умов договору. Як правило, це відбувається після підписання акта здавання-приймання робіт (виконання послуг). При цьому форма розрахунків може бути як готівковою, так і безготівковою. Зауважимо, що обмеження щодо розрахунків готівкою в цьому випадку не працює, отже, підряднику — фізичній особі (непідприємцю) протягом одного дня можна передати готівку на суму, що перевищує 10000 грн.

 

Оподаткування доходу, що виплачується за договорами підряду (надання послуг)

Виплата підряднику (виконавцю) винагороди призводить до виникнення певних податкових зобов'язань. У ситуації коли підрядником (виконавцем) виступає пересічна фізична особа,

порядок оподаткування цих виплат такий:

1. Податок з доходів (ПДФО). Підприємець як податковий агент повинен утримати з підрядника (виконавця) ПДФО у сумі 15 %

від винагороди, передбаченої договором. Таке утримання здійснюється на підставі підпункту 4.2.1 Закону про податок з доходів, де зазначено, що до складу місячного оподатковуваного доходу фізичної особи включається, зокрема, сума винагороди, отримана за виконання робіт за цивільно-правовим договором. Зауважимо, що громадянин-підрядник не є підприємцем, тому зазначені 15 % беруться від всієї суми доходу без зменшення її на величину витрат такої особи.

Крім того, для цілей обчислення ПДФО

оподатковуваний дохід виконавця не можна зменшувати на суму утриманого внеску до Пенсійного фонду, оскільки подібне зменшення бази оподаткування передбачено тільки для доходів у вигляді заробітної плати, а ми маємо справу не із зарплатою, а з винагородою, отриманою за цивільно-правовим договором.

2. Податкова соціальна пільга

(ПСП) до винагороди за договором підряду (надання послуг) не застосовується. Стаття 6 Закону про податок з доходів передбачає застосування ПСП тільки до доходу, нарахованого у вигляді заробітної плати.

3. Внески до Пенсійного фонду (ПФ)

мають особливість залежно від того, який договір укладено.

Нагадаємо, утримання до ПФ сплачуються за рахунок застрахованих осіб

(це так звані «утримання», які роботодавець/підрядник сплачує за рахунок працівників/підрядників), за рахунок коштів самого страхувальника (це «нарахування» на зарплату/винагороду за виконання робіт, надання послуг, які здійснюються за рахунок роботодавця/підрядника). При цьому в Законі № 1058 документ 2 зазначено:

— до

страхувальників належать також підприємці, які використовують працю фізичних осіб, котрі виконують роботу за цивільно-правовим договором;

— а серед застрахованих осіб згадано і самих осіб, які виконують роботу за цивільно-правовим договором

.

З цього випливає, що в

Законі № 1058 як зобов'язані сплачувати пенсійні внески згадані тільки особи, які використовують або здійснюють роботу за договором підряду, при цьому жодного слова не йдеться про тих, хто надає послуги.

Тому на сьогодні склалася така ситуація:

— якщо з фізичною особою укладено

договір підряду на виконання робіт, то з суми винагороди слід утримати 0,5 і 2 % пенсійного внеску довідка 1, тобто підрядник повинен отримати на руки не всю суму, зазначену в договорі, а зменшену на величину ПДФО та пенсійного внеску. Крім того, сам підприємець уже за свій рахунок зобов'язаний нарахувати та сплатити внесок у сумі 33,2 % від винагороди, передбаченої в договорі довідка 2;

— якщо ж укладено

договір на надання послуг , то ні утримань «знизу», ні нарахувань «зверху» внесків до ПФ підприємець робити не зобов'язаний. При цьому до послуг, крім усього іншого, ПФ включає маркетингові, консультаційні, бухгалтерські, аудиторські, юридичні послуги (лист ПФУ від 09.11.2006 р. № 14663/03-30). Однак якщо підприємець і нарахує такі внески, ПФ не заперечуватиме і зарахує їх у страховий стаж виконавця (лист ПФУ від 21.02.2007 р. № 2790/03-20).

Зазначимо, що інформацію про сплату внесків до ПФ слід відобразити в пенсійній звітності —

«додаток 23», а також у річній звітності щодо персоніфікації. Документи, що підтверджують виплату доходу та сплату внесків, слід зберігати протягом 5 років.

4. Соцвнески до інших соціальних фондів

(«непрацездатності», «безробіття», «нещасного випадку») з підрядної винагороди так само, як і з винагороди за договором про надання послуг, не нараховуються та не утримуються.

5.

Підприємцю слід також пам'ятати, що суму коштів, сплачених підряднику (виконавцю), він зобов'язаний зазначити у звіті за формою № 1ДФ з ознакою доходу «01».

 

Строки сплати ПДФО та пенсійних внесків

ПДФО

сплачується в такі строки:

— якщо виплата винагороди здійснюється

через банк (безготівковий розрахунок), податок з доходів підлягає сплаті до бюджету під час виплати винагороди єдиним платіжним документом;

— якщо замовник виплачує дохід

готівкою з каси, то в цьому випадку податок перераховується до бюджету протягом банківського дня, наступного за днем такої виплати;

— якщо

винагороду нараховано, але не виплачено, то сплатити ПДФО слід не пізніше 30 календарного дня місяця, наступного за місяцем нарахування.

Сплата внесків до ПФ здійснюється в день виплати винагороди

(незалежно від того, у готівковій чи безготівковій формах проведено розрахунки).

Якщо винагороду

нараховано, але не виплачено, пенсійні внески слід сплатити не пізніше ніж через 20 календарних днів з дня закінчення місяця.

 

Висновки

Підприємець повинен утримати з винагороди підрядника (виконавця)

і перерахувати до бюджету ПДФО у сумі 15 % від винагороди, передбаченої договором (без зменшення на витрати підрядника (виконавця), ПСП та утримання до Пенсійного фонду).

При виплаті підрядної винагороди

ПСП застосовувати не можна.

Якщо відносини оформлено

договором підряду, то з суми винагороди, що належить виконавцю, необхідно утримати 0,5 % (2 %) пенсійного внеску. Крім того, сам підприємець уже за свій рахунок зобов'язаний нарахувати та сплатити пенсійний внесок у сумі 33,2 % від винагороди, передбаченої в договорі.

Якщо укладено

договір на надання послуг, то ні утримань «знизу», ні нарахувань «зверху» до Пенсійного фонду робити не потрібно.

Соцвнески до інших соціальних фондів

(«непрацездатності», «безробіття», «нещасного випадку») з винагороди підрядника (виконавця) не нараховуються та не утримуються.

Розшифровка нормативних посилань (документ)

1

Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV.

2

Закон України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV.

 

Довідкова інформація (довідка)

1

Утримання здійснюються так:

— з суми доходу,

що не перевищує розмір прожиткового мінімуму  0,5 %;

з суми перевищення — 2 %.

Такі утримання в повному розмірі сплачуються підприємцем до ПФ

за рахунок громадянина-підрядника (утримуються з винагороди).

2

Для підприємця-єдиноподатника сплата таких внесків (нарахувань «зверху») частково компенсується відрахуваннями до ПФ 42 % від 50-відсоткової доплати єдиного податку за найманих працівників. Якщо такі відрахування (ураховуються до ПФ як переплата) покривають зобов'язання, обчислене за ставкою 33,2 % від винагороди підрядника, внески не сплачуються, якщо не покривають, то сплачуються.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі