Теми статей
Обрати теми

Нюанси щодо строку застосування адміністративно-господарських санкцій

Редакція ВД
Стаття

Нюанси щодо строку застосування адміністративно-господарських санкцій

 

Один із видів стягнень (санкцій) — це адміністративно-господарські санкції. Порядок їх застосування має свої особливості, установлені Господарським кодексом України (далі — ГКУ), у тому числі й у частині строку, протягом якого їх можуть застосувати. Знати про цей строк досить корисно, але…

Види відповідальності за ті чи інші порушення містяться в окремих законодавчих актах. При цьому щодо деяких з них існує невизначеність: чи є вони адміністративно-господарськими і відповідно чи застосовується до них строк для стягнення, зазначений у ГКУ.

Про це і йтиметься в цій статті.

Катерина ВЛАДИМИРСЬКА, консультант газети «Власне Діло»

 

Застосування адміністративно-господарських санкцій

Насамперед нагадаємо про основні моменти щодо застосування адміністративно-господарських санкцій.

Загальному порядку їх стягнення присвячено

главу 27 ГКУ документ 1. Так, ці санкції можуть застосовуватися до підприємців за порушення встановлених законодавчими актами правил провадження господарської діяльності (дисципліна цін, застосування РРО та багато іншого).

Зазначимо, що види адміністративно-господарських санкцій довідка 1, умови та порядок їх застосування можуть визначатися не тільки

ГКУ, а й іншими законодавчими актами. При цьому конкретні санкції може бути встановлено виключно законами (стаття 238 ГКУ).

Найпоширенішими видами цих санкцій є штрафи та інші стягнення, проте це також може бути й примусове вчинення щодо порушника певних дій (припинення експортно-імпортних операцій, анулювання ліцензії, скасування державної реєстрації тощо).

Застосування цих санкцій має на меті припинити правопорушення та ліквідувати їх наслідки.

Нарешті найголовніше. Строк, протягом якого може бути застосовано адміністративно-господарські санкції, наведений у

статті 250 ГКУ: протягом шести місяців з дня виявлення порушення, але не пізніше ніж через один рік з дня вчинення порушення суб'єктом установлених законодавчими актами правил здійснення господарської діяльності, крім випадків, передбачених законом.

Узагалі, жодних труднощів у визначенні строку виникати не повинно. Причому

після його закінчення представники державних органів уже не зможуть застосувати до суб'єкта адміністративно-господарські санкції. Виходить якщо порушення буде виявлено через рік після його вчинення (припинення) або, виявивши порушення, державні органи не встигнуть оформити рішення щодо стягнення санкцій перш ніж мине 6 місяців з моменту виявлення чи 1 рік з моменту вчинення, то підприємцю санкція не загрожує.

Виняток із загального правила — випадки, передбачені законом, коли прямо зазначено, що положення

статті 250 ГКУ не працюють або встановлено інші строки.

Зауважимо, що строк, зазначений у

статті 250 ГКУ, стосується порушень, учинених уже після 01.01.2004 р. — після дати набуття чинності ГКУ (пункт 5 «Прикінцевих положень» ГКУ). До речі, той факт, що новий ГКУ з'явився в період, коли багато санкцій уже було встановлено в різних нормативних актах, іноді породжувало невизначеність. Зокрема, виникали деякі сумніви в тому, чи належать ті чи інші санкції до адміністративно-господарських у розумінні ГКУ.

Прояснити такі випадки дозволяли роз'яснення або судові рішення. Деякі з них, які стосуються таких нюансів, ми і розглянемо.

 

Застосування загального строку (види порушень)

Тепер розглянемо висновки існуючих сьогодні роз'яснень щодо застосування строків

статті 250 ГКУ.

Отже,

у зазначений строк уписуються такі санкції:

— штрафи, передбачені

Законом № 481 документ 2сфері виробництва та реалізації алкогольних напоїв і тютюнових виробів). Про це йдеться в листі ДПАУ від 14.04.2004 р. № 6506/7/21-0917. Таку ж думку висловлено в постанові ВГСУ від 31.03.2005 р.;

— штрафні санкції за

порушення законодавства про ціни та ціноутворення. Це випливає з висновків постанови ВГСУ від 26.07.2005 р. № 08/3427. Крім того, у листі Держінспекції по контролю за цінами від 14.07.2004 р. № 32/3-7/1256 зазначено: застосування економічних санкцій згідно з вимогами статті 14 Закону про ціни документ 3 здійснюється з суворим дотриманням вимог статей 240, 250 ГКУ;

відповідальність за діяльність без ліцензії. Те, що в цьому випадку діють загальні положення розділу 27 ГКУ, підтверджується листом Держкомпідприємництва від 20.02.2004 р. № 1019;

— штрафні

санкції, установлені Законом про захист прав споживачів документ 4. Відповідно до листа Держспоживстандарту від 10.11.2006 р. № 10040-6-11/18 вони підпадають під визначення адміністративно-господарських санкцій, у тому числі й щодо строку, протягом якого їх може бути застосовано;

штрафи за порушення порядку застосування РРО також накладаються згідно з ГКУ, оскільки в Законі про РРО документ 5 строків застосування санкцій не передбачено (постанова ВСУ від 13.02.2007 р.);

штрафи за порушення у сфері готівкового обігу (зокрема, перевищення граничного обсягу розрахунків готівкою розміром 10000 грн.). Відповідно до листа НБУ від 10.08.2007 р. № 11-113/3036-8220 на них поширюються загальні строки застосування, установлені статтею 250 ГКУ.

 

Винятки зі спеціальними строками

Тепер перейдемо до тих санкцій, які належать до адміністративно-господарських, однак

для їх застосування відповідним законом установлено інші строки.

Сьогодні це можна сказати про

санкції за порушення нормативу з працевлаштування інвалідів довідка 2, передбачені статтею 20 Закону № 875 документ 6.

Так, з 1 січня 2006 року діє нова редакція цієї

статті, де чітко зазначено, що до правовідносин щодо стягнення адміністративно-господарських санкцій, передбачених Законом № 875, не застосовуються строки, визначені статтею 250 ГКУ.

До того ж сумнів на цей рахунок було розвіяно

листами Фонду соціального захисту інвалідів від 26.03.2007 р. № 1/6-172, від 27.03.2006 р. № 06ю-48/503-140/1, від 28.07.2006 р. № 06ю-181/1349-283/2.

Також не застосовуються строки з

ГКУ щодо тих же податкових санкцій, санкцій за порушення порядку сплати пенсійних внесків і деяких інших.

На закінчення — висновки.

 

Висновки

Строки застосування адміністративно-господарських санкцій наведено у статті 250 ГКУ: протягом шести місяців з дня виявлення порушення, але не пізніше ніж через один рік від дня порушення.

Однак ця ж стаття допускає винятки, якщо такі буде передбачено законодавчими актами, що встановлюють конкретні види санкцій за певні порушення.

Сьогодні з невизначеністю в питанні віднесення деяких стягнень до адміністративно-господарських санкцій, а отже, і в питанні про строки їх застосування, покінчено завдяки роз'ясненням державних органів або висновкам судів.


Розшифровка нормативних посилань (документ)

1

Господарський кодекс України від 16.01.2003 р. № 436-IV.

2

Закон України «Про державне регулювання виробництва та обігу спирту етилового, коньячного та плодового, алкогольних напоїв і тютюнових виробів» від 19.12.95 р. № 481/95-ВР.

3

Закон України «Про ціни та ціноутворення» від 03.12.90 р. № 507-XII.

4

Закон України «Про захист прав споживачів» від 12.05.91 р. № 1023-XII.

5

Закон України «Про використання реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» у редакції від 01.06.2000 р. № 1776-III.

6

Закон України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 21.03.91 р. № 875-XII.

 

Довідкова інформація (довідка)

1

ГКУ передбачено такі види адміністративно-господарських санкцій:

— вилучення прибутку (доходу);

— адміністративно-господарський штраф;

— стягнення зборів (обов'язкових платежів);

— призупинення операцій по рахунках суб'єктів господарювання;

— застосування антидемпінгових заходів;

— припинення експортно-імпортних операцій;

— застосування індивідуального режиму ліцензування;

— призупинення дії ліцензії (патенту) на провадження суб'єктом господарювання певних видів господарської діяльності;

— анулювання ліцензії (патенту) на провадження суб'єктом господарювання певних видів господарської діяльності;

— обмеження або призупинення діяльності суб'єкта господарювання;

— скасування державної реєстрації та ліквідація суб'єкта господарювання;

— інші адміністративно-господарські санкції, установлені ГКУ та іншими законами.

2

Докладніше див. «ВД», 2007, № 2, с. 22.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі