Теми статей
Обрати теми

Усе вище, і вище, і вище… або Нові показники мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму у 2008 році

Редакція ВД
Стаття

Усе вище, і вище, і вище… або Нові показники мінімальної зарплати та  прожиткового мінімуму у 2008 році

 

Розміри мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму давно вже не збігаються з життєвими реаліями. Традиційно ми сприймаємо їх як технічні показники. І слід зазначити, що показники досить важливі, оскільки сфера їх застосування дуже широка.

Незалежно від того, чи має підприємець найманих працівників, знати ці показники принципово важливо.

Тому власне про розміри зазначених соцгарантій і сферу їх застосування і йтиметься в нашій статті.

Олеся АЛЕКСАНДРОВА, консультант газети «Власне Діло»

 

Нові розміри

Розміри мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму на працездатну особу мають

щороку встановлюватися Законом про держбюджет на відповідний рік. Фактично все так і відбувається.

На 2008 рік

відповідно до статей 58, 59 Закону про держбюджет-2008 документ 1 затверджено такі розміри:

мінімальної заробітної плати: з 01.01.2008 р. 515 грн., з 01.04.2008 р. — 525 грн., з 01.10.2008 р. — 545 грн., з 01.12.2008 р. — 605 грн. на місяць;

прожитковий мінімум на працездатну особу: з 01.01.2008 р.633 грн., з 01.04.2008 р. — 647 грн., з 01.07.2008 р. — 649 грн., з 01.10.2008 р. — 669 грн. на місяць.

Далі

розглянемо, де ці показники використовуються.

 

На що впливає розмір мінімальної зарплати

1. Насамперед про те, що лежить на поверхні: тим працівникам, в яких зарплата менше нового розміру мінімальної,

роботодавець повинен підвищити її до встановленого рівня.

Слід зауважити, що:

розмір зарплати працівника зазначається в письмовому договорі між підприємцем і працівником. Відповідно виникає запитання: чи потрібно зі зміною розміру зарплати вносити зміни до цього договору?

Якщо в договорі застерігається, що з підвищенням на законодавчому рівні розміру мінзарплати до відповідного рівня автоматично підвищується й реальний розмір зарплати, жодних додаткових дій не потрібно вчиняти.

Якщо ні, то, на наш погляд, краще укласти додаткову угоду до договору (яким чином — див. у довідка 1).Про таку необхідність, наприклад, ідеться в

листі Територіальної державної інспекції праці у Дніпропетровській області від 31.01.2007 р. № 182. Але навіть якщо зміни не буде внесено, виплата зарплати в розмірі менше мінімальної призведе до накладання на підприємця санкцій;

— мінімальна заробітна плата є законодавчо встановленим розміром заробітної плати

за просту, некваліфіковану працю. Тому, якщо працівника ми оформляємо на посаду, що потребує певної кваліфікації, краще встановлювати зарплату вище мінімальної;

обійти необхідність виплати працівнику заробітної плати в розмірі не нижче мінімальної можна шляхом оформлення працівника на режим неповного робочого часу довідка 2 (для цього вносяться зміни до трудового договору з працівником).

2.

Розмір податкової соціальної пільги (ПСП) щодо податку з доходів фізичних осіб довідка 3 залежить від розміру мінімальної заробітної плати, установленої на 1 січня звітного податкового року (подальше підвищення розміру мінзарплати протягом року не враховується). З 1 січня 2008 року розмір мінімальної зарплати становить 515 грн., отже:

— розмір «загальної» ПСП (

підпункт 6.1.1 Закону про податок з доходів документ 2) становитиме 257,50 грн.;

— розмір підвищеної (150 %) ПСП (

підпункт 6.1.2 Закону про податок з доходів) — 386,25 грн.;

— розмір підвищеної (200 %) ПСП (

підпункт 6.1.3 Закону про податок з доходів) становитиме: 515 грн.

Зверніть увагу:

розміри ПСП протягом 2008 року не змінюються (зростання мінзарплати протягом року не враховується).

Про граничний розмір зарплати для застосування ПСП ітиметься далі.

3. Підприємця, який працює

на загальній системі оподаткування, деякою мірою цікавить такий показник, як «мінімальний страховий внесок», що використовується в системі обов'язкового пенсійного страхування.

Нагадаємо, що мінімальний страховий внесок — це сума коштів, що визначається розрахунковим шляхом як добуток мінімального розміру заробітної плати та розміру страхового внеску, установлених законом на день отримання заробітної плати (доходу).

Практичне його застосування можна простежити через такі моменти (тільки щодо періодів, в яких підприємець перебував на загальній системі оподаткування):

при остаточному розрахунку за пенсійним внеском «за себе» за 2008 рік потрібно буде виходити з того, якщо, звичайно, до того моменту нічого не змінитися, що за кожний місяць, в якому було отримано хоча б копійку чистого доходу (не плутати з валовим доходом), внесок має бути сплачено в сумі не меншій ніж ставка пенсійного внеску від мінзарплати за цей місяць (абзац другий підпункту 5.3.2 Інструкції № 21-1 документ 3). Якщо в якомусь місяці не було жодної копійки чистого доходу, мінімальне обмеження щодо внеску не діє;

— місяць провадження підприємницької діяльності зарахується

повністю до пенсійного стажу підприємця лише за умови, що за цей місяць до Пенсійного фонду надійде пенсійного внеску не менше ніж сума мінімального страхового внеску.

Останнє є актуальним і для «спрощених» підприємців (на єдиному та фіксованому податках).

Що стосується розміру мінімального страхового внеску, то для підприємців — фізичних осіб для місяців I кварталу він становитиме 170,98 грн.

(515 x х 33,2 %) довідка 4; для місяців II і III кварталів — 174,3 грн., для жовтня та листопада — 180,94 грн., для грудня — 200,86 грн.

4. Згідно з

пунктом 5 Порядку проведення індексації доходів документ 4 у разі підвищення розміру мінімальної заробітної плати місяць, в якому відбулося підвищення, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для індексації грошових доходів населення. Індексація грошових доходів, отриманих громадянами за цей місяць, не провадиться (утім, і за два наступних). Але стосується це тільки тих випадків, коли разом із зростанням розміру «нормативної» мінімальної зарплати підвищилася реальна зарплата працівника, при цьому таке зростання перекриває суму індексації за відповідний місяць. Якщо цю умову не виконано, доведеться індексувати вже підвищену зарплату.

5. У минулому, 2007 році

розмір мінімальної заробітної плати впливав на суму лікарняних для тих осіб, на яких поширювалася дія статті 112 Закону про держбюджет-2008 . Нагадаємо, що відповідно до зазначеної статті допомоги по тимчасовій непрацездатності та по вагітності та пологах для тих осіб, які сплачували страхові внески менше шести місяців протягом останніх дванадцяти місяців перед настанням страхового випадку, виплачувалися виходячи з фактичної заробітної плати, з якої було сплачено страхові внески, але не вище розміру мінімальної зарплати, установленої на час настання страхового випадку.

Така норма збереглася й у у 2008 році (див. с. 4 цього номера «ВД»).

6. Згідно з

пунктом 22.5 статті 22 Закону про податок з доходів для цілей кваліфікації правопорушень або злочинів у адміністративному та кримінальному законодавстві сума неоподатковуваного мінімуму встановлюється на рівні ПСП для відповідного року, а розмір ПСП залежить від мінімальної зарплати. Таким чином, при зміні розміру мінімальної заробітної плати на 1 січня змінюються й «кваліфікаційні межі» для відповідних норм Кримінального та Адміністративного кодексів.

 

На що впливає розмір прожиткового мінімуму на працездатну особу

Що стосується зміни розміру прожиткового мінімуму на працездатну особу, то вона вплине на такі показники:

1.

Граничний розмір зарплати для отримання ПСП. Від розміру прожиткового мінімуму на працездатну особу, установленого на 1 січня 2008 року, залежить граничний розмір зарплати для отримання ПСП.

Нагадаємо, що згідно з

підпунктом 6.5.1 статті 6 Закону про податок з доходів ПСП застосовується до доходу у вигляді заробітної плати (та прирівняних до неї виплат), що не перевищує розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи, установленого на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 і округленого до найближчих 10 грн.

Розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи на 1 січня 2008 року встановлений у сумі 633 грн. Таким чином,

граничний розмір зарплати для отримання ПСП на 2008 рік становить 890 грн. Граничний розмір зарплати для ПСП «на дітей» становитиме: 890 грн. х кількість дітей.

2.

Розмір утримань внеску до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності визначається залежно від того, вища чи нижча сума заробітної плати, ніж розмір прожиткового мінімуму на працездатну особу. Так, якщо зарплата працівника менше прожиткового мінімуму на працездатну особу, то ставка внеску до Фонду для утримань становить 0,5 %. Якщо зарплата працівника перевищує прожитковий мінімум на працездатну особу, то сума внеску вже становить 1 %.

3. У 2008 році згідно зі

Законом про держбюджет-2008 максимальний розмір доходів, з якого справлялися страхові внески, залежить від прожиткового мінімуму на працездатну особу та дорівнює п'ятнадцяти його розмірам (див. с. 13 цього номера «ВД»).

4.

Індексація заробітної плати провадиться в межах прожиткового мінімуму на працездатну особу. Таким чином, починаючи з січня 2008 року зарплата індексується в межах 633 грн. Якщо зарплата перевищує 633 грн., індексується тільки її частина в розмірі 633 грн.

Розшифровка нормативних посилань (документ)

1

Закон України «Про Державний бюджет України на 2008 рік» від 28.12.2007 р. № 107-VI.

2

Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV.

3

Інструкція про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затверджена постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 р. № 21-1.

4

Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078.

 

Довідкова інформація (довідка)

1

Зміни оформляються так: укладається додаткова угода до договору (самий договір не змінюється). Один примірник цієї угоди (усього їх краще скласти три — для працівника, підприємця та центру зайнятості) разом із письмовим повідомленням надсилається (подається) до центру зайнятості, в якому було зареєстровано трудовий договір. Після цього можна вважати, що зміни внесено.

2

Докладно про це див. у статті «Трудова енциклопедія: основні запитання щодо оформлення трудових відносин з найманими працівниками (частина 2)», «ВД», 2006, № 17, с. 4.

3

Про порядок застосування ПСП ми писали, зокрема, у «ВД», 2007, № 23, с. 6; № 22, с. 29, 30, № 16, с. 26. Також дивись цей номер (с. 10).

4

За умови, що ставка внеску до Пенсійного фонду залишиться на рівні 33,2 %. На момент підготовки публікації розміри ставок внесків до Пенсійного фонду, які діятимуть у 2008 році, ще не відомі.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі