Теми статей
Обрати теми

Декларація про доходи підприємців за 2007 рік

Редакція ВД
Стаття

Декларація про доходи підприємців за 2007 рік

 

Не пізніше 9 лютого всім підприємцям, за винятком тих, хто протягом усього року працював на єдиному податку, слід буде подати річну декларацію про доходи. Отже, настав час зайнятися її заповненням. Докладніше про порядок подання та заповнення цієї форми звітності ми і поговоримо в нашій статті.

Олеся АЛЕКСАНДРОВА, консультант газети «Власне Діло»

 

Строки подання декларації

Строк подання

річної декларації про доходи визначено Інструкцією № 12 документ 1  — не пізніше 9 лютого. У 2008 році 9 лютого припадає на суботу. Однак з урахуванням перенесення робочих днів у зв’язку з новорічними святами (розпорядження КМУ від 28.11.2007 р. № 1059-р) 9 лютого — робочий день. Отже, останнім днем подання річної декларації залишається 9 лютого.

Зверніть увагу: цей строк не слід плутати зі строком, установленим для подання «громадянської» декларації, яка подається до 1 квітня. «Громадянську» декларацію подають пересічні громадяни-непідприємці, у тому разі якщо претендують на податковий кредит або якщо вони отримували доходи не від податкових агентів, отримували інвестиційні доходи, іноземні доходи тощо.

 

Хто має подавати річну «підприємницьку» декларацію

Декларацію про доходи

мають подавати всі громадяни-підприємці, за винятком підприємців, які у 2007 році працювали виключно на спрощеній системі оподаткування — сплачували єдиний податок.

Інакше кажучи,

подавати декларацію про доходи повинні:

1) підприємці, які перебувають на загальній системі оподаткування.

Причому декларацію мають подавати всі підприємці, які протягом будь-якого періоду 2007 року перебували на загальній системі оподаткування, незалежно від того, чи провадилася діяльність у цьому періоді, чи було отримано доходи. Наприклад

, якщо підприємець зареєструвався в податковому органі, але діяльність не провадив, він усе одно має подавати декларацію про доходи.

Якщо підприємець зареєструвався в податковому органі, діяльність не провадив, а згодом з будь-якого кварталу 2007 року перейшов на єдиний податок, то в цьому випадку подання декларації про доходи також є обов'язковим.

Потрібно подавати декларацію також і в такій ситуації: підприємець працював на єдиному податку, потім протягом року відмовився від застосування спрощеної системи оподаткування, але в податковому органі з підприємницької реєстрації його не було знято, тобто він залишився підприємцем на загальній системі оподаткування, але діяльність не провадив.

І звичайно ж, обов'язково слід подавати декларацію тим підприємцям, які отримували доходи від діяльності на загальній системі оподаткування.

Стосовно викладеного вище слід пам'ятати:

якщо підприємець не має на руках ні діючого фіксованого патенту, ні діючого Свідоцтва про сплату єдиного податку, це означає, що він перебуває на загальній системі оподаткування незалежно від того, чи провадить він діяльність;

2) підприємці, які протягом будь-якого періоду перебували на фіксованому податку, незалежно від того, чи було отримано дохід.

Далі розглядатимемо заповнення декларації про доходи та порядок її подання.

 

Форма декларації та порядок її заповнення

Форму декларації наведено в додатку 1 до

Інструкції № 12.

Зверніть увагу: в «підприємницькій» декларації має бути відображено

тільки підприємницькі доходи. Нічого, крім цифр, що стосуються підприємницьких доходів, у декларації підприємець показувати не повинен довідка 1. Форма «підприємницької» декларації не підходить для декларування тих доходів, за які фізична особа має відзвітувати в межах Закону про податок з доходів документ 2 як громадянин — не суб'єкт підприємницької діяльності довідка 1.

Тепер докладніше про те, як заповнювати «підприємницьку» декларацію про доходи. У декларації підприємець має заповнити тільки підрозділ 1.3 розділу 1, у якому зазначаються доходи від підприємницької діяльності, і повністю розділ 3, у якому, зокрема, зазначається прогнозний дохід.

Якщо підприємець працював на «фікспатенті», то в декларації в підрозділі 1.3 він має зазначити: період роботи на фіксованому податку, розмір виручки, суму податку

(лист ДПАУ від 30.08.2001 р. № 11741/7/17-0517). При цьому слід зазначати всю суму податку: і заплачену «за себе», і заплачену за найманих працівників у вигляді 50-відсоткової доплати.

Стосовно діяльності на єдиному податку (якщо підприємець протягом року побував і на єдиному податку, і на загальній системі оподаткування або на фіксованому податку) зазначаються: період роботи, розмір виручки, сума сплаченого єдиного податку.

Якщо підприємець — платник єдиного податку не хоче зазначати в декларації про доходи свою виручку, він може цього не робити. У цьому випадку на підтвердження своєї правоти можна, ґрунтуючись на принципі аналогії закону, послатися на норму підпункту 4.1.3 статті 4 Закону № 2181 документ 3: «Встановлення форм або методів обов'язкової податкової звітності, які передбачають подання зведеної інформації щодо окремих доходів, витрат, пільг, інших елементів податкових баз, що були раніше відображені у податкових деклараціях або розрахунках з окремих податків, зборів (обов'язкових платежів), не дозволяється, якщо інше не встановлене законами з питань оподаткування».

Заповнюючи форму декларації про доходи, підприємці також повинні мати на увазі таке:

— на суму, сплачену у звітному році за торгові патенти, що придбаваються відповідно до

Закону про патентування документ 4, зменшується сума податку з доходів, що підлягає сплаті (але не величина валового доходу чи будь-який інший показник), до якої включаються зобов'язання щодо податку з доходів, що виникли у звітному році у зв'язку зі здійсненням підприємницької діяльності;

доходи, оподаткування яких здійснювалося шляхом сплати фіксованого чи єдиного податку, показуються довідково, у жодних розрахунках участі не беруть.

Для наочності порядок заповнення декларації про доходи громадянами-підприємцями розглянемо на прикладі.

Приклад.

Громадянин Петренко Дмитро Іванович зареєструвався як підприємець у II кварталі 2007 року і протягом звітного 2007 року:

1) у II і III кварталах здійснював підприємницьку діяльність, дохід від якої оподатковувався шляхом сплати фіксованого податку; сума сплаченого фіксованого податку становила 810 грн. (540 грн. плюс 50-відсоткова доплата за найманого працівника — реалізатора — 270 грн.); валовий дохід від продажу товарів на ринку за цей період становив 15500,00 грн.;

2) у III кварталі разом із роботою за «фікспатентом» здійснював торговельну діяльність, оподаткування доходів від якої провадилося у звичайному порядку; сума коштів, сплачених за торговий патент, становила 380 грн.; на підставі поданої прогнозної декларації громадянину було нараховано авансові платежі в розмірі 675 грн. за квартал; авансовий платіж у розмірі 675 грн. було внесено 21.07.2007 р.; підсумкові показники за III квартал у Книзі обліку доходів і витрат за формою № 10 становили: «Сума виручки (доходу)» — 35 000,00 грн. (без урахування ПДВ), «Витрати на виробництво продукції» — 22300,00 грн., «Чистий дохід» — 12700,00 грн.;

3) у IV кварталі перейшов на сплату єдиного податку; сума сплаченого єдиного податку становила 900 грн. (600 грн. плюс 50-відсоткова доплата за найманого працівника — реалізатора — 300 грн.). Підсумкові показники за IV квартал у Книзі обліку доходів і витрат за формою № 10 становили: «Сума виручки (доходу)» — 30100 грн., «Витрати на виробництво продукції» — 15450 грн., «Чистий дохід» — 14650 грн.

Покажемо, як потрібно заповнювати декларацію про доходи приватному підприємцю. При цьому ті підрозділи та розділи, які не заповнюються підприємцем, ми не зазначатимемо.

 

Відповідальність за неподання або несвоєчасне подання декларації про доходи

Почнемо з адміністративного штрафу. За неподання або несвоєчасне подання декларації про доходи чи включення до декларації перекручених даних підприємця може бути покарано або попередженням, або адміністративним штрафом від 51 до 136 грн., а при повторному протягом року порушенні — від 85 до 136 грн. (

стаття 1641 КоАП документ 5).

Уникнути адмінштрафу за неподання або несвоєчасне подання декларації про доходи підприємець зможе тільки у випадку, якщо в нього є поважні причини, а саме, підприємець:

— перебував за кордоном;

— перебував у плаванні на морських суднах за кордоном України у складі команди (екіпажу) таких суден;

— перебував у місцях позбавлення волі за вироком суду;

— мав обмежену свободу пересування у зв'язку з ув’язненням чи полоном на території інших держав або внаслідок інших обставин непереборної сили, підтверджених документально;

— був визнаний за рішенням суду безвісти відсутнім або перебував у розшуку у випадках, передбачених законодавством.

До речі, строки подання декларації за наявності наведених вище обставин продовжуються не автоматично. Підприємцю потрібно буде ще домогтися дозволу на таке продовження. А головне, протягом 30 календарних днів, наступних за днем закінчення таких обставин, треба звернутися до податкового органу з письмовою заявою про продовження граничних строків, із письмовим підтвердженням причин неподання декларації.

Стосовно

включення до декларації перекручених (неправильних) даних слід зауважити таке. Немає різниці між умисним (навмисним) і ненавмисним включенням до декларації перекручених даних. Отже, навіть у тому разі, коли підприємець або щось наплутав, або щось випадково не врахував (має місце вина у формі необережності), адмінштраф усе одно може бути накладено. Єдине, на що може сподіватися підприємець — якщо в результаті допущеної ним помилки (неточності) бюджет не постраждав (постраждав незначно) або ж постраждав сам підприємець (переплатив податок), податковий орган згідно зі статтею 22 КпАП може обмежитися усним зауваженням підприємцю.

Тепер про штрафи за

Законом № 2181.

На доповнення до адміністративного штрафу (але не замість нього) підприємця за «похибки» зі здаванням декларації можуть оштрафувати за

статтею 17 Закону № 2181.

При цьому, якщо підприємець просто запізнився з поданням декларації і до подання декларації податківці ще не встигли прийти до підприємця з перевіркою та визначити самостійно його зобов'язання щодо податку з доходів, то штрафи за

статтею 17 Закону № 2181 однозначно не застосовуються (лист ДПАУ від 16.05.2001 р. № 152/2/17-0110).

Якщо ж підприємець не подав декларацію про доходи у строк і податківці до того, як декларацію буде подано, прийдуть до підприємця з перевіркою, то, крім адмінштрафу, підприємцю вже загрожує штраф за

підпунктом 17.1.1 Закону № 2181 (а це ще 170 грн., тобто 10 нмдг) і штраф за підпунктом 17.1.2 Закону № 2181 (10 % суми визначеного податковим органом зобов'язання щодо податку з доходів за кожний повний чи неповний місяць затримки подання декларації, але не менше 170 грн.).

Але... якщо проаналізувати логіку такого кроку податківців, як вказівка в «штрафній»

Інструкції № 110 документ 6 на неможливість застосування до громадян-підприємців санкції за підпунктом 17.1.3 Закону № 2181 (див. «ВД», 2005, № 18, с. 23), то логічно поставити під запитання і можливість застосування до підприємців штрафів, передбачених підпунктами 17.1.1 і 17.1.2 Закону № 2181, про які йшлося вище.

 

Строк доплати податку

Якщо за підсумками декларації виходить, що підприємець має доплатити бюджету певну суму коштів, потрібно діяти так: дочекатися податкового повідомлення і сплатити суму недоплати в зазначений у ньому строк.

 

img 1

 

Висновки

З урахуванням того, що у 2008 році 9 лютого припадає на суботу, але субота є робочим днем, останній день подання річної декларації —

9 лютого.

Декларацію про доходи

повинні подавати всі громадяни-підприємці, за винятком підприємців, які у 2007 році працювали виключно на спрощеній системі оподаткування — сплачували єдиний податок.

У «підприємницькій» декларації має бути відображено

тільки підприємницькі доходи. Нічого, крім цифр, що стосуються підприємницьких доходів, у декларації підприємець показувати не повинен.

У декларації підприємець має заповнити тільки підрозділ 1.3 розділу 1, в якому зазначаються доходи від підприємницької діяльності, і повністю розділ 3, в якому, зокрема, зазначається прогнозний дохід.

За неподання або несвоєчасне подання декларації про доходи або включення в декларацію перекручених даних підприємця може бути покарано або попередженням, або адміністративним штрафом від 51 до 136 грн., а при повторному протягом року порушенні — від 85 до 136 грн. На доповнення до адміністративного штрафу, але не замість нього, підприємця за «похибки» зі здаванням декларації можуть оштрафувати за

статтею 17 Закону № 2181.

Розшифровка нормативних посилань (документ)

1

Інструкція про оподаткування доходів фізичних осіб від заняття підприємницькою діяльністю, затверджена наказом ГДПІУ від 21.04.93 р. № 12.

2

Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV.

3

Закон України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III.

4

Закон України «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності» від  23.03.96 р. № 98/96-ВР.

5

Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-Х.

6

Інструкція про порядок застосування штрафних (фінансових) санкцій органами державної податкової служби, затверджена наказом ДПАУ від 17.03.2001 р. № 110.

 

Довідкова інформація (довідка)

1

У принципі, можна говорити, що відповідно до статті 67 Конституції України в цій декларації слід відобразити й інформацію про майновий стан (про свою власність і земельні ділянки).

2

Узагалі, підприємець в одній декларації може поєднати «підприємницьку» і «громадянську» декларацію (заповнити й інші підрозділи та розділи декларації, в якій показуються «громадянські» відомості). Однак на практиці представники податкових органів під час приймання декларації просять таке не робити.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі