Теми статей
Обрати теми

Остаточний розрахунок з Пенсійним фондом щодо внеску «за себе»

Редакція ВД
Стаття

Остаточний розрахунок з Пенсійним фондом щодо внеску «за себе»

 

У цій статті розглянемо, як підприємцю здійснити остаточний розрахунок щодо внеску «за себе» з Пенсійним фондом за підсумками роботи у 2007 році.

Володимир ВАСЬКОВ, консультант газети «Власне Діло»

 

Інструкція № 21-1*

до закінчення звітного року приурочує необхідність подання підприємцями підсумкової звітності та проведення остаточного розрахунку щодо внеску «за себе».

* Інструкція про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затверджена постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 р. № 21-1, зі змінами та доповненнями.

У зв’язку з цим розглянемо, що конкретно потребується від підприємця з огляду на ситуацію, що мала місце у 2007 році.

 

Загальна система оподаткування

Як відомо, підприємець на загальній системі сплату пенсійного внеску «за себе» здійснює в такому порядку:

— протягом року підприємець щокварталу у строк до 15 березня, до 15 травня, до 15 серпня, до 15 листопада сплачує авансові платежі з пенсійного внеску. Розраховуються ці платежі в такому ж порядку, що й аванси з податку з доходів, з тією лише різницею, що ставка податку (внеску) береться в розмірі 33,2 % (а не 13 %);

— після закінчення року провадиться підсумковий перерахунок, за підсумками якого підприємець до 1 квітня або доплачує, або йому повертають (зараховують у рахунок майбутніх платежів) суму недоплаченого (переплаченого) пенсійного внеску

.

Отже, виходить, що

теоретично все потрібно встигнути зробити (здійснити перерахунок і розрахуватися з Пенсійним фондом) до 1 квітня 2008 року. Практично все це слід зробити дещо раніше.

Пояснимо, чому.

Як правило, саме на початку року (в січні — лютому) підприємцю потрібно подати до Пенсійного фонду комплект звітності щодо персоніфікації, в якій має зазначатися об’єктивна інформація за підсумками роботи у 2007 році.

Очевидно, що об’єктивною ця інформація може бути лише тоді, коли вона враховує результати підсумкового перерахунку та здійснені за його результатами розрахунки.

З цього випливає, що

провести підсумковий перерахунок підприємцю бажано до моменту подання звітності щодо персоніфікації. Інакше потім доведеться цю звітність коригувати.

Нічим іншим «затягування» з проведенням підсумкового перерахунку та здійсненням розрахунків щодо нього до 31 березня не загрожує. Якщо пропускається вже і цей строк (31 березня), тоді підприємцю загрожують фінансові санкції.

Але, сподіваємося, до цього не дійде.

Що конкретно потрібно встигнути зробити підприємцю?

1. Заповнити та подати «додаток 25» до

Інструкції № 21-1 («Розрахунок суми страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за 200_ рік»). Фактично заповнення «додатка 25» можна ототожнювати з проведенням підсумкового перерахунку.

2. Якщо за підсумками заповнення «додатка 25» утворилася сума до доплати (підсумок за графою «Нараховано внесків (гр. 4 х х 33,2 %)» більше, ніж підсумок за графою «Сплачено авансових сум»), сплатити цю суму до Пенсійного фонду. Якщо навпаки, Пенсійний фонд винен нам, відповідну суму потрібно або направити в рахунок майбутніх платежів (дати згоду на таке направлення), або вимагати її повернення.

Докладно про заповнення «додатка 25», тобто фактично про проведення підсумкового перерахунку, ми розповіли у статті «

Подаємо річну пенсійну звітність (про заповнення «додатка 25» і «додатка 26»)» сьогоднішнього номера.

Тому лише нагадаємо його (перерахунку) базисні вимоги.

1. За кожний місяць,

в якому було отримано хоча б одну копійку чистого доходу (не плутати з валовим доходом), внесок має бути сплачено в сумі не менше ніж 33,2 % від розміру мінзарплати за цей місяць (абзац другий підпункту 5.3.2 Інструкції № 21-1). Якщо в якомусь місяці не було жодної копійки чистого доходу, мінімальне обмеження щодо внеску не діє.

2. Якщо за якийсь місяць чистий дохід перевищує максимальний розмір доходу*, що обкладається пенсійними внесками, внесок сплачується тільки з цієї максимальної суми.

* З 01.01.2007 р. по 31.03.2007 р. — 7875 грн., з 01.04.2007 р. по 30.09.2007 р. — 8415 грн., з 01.10.2007 р. по 31.12.2007 р. — 8520 грн.

Але, найімовірніше, проблема не в цьому (такі розрахунки провести не складно), а в тому, як розподілити підсумковий показник чистого доходу (який буде заявлено або вже заявлено в підприємницькій декларації за 2007 рік) за місяцями 2007 року.

Знову ж про це ми докладно розповіли в зазначеній вище статті.

Тепер про доплату внеску та повернення внеску.

З

Інструкції № 21-1 випливає, що доплату потрібно встигнути внести не пізніше 31 березня (краще це зробити раніше).

Але як це зробити: самостійно чи на підставі отриманого від Фонду «папера»?

Є такий

лист ПФУ «Щодо подання річної звітності до Пенсійного фонду України за 2005 рік фізичними особами — суб’єктами підприємницької діяльності» від 29.03.2006 р. № 3756/03-30 (далі — лист ПФУ № 3756/03-30).

У цьому

листі міститься алгоритм дій для випадку, коли в підприємця в певному місяці чистий дохід був меншим, ніж розмір мінімальної заробітної плати (вище ми зазначали, що за такий місяць доведеться сплатити внесок виходячи з розміру мінімальної заробітної плати):

— підприємець у «додатку 25» у рядку відповідного місяця дублює показники граф 2 і 4, тобто самостійно внесок собі не донараховує;

орган Пенсійного фонду здійснює розрахунок суми до доплати та надсилає підприємцю акт;

підприємець сплачує зазначену в акті суму.

Чи слід поширювати подібний алгоритм на інші випадки, наприклад, на випадок, коли сума внеску виходячи з фактичного чистого доходу перевищує суму сплачених протягом року авансів, не зовсім зрозуміло (на нашу думку, не слід).

У зв’язку з цим рекомендуємо з’ясувати цей момент (з’ясувати, як сплачувати: самостійно або дочекавшись акта/повідомлення) під час подання «додатка 25».

Що стосується переплати, то слід мати на увазі такий нюанс: якщо Пенсійний фонд повертає нам переплату (не зараховує її в рахунок майбутніх платежів), за логікою ми повинні включити її до виручки (адже раніше ми включали цю суму до витрат).

І, нарешті, такий момент: якщо підприємець на загальній системі працював не протягом усього 2007 року, а лише його частину, усе зазначене вище також його стосується.

 

Єдиний і фіксований податки

Що стосується підприємців, які у 2007 році (не обов’язково протягом усього 2007 року) перебували на єдиному та/або фіксованому податках, то до їх обов’язків (у контексті, що нами розглядається) входить подання до 1 квітня (31 березня — останній день) «додатка 26» до

Інструкції № 21-1 («Звіт про нарахування та сплату суми страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за 200_ рік»).

Однак, з урахуванням

листа ПФУ від 13.03.2007 р. № 4052/03-20, за підсумками 2007 року, скоріш за все, цього можна буде не робити.

Як заповнити «додаток 26», див. у статті

«Подаємо річну пенсійну звітність (про заповнення «додатка 25» і «додатка 26»)» сьогоднішнього номера.

Це щодо звітності.

Що стосується сплати пенсійних внесків

, то зауважимо таке.

Ми маємо такий факт: на 2007 рік розмір фіксованого пенсійного внеску не було встановлено.

Це означає, що платникам фіксованого та єдиного податків

доплачувати «за себе» за підсумками роботи у 2007 році в обов’язковому порядку нічого не потрібно.

Єдине, слід звернути увагу на такий нюанс.

Місяць заняття підприємницькою діяльністю зарахується

повністю до пенсійного стажу підприємця лише за умови, що за цей місяць до Пенсійного фонду надійде пенсійного внеску не менше ніж 33,2 % від мінімальної заробітної плати (установленої для відповідного місяця).

Навіть при максимальній ставці єдиного податку (200 грн.) подібна умова не виконується. Тому до стажу зарахується усічений місяць.

Якщо підприємець бажає виправити цю ситуацію, він може доплатити суму пенсійного внеску, якої не вистачає. Сума доплати за місяць розраховується за такою формулою:

— для єдиноподатника —

розмір мінзарплати х 33,2 % — ставка єдиного податку без урахування доплати за працівників х 42 %;

— для фікспатентника —

розмір мінзарплати х 33,2 % — ставка фіксованого податку без урахування доплати за працівників х 10 %.

Зазначимо тут таке:

1. Не завжди доплата дає економічний ефект.

2. Доплату не обов’язково вносити в терміновому порядку. Це можна зробити коли завгодно.

3. Сам підприємець розраховувати нічого не повинен (хіба щоб підстрахуватися). Про своє бажання внести доплату підприємець повідомляє працівнику Пенсійного фонду, той провадить розрахунок і вже потім, на підставі виданого підприємцю «папера», останній вносить доплату.

На цьому, власне, усе.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі