Теми статей
Обрати теми

Заповнюємо звітність щодо персоніфікації до Пенсійного фонду

Редакція ВД
Стаття

Заповнюємо звітність щодо персоніфікації до Пенсійного фонду

 

У наведеній публікації ми спробуємо дати практичні рекомендації, які допоможуть підприємцю вирішити таке завдання, як подання звітності щодо персоніфікації до Пенсійного фонду за підсумками 2007 року.

Сергій ТОМАШПОЛЬСЬКИЙ, головний редактор

 

Насамперед конкретизуємо такі поняття, як «персоніфікація», «звітність щодо персоніфікації».

Для цього звернемося до

Закону № 1058*.

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-ІV, зі змінами та доповненнями.

Про

персоніфікацію (персоніфікований облік у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування) фактично можна сказати, що це набір специфічних відомостей щодо конкретної особи (персоніфікованих відомостей), які зберігаються в Пенсійному фонді та використовуються в тому числі для визначення пенсійного стажу цієї особи, суми страхових пенсійних внесків, що надійшли на її користь, і в кінцевому підсумку для визначення розміру її пенсії. Тобто суть зрозуміла — своєрідне досьє на конкретну особу, необхідне для «пенсійних» цілей.

З урахуванням цього

звітність щодо персоніфікації можна охарактеризувати як регістри, що періодично подаються, котрі містять зазначені вище спецвідомості для формування цього «пенсійного» досьє, необхідність подання яких до органів Пенсійного фонду покладено на чітко визначене коло осіб.

Далі розглянемо, з яких саме форм (регістрів) складається така звітність і що це за коло осіб, на яких покладено обов’язок подавати звітність щодо персоніфікації.

 

Набір і форми звітності

У 2004 році Пенсійним фондом було затверджено** окремий

Порядок формування та подання органам Пенсійного фонду України відомостей про застраховану особу, що використовуються в системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (далі — Порядок № 7-6) .

** Постановою правління ПФУ від 10.06.2004 р. № 7-6.

Документ цей є чинний, його ніхто не скасовував. У ньому і містяться бланки звітності щодо персоніфікації. Водночас використовуємо ми його для подання звітності щодо персоніфікації за 2007 рік

лише частково — використовуємо тільки деякі його бланки. Переважна більшість бланків прийматиметься (а отже, і подавати її потрібно) за формами, затвердженими Інструкцією № 16-6* (на сьогодні не діє).

*Інструкція про порядок обчислення і сплати підприємствами, установами, організаціями та громадянами збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, інших платежів, а також обліку їх надходження до Пенсійного фонду України, затверджена постановою правління ПФУ від 19.10.2001 р. № 16-6.

Таким чином, приймання звітності щодо персоніфікації за 2007 рік провадитиметься переважно на бланках старої форми

(з Інструкції № 16-6) (так як і торік).

Плюс до цього, так як і торік, діятиме така особливість — підприємці, які працювали у 2007 році на спрощених системах оподаткування (єдиний, фіксований податки), подаватимуть модифіковану форму «ІНДАНІ-СПД» (мається на увазі звітність щодо внесків «за себе»).

З урахуванням цієї обставини набір звітності, яку потрібно подавати, матиме такий вигляд.

 

Базовий комплект звітності

Особливості для платників єдиного, фіксованого податків

Форма «ІНДАНІ» «Індивідуальні відомості про застраховану особу» (за формою згідно з додатком 13 до Інструкції № 16-6)

На себе підприємець подає модифіковану форму «ІНДАНІ-СПД». На найманих працівників подається звичайна форма «ІНДАНІ»

Форма СПП «Список підстав, що дають право на застосування пільг робітникам підприємства при визначенні пенсії» (за формою згідно з додатком 14 до Інструкції № 16-6)

Форма СП «Список осіб, які працюють або працювали в роботодавця у звітному році» (за формою згідно з додатком 15 до Інструкції № 16-6)

Форма «Анкета» «Анкета застрахованої особи» (за формою згідно з додатком 10 до Порядку № 7-6)

«Ярлик-Розписка»

 

Хто

Хто повинен подавати персоніфіковану звітність і в які строки?

Подання до Пенсійного фонду звітності щодо персоніфікації є

обов’язком усіх страхувальників. При цьому страхувальниками вважаються особи, до обов’язків яких належить сплата страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування. Громадяни-підприємці сплачують страхові пенсійні внески:

— виходячи із суми свого доходу (або у складі єдиного, фіксованого податків без сплати «живими» грошима) — «за себе» (є страхувальниками щодо самих себе);

— виходячи із сум заробітної плати, інших виплат найманим працівникам (громадянам за виконання робіт (послуг) за цивільно-правовими договорами) — «за найманих працівників» (є страхувальниками стосовно громадян, яким виплачується дохід).

Відповідно

незалежно від того, сам підприємець працює на підприємницькій ниві або з використанням праці найманих працівників (із залученням громадян-підрядників), у будь-якому разі він є страхувальником (у розумінні пенсійного законодавства). А оскільки так, то подання звітності щодо персоніфікації — його прямий обов’язок. При цьому на якій системі (системах) підприємець працював у 2007 році, не має значення.

Звідси висновок:

усі фізичні особи — підприємці без винятку, як на загальній системі оподаткування, так і на спрощених системах, зобов’язані подавати відомості щодо персоніфікації.

На підставі даних персоніфікованого обліку громадянам нараховується пенсія, тому в цій інформаційній базі мають міститися достовірні, об’єктивні відомості про заробіток (доходи) кожної застрахованої особи. Ось чому так важливо, щоб про кожну застраховану особу до Пенсійного фонду надходила своєчасна та повна інформація.

Підприємець повинен окремо подати відомості:

— про себе;

— про кожного свого найманого працівника та особу, яка виконувала для підприємця роботи (послуги) в межах цивільно-правових договорів;

— про кожного члена сім’ї, який бере участь у провадженні підприємницької діяльності,

якщо за нього сплачувалися страхові внески на пенсійне страхування (явище досить рідке).

 

Коли

Звітність щодо персоніфікації подається підприємцем один раз на рік —

до 1 квітня наступного за звітним року* (стосовно нашої ситуації — не пізніше 31 березня 2008 року). Точну дату подання звітності встановлює територіальний орган ПФУ (той, в якому зареєстрований підприємець) відповідно до затвердженого графіка. Звертаємо увагу, що, як правило, громадянам-підприємцям звітність потрібно подати набагато раніше, ніж 31 березня (у графіку їх звичайно «ставлять» на початок року).

* Це, скажімо так, загальний випадок. Але є й спеціальні. Так, зокрема, у разі зняття з обліку в територіальному органі Пенсійного фонду (у зв’язку з ліквідацією або зміною місця проживання підприємця) звітність щодо персоніфікації має подаватися протягом звітного року.

 

Загальні правила заповнення бланків

Перш ніж приступити до заповнення бланків, зазначимо декілька основних технічних вимог.

Відомості до системи персоніфікованого обліку подаються на електронних і паперових носіях

. Критерієм для використання того чи іншого способу складання звітності є кількість найманих працівників у цього роботодавця (див. табл.).

 

Кількість найманих працівників

До 5 осіб

Понад 5 осіб

на паперових носіях

на паперових носіях + в електронному вигляді

 

Якщо в підприємця немає найманих працівників, то йому достатньо подати відомості тільки на паперових носіях

.

Усі форми заповнюються акуратно українською мовою, друкованими великими літерами.

Для заповнення звітності використовуються кулькові або перові ручки із синім або чорним чорнилом.

Помарки й виправлення не допускаються.

До кожної окремої клітинки

каліграфічно вписується тільки один із необхідних символів. Символи не повинні виходити за межі клітинок, а також «залазити» на сусідні клітинки. Крапки, апострофи, коми, дефіси тощо теж проставляються в окремих клітинках. При заповненні поля без клітинок написи на цих полях не повинні залазити на сусідні поля та перекривати службові написи бланка (чорні квадрати — «репери» і абревіатуру назви форми звітності).

Тим підприємцям, для яких обов’язковим є подання звітності в електронному вигляді, потрібно знати, що через пряму вказівку

(у Порядку № 7-6) у територіальних органах Пенсійного фонду їм повинні безоплатно надаватися відповідні актуальні версії програмного забезпечення.

Також установлено, що територіальними органами Пенсійного фонду підприємцю надаються зразки всіх бланків звітності щодо персоніфікації.

 

«ІНДАНІ-СПД»

Ми вже зазначали, що підприємці, які працювали у 2007 році на єдиному або/та фіксованому податках,

на себе подають модифіковану форму «ІНДАНІ-СПД». На своїх найманих працівників (громадян, яким виплачувалися доходи за виконання робіт (послуг) за цивільно-правовими договорами) заповнюється звичайна «ІНДАНІ».

Спочатку розберемося із заповненням «ІНДАНІ-СПД».

Для цього нам насамперед будуть потрібні коди типів ставок страхових внесків. Наведемо їх у вигляді таблиці,

зазначивши відразу коди, які будуть нам потрібні пізніше для заповнення звичайної «ІНДАНІ» (слід зауважити, що це не ті коди типів ставок внесків, які перелічені в Порядку № 7-6).

 

№ з/п

Перелік категорій застрахованих осіб

Код типу ставки внеску

Тип форми бланка, що використовується для звітності

назва

1

2

3

4

1

Наймані працівники, громадяни, які виконують роботи (послуги) за цивільно-правовими договорами

1

Форма «ІНДАНІ» зразка 2003 року

2

Платник фіксованого податку

6

Модифікована форма «ІНДАНІ-СПД»

3

Платник єдиного податку

8

Модифікована форма «ІНДАНІ-СПД»

4

Зареєстрований як страхувальник член сім’ї підприємця на загальній системі оподаткування

9

Форма «ІНДАНІ» зразка 2003 року

5

Зареєстрований як страхувальник член сім’ї підприємця на спрощеній системі

10

Модифікована форма «ІНДАНІ-СПД»

6

Платник єдиного або фіксованого податків, який здійснює добровільну доплату пенсійного внеску «за себе»

12

Модифікована форма «ІНДАНІ-СПД»

7

Підприємець на загальній системі

14

Форма «ІНДАНІ» зразка 2003 року

 

Перш ніж рухатися далі, щодо наведених кодів слід зауважити таке:

1) в «ІНДАНІ-СПД» можна відобразити інформацію тільки щодо одного коду ставки внеску. Що це означає? А те, що

якщо протягом 2007 року підприємець мав справу з декількома кодами, йому потрібно подати (на себе) стільки форм «ІНДАНІ-СПД», скільки було цих кодів. Пояснимо на прикладі.

Припустимо, у 2007 році підприємець устиг побувати:

— на загальній системі (код 14);

— на єдиному податку (код 8);

— на фіксованому податку (код 6);

— перебуваючи на фіксованому податку, добровільно доплачував «за себе» внесок до Пенсійного фонду до рівня мінімального страхового внеску (до 33,2 % від мінімальної заробітної плати) (код 12).

У такому разі підприємцю необхідно подати (на себе) чотири форми «ІНДАНІ-СПД». На кожний код — по одній формі;

2)

ті доходи, які підприємець одержував не як підприємець, а, наприклад, як найманий працівник, у персоніфікованій звітності йому показувати не потрібно. За нього це повинен зробити той, хто виплачував йому доходи (за трудовим договором, за договором цивільно-правового характеру).

З кодами визначилися, ідемо далі.

Перший показник, що цікавить нас,

«Загальна сума відрахувань до ПФУ від суми фактично сплаченого податку/патенту або сума добровільних внесків чи сума доплати».

Справа з обчисленням зазначеного показника має такий вигляд.

Якщо йдеться про заповнення «ІНДАНІ-СПД» із зазначенням коду типу ставки 6 (платник фіксованого податку) або 8 (платник єдиного податку)

, то в комірках відображається, скільки надійшло за 2007 рік (тобто в тому числі й у грудні 2006 року за січень 2007 року) до Пенсійного фонду фіксованого, єдиного податків з урахуванням таких базових умов:

— від фіксованого податку до Пенсійного фонду спрямовувалося 10 %;

— від єдиного податку до Пенсійного фонду спрямовувалося 42 %;

ураховуються суми єдиного й фіксованого податків, не збільшені на доплату за найманих працівників (за членів сім’ї, які беруть участь у підприємницькій діяльності).

Якщо йдеться про заповнення «ІНДАНІ-СПД» із зазначенням коду типу ставки 12 (платник єдиного, фіксованого податків

добровільно доплачує внесок до Пенсійного фонду до рівня мінімального страхового внеску), то в комірках відображається сума доплати за 2007 рік.

У графі «

Сума фактично сплаченого відповідного податку (плати за патент) у розрахунку за місяць», якщо йдеться про заповнення «ІНДАНІ-СПД» із зазначенням кодів типу ставки 6 і 8, за кожним місяцем показуються фактично сплачені суми єдиного, фіксованого податків без урахування 50 % доплати за найманих працівників (членів сім’ї підприємця, які беруть участь у провадженні підприємницької діяльності).

Якщо йдеться про заповнення «ІНДАНІ-СПД» із зазначенням коду типу ставки 12 (доплата), то ця графа дублює показники графи «

Сума заробітної плати (доходу)...» (див. нижче).

У графі

«Сума заробітної плати (доходу), з якої сплачено страхові внески і яка використовується для обчислення пенсії за звітний місяць» зазначається показник, що розраховується за такою формулою:

З = П х Ч : Т,

де

З

потрібний нам показник (сума заробітної плати (доходу));

П

сума фактично сплачених єдиного, фіксованого податків (те, що ми відобразили у графі «Сума фактично сплаченого відповідного податку (плати за патент) у розрахунку за місяць»);

Ч

відсоток відрахувань до Пенсійного фонду від єдиного (фіксованого) податків (для єдиного податку — 42 %, для фіксованого — 10 %);

Т

розмір страхового внеску до солідарної системи (для 2007 року — 33,2 %).

Якщо йдеться про заповнення «ІНДАНІ-СПД» із зазначенням коду типу ставки 12 (доплата), наведену вище формулу розрахунку можна спростити до такого вигляду:

З = Д : Т х 100 %,

де

Д

сума внесеної доплати;

Т

розмір страхового внеску до солідарної системи (для 2007 року — 33,2 %).

У графі

«Сума виплат по тимчасовій непрацездатності» відображаються суми, отримані підприємцем від Фонду «тимчасової непрацездатності» у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності (коли підприємець хворів тощо).

Якщо йдеться про заповнення «ІНДАНІ-СПД» із зазначенням коду типу ставки 12 (доплата), ця графа не заповнюється.

У графі

«Сума фактичних відрахувань із податку/патенту або сума добровільних внесків чи доплати» підприємець зазначає, скільки в грошовому виразі надійшло до Пенсійного фонду коштів від сплачених за 2007 рік єдиного, фіксованого податків (у тому числі у 2006 році за періоди 2007 року).

Виходити в цьому випадку доцільно з даних, які ми зазначили у графі «

Сума фактично сплаченого відповідного податку (плати за патент) у розрахунку за місяць» (брати 42 % від єдиного податку, 10 % від фіксованого).

Якщо йдеться про заповнення «ІНДАНІ-СПД» із зазначенням коду типу ставки 12 (доплата), то в цій графі зазначається сума доплати за відповідні місяці.

Щодо таких реквізитів, як «Усього повних днів для стажу», «Дані про трудові відносини у звітному році: Початок, Кінець», «Кількість відпрацьованих: місяців і днів», то їх можна не заповнювати.

Ці реквізити дозволено наводити як довідкову інформацію.

Наведемо приклад заповнення форми «ІНДАНІ-СПД» для такого умовного випадку:

— I і II квартали 2007 року підприємець працював на єдиному податку. Ставка податку без урахування доплати за найманих працівників становила 180 грн.;

— III і IV квартали 2007 року підприємець працював на фіксованому податку. Ставка податку без урахування доплати за найманих працівників становила 90 грн.

Добровільну доплату «за себе» підприємець не вносив.

У такому випадку підприємець повинен заповнити на себе

дві форми «ІНДАНІ-СПД».

Наведемо їх нижче, на с. 36, 37.

 

«ІНДАНІ» на підприємця, який працював на загальній системі

Підприємець, який у 2007 році (будь-який період 2007 року) перебував на загальній системі оподаткування, повинен подати на себе, як уже зазначалося, форму «ІНДАНІ» зразка 2003 року.

Розглянемо основні особливості заповнення цієї форми.

Код типу ставки в цьому разі — 14

(див. таблицю на початку публікації).

Необов’язковими для заповнення є дати початку та закінчення трудових відносин, а також реквізити «

Усього днів для стажу» і «Кількість повних місяців і днів».

Під словами «заробіток (дохід)» слід розуміти чистий дохід (відображений у тій же декларації про доходи).

Реквізит «

Сума страхового збору за звітний період: нарахованого роботодавцем на зарплату застрахованої особи» не заповнюється.

Щодо заповнення

реквізиту «Сума страхового збору за звітний період: нарахованого із заробітку застрахованої особи», то ми повинні виходити з того, що фактично це 33,2 % від річної суми чистого доходу з урахуванням верхнього (обкладається пенсійним внеском сума в межах 15 прожиткових мінімумів для працездатної особи) і нижнього (за місяць, в якому була хоча б одна копійка чистого доходу, внесок має бути сплачено в сумі 33,2 % від розміру мінімальної заробітної плати за цей місяць) обмежень щодо розміру місячного чистого доходу.

Оскільки число для заповнення цього реквізиту ми беремо

з підсумкового рядка графи «Сума внеску із нарахованого заробітку», розташованої нижче в цій же формі «ІНДАНІ», то про специфіку обчислення показника, що цікавить нас, ми скажемо там, де йтиметься про заповнення графи «Сума внеску із нарахованого заробітку».

У графі «

Сума нарахованого заробітку (доходу): Усього» зазначається чистий дохід підприємця за кожний місяць. У рядках цієї графи ми повинні показати ті самі показники, які ми зазначали у графі «Сума чистого доходу (прибутку), заявлена у податковій декларації фізичної особи — суб’єкта підприємницької діяльності» так званого «додатка 25» (мається на увазі «Розрахунок суми страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за 200_ рік» за формою додатка 25 до Інструкції № 21-1). Про особливості обчислення показників для заповнення цієї графи ми докладно розповіли в статті «Подаємо річну пенсійну звітність (про заповнення «додатка 25» і «додатка 26»)» сьогоднішнього номера. Основна заковика, підкреслимо, полягає в підході до обчислення місячних величин чистого доходу. Як їх обчислювати, якщо у Книзі ф. № 10 облік щомісячно не вівся? Що робити, якщо були збитки тощо? Усі ці питання при підготовці зазначеної вище статті ми врахували.

Якщо в «додатку 25» у графі «

Сума чистого доходу (прибутку), заявлена у податковій декларації фізичної особи — суб’єкта підприємницької діяльності» по будь-якому місяцю стояло число більше однієї копійки, але менше розміру мінімальної заробітної плати, у зв’язку з чим орган Пенсійного фонду видав нам повідомлення про доплату і ми таку доплату здійснили, то у відповідному рядку у графі «Сума нарахованого заробітку (доходу): Усього» ми вже ставимо величину, яка дорівнює розміру мінімальної заробітної плати для цього місяця.

Далі — показники чистого доходу з графи «

Сума нарахованого заробітку (доходу): Усього» проходитимуть через «сито максимального та мінімального обмежень», про які йшлося вище, і потраплятимуть до графи «Сума нарахованого заробітку (доходу): Враховується для пенсії».

Знову ж показники для заповнення рядків графи «

Сума нарахованого заробітку (доходу): Враховується для пенсії» потрібно взяти з графи «Сума доходу, на яку нараховуються внески з урахуванням максимальної величини» «додатка 25».

Базисні вимоги тут такі:

— якщо показник у графі «

Сума нарахованого заробітку (доходу): Усього» дорівнює нулю, то до відповідного рядка графи «Сума нарахованого заробітку (доходу): Враховується для пенсії» ставиться нуль;

— якщо цей показник не дорівнює нулю, але менше, ніж розмір мінімальної заробітної плати за відповідний місяць, у відповідному рядку графи «

Сума нарахованого заробітку (доходу): Враховується для пенсії» ми його дублюємо, а якщо було внесено доплату, про яку йшлося вище, — ставимо в розмірі мінімальної заробітної плати за відповідний місяць;

— якщо цей показник перевищує максимальний розмір для нарахування внесків (15 прожиткових мінімумів для працездатної особи), у відповідному рядку графи «

Сума нарахованого заробітку (доходу): Враховується для пенсії» зазначається такий максимальний розмір.

Графа «

Сума лікарняних» заповнюється в тому разі, якщо підприємець був застрахований як добровільний платник у Фонді «тимчасової непрацездатності» і одержував з нього відповідні допомоги.

У графі «

Сума внесків із нарахованого заробітку» зазначається добуток сум, зазначених у графі «Сума нарахованого заробітку (доходу): Враховується для пенсії» на 33,2 %.

Очевидно, що перш ніж подати цю форму, доведеться навідатися до відділу надходження доходів.

Наведемо приклад заповнення форми «ІНДАНІ» на підприємця. Умови візьмемо з прикладу, наведеного у статті «Подаємо річну пенсійну звітність (про заповнення «додатка 25» і «додатка 26»)» цього номера (з урахуванням пояснень до нього (!).

Підприємець працював на загальній системі оподаткування протягом усього 2007 року.

Облік чистого доходу в Книзі ф. № 10 щомісячно не здійснювався (підсумки підбивали тільки по кварталу). Показники чистого доходу по кварталах (без наростаючого підсумку) такі:

I кв. — 700 грн.;

II кв. — 11000 грн.;

III кв. — 14000 грн.;

IV кв. — збиток 1000 грн.

Усього за рік (зазначено в декларації про доходи за рік) — 24700 грн.

Авансові платежі (усього 4000 грн.) вносилися: 1 березня — 1000 грн., 4 травня — 1000 грн., 2 серпня — 1000 грн., 2 листопада — 1000 грн.

Підприємець зацікавлений в отриманні стажу й бажає сплатити пенсійний внесок у мінімальному розмірі.

Як заповнюється «додаток 25» і пояснення до заповнення, які обов’язково слід подивитися, див. на с. 27 сьогоднішнього номера.

«ІНДАНІ» слід заповнювати так.

 

«ІНДАНІ» на найманих працівників

Форма «ІНДАНІ» заповнюється окремо на кожного найманого працівника, який перебував у трудових відносинах з підприємцем протягом звітного року, незалежно від того, працював він на кінець року або був звільнений раніше. Тобто, якщо найманий працівник працював у підприємця (за сумісництвом або як за місцем основної роботи) хоча б день, то відомості про такого працівника обов’язково має бути подано.

Також «ІНДАНІ» заповнюються на кожного громадянина, якому виплачувалися (нараховувалися) доходи за виконання робіт за договорами цивільно-правового характеру.

Порядок заповнення буде однаковим і для підприємця-єдиноподатника, і для платника фіксованого податку, і для підприємця на загальній системі оподаткування.

Крім індивідуального ідентифікаційного номера («

Номер картки застрахованої особи»), анкетних даних про найманого працівника, у формі «ІНДАНІ» зазначаються відомості про заробітну плату за звітний рік, сума виплат за цивільно-правовими договорами (за якими виконувалися роботи (послуги)), за лікарняними листками, сума внеску до Пенсійного фонду з нарахованої зарплати.

У загальному випадку проставляється тип форми — «початкова».

У рядку «

Звітний рік нарахування зарплати» ставиться «2007», у рядку «Код періоду року» — «0».

Якщо найманий працівник працює у приватного підприємця як за основним місцем роботи, то напроти рядка «трудова книжка особи знаходиться в цього роботодавця» ставиться позначка «Х» (хоча, насправді, трудова книжка зберігається у працівника).

Код типу ставки для виплат за трудовими договорами і за договорами цивільно-правового характеру — «1» (на якій би системі не працював підприємець).

Сума з рядка «

Сума страхового збору за звітний період: нарахованого роботодавцем на зарплату застрахованої особи» повинна складати 33,2 % від підсумкової суми, зазначеної у графі «Сума нарахованого заробітку (доходу): Ураховується для пенсії» (у розділі «Відомості про заробіток (дохід) за звітний період»).

Довідково зауважимо, що нарахування за ставкою 33,2 % у 2007 році провадилися

всіма підприємцями-роботодавцями. При цьому підприємці на єдиному та на фіксованому податках мали можливість частину нарахувань (внесків, розрахованих за зазначеними ставками) живими грошима не сплачувати, а зараховувати в рахунок їх сплати кошти, що надійшли до Пенсійного фонду у складі зазначених податків.

У зв’язку з цим жодних особливостей заповнення форми «ІНДАНІ» на працівників (громадян) у «спрощених» підприємців немає.

Адже у формі зазначається сума нарахувань у повній сумі, а яку частину цієї суми сплатили живими грошима чи зарахували, у цьому разі нікого не цікавить (якщо залік було проведено належним чином — відповідно до роз’яснень Пенсійного фонду).

У рядку «

Сума страхового збору за звітний період: нарахованого із заробітку застрахованої особи» зазначається розмір здійснених «утримань» (за ставкою 0,5 та 2 %). При цьому підсумкова сума з графи «Сума внеску із нарахованого заробітку» (у розділі «Відомості про заробіток (дохід) за звітний період») має збігатися із сумою з рядка «Сума страхового збору за звітний період: нарахованого із заробітку застрахованої особи».

При заповненні графи «

Сума нарахованого заробітку (доходу): Усього» слід мати на увазі, що суми зарплати (виплат) ураховуються в місяці, за який їх нараховано, а не в місяці їх виплати.

Якщо роботи за цивільно-правовим договором виконуються протягом декількох місяців (і в договорі це застережено) з максимальним обмеженням буде порівнюватися не підсумковий дохід, а місячний. У графі «

Сума нарахованого заробітку (доходу): Усього» такий дохід слід «рознести» за місяцями.

У графі «

Сума нарахованого заробітку (доходу): Враховується для пенсії» дохід працівника зазначається з урахуванням «верхнього» обмеження (15 прожиткових мінімумів для працездатної особи).

У графі «

Дані про трудові відносини у звітному році» зазначаються дата зарахування та звільнення найманого працівника. Нижче зазначається кількість місяців і днів — дані для розрахунку пенсії за період, в якому провадилося нарахування страхових внесків.

У графі «

Відомості про підстави для обліку спеціального стажу» зазначаються дані, що надають право на застосування пільг при призначенні пенсії працівникам, відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення».

 

«Анкета»

«Анкета» заповнюється тільки в тому разі, якщо працівник при влаштуванні на роботу не пред’явив підприємцю

свідоцтво про загальнообов’язкове соціальне страхування. Усі працюючі громадяни повинні мати такі свідоцтва. Не одержали їх або ті, хто давно вже не працював, або ті, хто приймається на роботу вперше. У всіх інших випадках цю форму складати не потрібно.

 

«СПП»

У цій формі наводиться інформація про пільги відповідно до

Закону України «Про пенсійне забезпечення», а саме стаття, пункт, частина Закону, період дії пільги, підстава, що підтверджує застосування цієї пільги.

 

«СП»

У форму включаються наймані працівники, які стали до роботи у 2007 році або змінили прізвище цього року. Особи, що не змінювали роботу (стали до роботи у 2006 році або раніше, стосовно яких уже подавалися відомості щодо персоніфікації) або звільнилися у 2006 році, до форми не включаються.

 

Відповідальність

Відповідальність у цьому випадку визначено

пунктом 5 частини 9 статті 106 Закону № 1058.

За неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою або недостовірних відомостей

, які використовуються в системі персоніфікованого обліку, на страхувальника накладається штраф (фінансова санкція). Розмір штрафу становить 10 % від суми страхових внесків, що сплачені або підлягають сплаті за відповідний звітний період, за кожний повний чи неповний місяць затримки подання відомостей, звітності, але не менше 10 нмдг (не менше 170 грн.).

У випадку повторного протягом року такого порушення штраф накладається у подвійному розмірі — 20 % від суми страхових внесків, що сплачені або підлягають сплаті за відповідний звітний період, за кожний повний або неповний місяць затримки подання відомостей, звітності, але не менше 20 нмдг (не менше 340 грн.).

Також установлено, що виконавчі органи Пенсійного фонду накладають на

посадових осіб, які вчинили зазначені вище правопорушення, адміністративні стягнення у вигляді адмінштрафу в розмірі від 8 до 15 нмдг. Але наша позиція така: громадянина-підприємця не можна вважати посадовою особою. Підтвердження того факту, що громадянин-підприємець не є посадовою особою, можна знайти в останньому абзаці пункту 5 постанови Пленуму Верховного Суду України «Щодо деяких питань застосування законодавства про відповідальність за ухилення від сплати податків, зборів, інших обов’язкових платежів» від 08.10.2004 р. № 15 (див. «ВД», 2005, № 7, с. 33). Однак справедливості заради слід зазначити про існування альтернативної позиції — див. лист Мін’юсту від 03.11.2006 р. № 22-48-548.

 

1. Щодо діяльності на єдиному податку

img 1

 

2. Щодо діяльності на фіксованому податку

img 2

 

img 3

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі