Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Як нарахувати відпускні працівнику, який пропрацював менше 6 місяців

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Як нарахувати відпускні працівнику, який пропрацював менше 6 місяців

 

ЗАПИТАННЯ. Як нарахувати відпускні найманим працівникам, якщо їх було прийнято на роботу 02.07.2007 р. (перший працівник) і 03.07.2007 р. (другий працівник), а у відпустку вони збираються з 02.01.2008 р. по 14.01.2008 р., при цьому оклад працівників був 1100 грн. Як розрахувати їм зарплату за дні січня, що залишилися, якщо їх оклад залишиться колишнім?

Коли потрібно виплатити відпускні працівнику? Чи можна це зробити разом з виплатою його січневої зарплати в лютому (підприємець виплачує зарплату один раз на місяць до 10-го числа)? Як потрібно індексувати дохід працівника за січень (зарплату та відпускні)?

 

ВІДПОВІДЬ. Спочатку з’ясуємо, на яку кількість календарних днів відпустки мають право працівники підприємця.

Згідно зі статтею 10 Закону про відпустки документ 1 право працівника на щорічні основну та додаткову відпустку повної тривалості в перший рік роботи настає після закінчення шести місяців безперервної роботи на цьому підприємстві довідка 1.

У разі надання працівнику зазначених щорічних відпусток до закінчення шестимісячного строку безперервної роботи їх тривалість визначається пропорційно відпрацьованому часу.

Давайте з’ясуємо: чи пропрацювали працівники в нашому випадку в підприємця шість місяців?

У статті 2411 КЗпП документ 2 зазначено, що строк, обчислювальний місяцями, закінчується у відповідне число останнього місяця строку. Отже, у нашому випадку шість місяців безперервної роботи в першого працівника минають 02.01.2008 р., тобто на відпустку повної тривалості (24 календарних дні) він мав би право тільки в тому разі, якби пішов у відпустку з 03.01.2008 р. Відповідно другий працівник право на відпустку повної тривалості мав би тільки в тому разі, якби у відпустку пішов з 04.01.2008 р. Таким чином, обидва працівники не вважаються такими, що пропрацювили шість місяців, отже, у випадку, що розглядається, вони мають право на кількість календарних днів відпустки, визначену пропорційно відпрацьованому часу.

Розраховується кількість календарних днів відпустки в цьому випадку так: якщо загальна тривалість відпустки 24 календарних дні, то відповідно працівник має право на два дні відпустки за кожний місяць роботи.

Працівник підприємця, який пропрацював неповних шість місяців, має право на 11 днів щорічної оплачуваної відпустки. Згодом після закінчення шести місяців роботодавець зобов’язаний надати працівнику і частину відпустки, що залишилася.

Однак слід звернути увагу на такий момент

: одна з частин відпустки працівника повинна бути не менше 14 календарних днів (стаття 12 Закону про відпустки).

Отже, у нашому випадку працівники можуть взяти відпустку тільки на 10 календарних днів

у зв’язку з тим, що частина їх відпустки, що залишилася, не може бути менше 14 календарних днів (відповідно й оплатити підприємець повинен працівникам тільки 10 днів відпустки).

З урахуванням того, що на період відпустки працівника припадає один святковий день — 7 січня (Різдво), працівник має вийти на роботу 13 січня, а оскільки цим днем є неділя, то 14 січня.

Далі

поговоримо про розрахунок відпускних.

Обчислення середньої заробітної плати для оплати часу щорічних відпусток провадиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки.

Але якщо працівник пропрацював

у підприємця менше року, то середня заробітна плата розраховується виходячи з виплат за фактичний час роботи, тобто з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, в якому надається відпустка.

У нашій ситуації працівників прийнято на роботу з 02.07.2007 р. і з 03.07.2007 р., а з 02.01.2008 р. вони бажають піти у відпустку. Тоді до розрахунку для нарахування відпускних потрапить заробітна плата працівника (першого та другого) з 01.08.2007 р. по 31.12.2007 р.

Розрахунок відпускних у випадку, коли відпрацьований період менше року, провадиться за такою формулою:

В = ЗП : (К - С) х N,

де В — сума відпускних;

ЗП — сумарний заробіток працівника за

фактично відпрацьований період;

К — кількість календарних днів у розрахунковому періоді;

С — кількість святкових і неробочих днів, передбачених законодавством, у розрахунковому періоді;

N — кількість календарних днів відпустки.

Обчислимо суму відпускних працівника (для першого і другого вона буде однаковою) за умови, що заробітна плата працівника становила 1100 грн.

У нашому випадку сума відпускних становитиме 5500 : (153 - 1) х 10 =361,84 грн.,

де

5500 грн. — це сумарний заробіток працівника за п’ять місяців (незважаючи на те що відпускні ми розраховуватимемо до закінчення грудня, у розрахунок потрапить і сума зарплати, що передбачається за цей місяць);

(153 - 1) — кількість календарних днів у розрахунковому періоді за мінусом одного святкового дня (24 серпня — День Незалежності України);

10 — кількість днів відпустки, на які працівник має право.

Відпускні виплачуються

не пізніше ніж за 3 дні до початку відпустки (стаття 21 Закону про відпустки). Для нашої ситуації — не пізніше 29 грудня 2007 року, але оскільки це субота, то граничним строком буде 28 грудня.

На практиці ці суми зручно виплачувати в день виплати зарплати або авансу, але з урахуванням дотримання 3-денного строку. При цьому потрібно попередити працівників, щоб вони подавали заяву про відпустку з урахуванням цих строків.

Але в нашій ситуації зарплата

працівникам виплачується один раз на місяць до 10-го числа. Навряд чи до цього часу працівник уже написав заяву на відпустку і йому було нараховано відпускні. Отже, виходить, що йому відпускні має бути виплачено окремо не пізніше зазначеного вище строку.

Таким чином, можна говорити, що виплата відпускних у січні разом із грудневою зарплатою вважатиметься порушенням. За таке порушення підприємцю може загрожувати штраф відповідно до

статті 41 КпАП документ 3 у розмірі від 255 до 850 грн. (тобто від 15 до 50 нмдг). Протоколи про адміністративне правопорушення складаються посадовими особами Державного департаменту нагляду за дотриманням законодавства про працю та територіальними державними інспекціями праці. Після оформлення та підписання протоколу формується справа про адміністративне правопорушення для направлення до суду. І тільки судом може бути винесено рішення про накладення адміністративного штрафу за статтею 41 КпАП.

Однак на практиці штраф за таке порушення підприємцю може загрожувати тільки тоді, якщо працівник сам подасть скаргу на підприємця до інспекції праці або ж це порушення виявиться при перевірці

інспекцією з праці, та й то в тому разі, якщо за таке порушення представники інспекції з праці не захочуть обмежитися попередженням.

Далі

поговоримо про виплату частини зарплати, що залишилася, працівнику за грудень.

Частину заробітної плати, що залишилася, за грудень має бути виплачено працівнику в січні. Однак якщо в установлений день він перебуває у відпустці та не може за нею з’явитися, то як варіант він може виписати довіреність на отримання зарплати (у простій письмовій формі) іншою особою.

Тепер щодо заробітної плати

за дні, які будуть відпрацьовані працівником у січні. Вона розраховується так:

1) заробітна плата за один робочий день січня = заробітна плата за січень: кількість робочих днів у січні;

2) заробітна плата за відпрацьовані дні = заробітна плата за один робочий день січня х кількість відпрацьованих працівником робочих днів.

Здійснимо розрахунок для нашої ситуації.

 

Дані для розрахунку:

 

Заробітна плата працівника за січень

1100 грн.

Кількість календарних днів відпустки

10

Кількість робочих днів у січні

21 довідка 2

Кількість робочих днів, відпрацьованих працівником у січні

14 довідка 3

Розрахунок заробітної плати за січень:

 

Заробітна плата за один робочий день січня

1100 : 21 = 52,38 грн.

Заробітна плата працівника за відпрацьовані в січні дні

52,38 х 14 = 733,32 грн.

 

Виплатити працівнику заробітну плату потрібно у звичайні строки, установлені для виплати зарплати за січень, тобто до 10 лютого.

Заробітна плата працівника за січень підлягає індексації.

Суму ж відпускних індексувати не потрібно (лист Мінпраці від 30.10.2003 р. № 024-130). Нагадаємо, що заробітна плата індексується в межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб на відповідний місяць, у січні 2008 року — 633 грн. Отже, у нашому прикладі проіндексувати потрібно тільки 633 грн.

Розшифровка нормативних посилань (документ)

1

Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

2

Кодекс законів про працю України від 12.10.71 р.

3

Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

 

Довідкова інформація (довідка)

1

У певних випадках узяти повну відпустку можна й раніше, докладніше див. «ВД», 2007, № 11.

2

Інформацію про кількість робочих днів у кожному місяці 2008 року, святкові і неробочі дні наведено в листі Мінпраці від 18.09.2007 р. № 6884/0/14-07/13, див. «ВД», 2008, № 1.

3

За умови, що підприємець не переносить робочі дні 2, 3 січня на суботи 20, 27 січня відповідно до рекомендацій КМУ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі